Η συστηματική κατανάλωση αλκοόλης - εκτός των ορίων της υπεύθυνης κατανάλωσης - ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ λόγω καταστροφής του DNA βλαστοκυττάρων. Αμυντικοί μηχανισμοί του οργανισμού.

Konstantinos Triantaphyllidis Ομότιμος Καθηγητής Α. Π. Θ.




Οι ερευνητές διερευνούν τον τρόπο με τον οποίο η κατανάλωση αλκοόλης προκαλεί καρκίνο κυρίως σε κυτταροκαλλιέργειες. Σε νέα μελέτη (Juan I. Garaycoechea, και συν. Alcohol and endogenous aldehydes damage chromosomes and mutate stem cells. Nature, 3/1/2018) οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ποντίκια για να δείξουν πώς η έκθεση στην αλκοόλη οδηγεί σε μόνιμη γενετική (DNA) βλάβη. Προς τούτο χορήγησαν στα ζώα διάφορες συγκεντρώσεις αλκοόλης (αιθανόλης). Στη συνέχεια προέβησαν στη μελέτη των χρωμοσωμάτων και ανάλυση της αλληλουχίας του DNA των ζώων για να εξετάσουν τις πιθανές γενετικές βλάβες που προκαλούνται από την ακεταλδεΰδη, μια επιβλαβή χημική ουσία που παράγεται στον οργανισμό όταν μεταβολίζεται η αιθανόλη.
Διαπίστωσαν ότι η ακεταλδεΰδη σπάζει ή καταστρέφει το DNA στα βλαστοκύτταρα του αίματος, δημιουργούνται αναδιατάξεις στα χρωμοσώματα με αποτέλεσμα να προκαλούνται μόνιμες αλλαγές στις αλληλουχίες του DNA των κυττάρων. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς όταν καταστρέφεται το DNA στα βλαστοκύτταρα, μπορεί να προκληθεί καρκίνος. Αυτά τα ευρήματα μας βοηθούν να κατανοήσουμε πώς η κατανάλωση αιθανόλης αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης 7 διαφορετικών τύπων καρκίνου, π.χ. του οισοφάγου, του συκωτιού, του μαστού, του εντέρου. 
Η μελέτη διερεύνησε επίσης τον τρόπο με τον οποίο το σώμα προσπαθεί να προστατευθεί από ζημιές που προκαλούνται από την κατανάλωση αιθανόλης. Η πρώτη π.χ. γραμμή άμυνας είναι μια οικογένεια ενζύμων που ονομάζονται αλδεϋδο δεϋδρογενάσες (ALDH). 
Αυτά τα ένζυμα διασπούν την επιβλαβή ακεταλδεΰδη σε άλλη χημική ένωση, την οποία τα κύτταρα μας μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως πηγή ενέργειας. Εξυπακούεται ότι άτομα που στερούνται αυτού του ενζύμου δεν μπορούν να επεξεργαστούν την αλκοόλη με αποτέλεσμα να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο βλάβης του DNA που σχετίζεται με την αιθανόλη και κατά συνέπεια υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης ορισμένων μορφών καρκίνου. Κατά τους συγγραφείς, η κατανάλωση αλκοόλης συμβάλλει σε περισσότερες από 12.000 περιπτώσεις καρκίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Προτείνουν τη μείωση της ποσότητας αλκοόλης που πίνουν οι Άγγλοι.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις