Το εμβόλιο μπορεί να προστατεύσει από τον ιό πίσω από τη σκλήρυνση κατά πλάκας

 Το εμβόλιο  θα μπορούσε να αποκρούσει τον ιό Epstein-Barr, ο οποίος προκαλεί αδενικό πυρετό και συνδέεται όλο και περισσότερο με σκλήρυνση κατά πλάκας, λέμφωμα και καρκίνο του στομάχου.



Ένα εμβόλιο που αποκρούει τον κοινό ιό Epstein-Barr για την πιθανή πρόληψη του αδενικού πυρετού, της σκλήρυνσης κατά πλάκας (ΣΚΠ) και ακόμη και ορισμένων καρκίνων έχει δείξει πολλά υποσχόμενα σε ποντίκια, κουνάβια και πιθήκους. Μια ανθρώπινη δοκιμή αναμένεται να ξεκινήσει το 2023.

Ο Gary Nabel στη ModeX Therapeutics στο Natick της Μασαχουσέτης και οι συνεργάτες του ανέπτυξαν ένα εμβόλιο που εκθέτει το σώμα σε δύο πρωτεΐνες που χρησιμοποιεί ο ιός Epstein-Barr για να εισβάλει στα κύτταρα, εκπαιδεύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει το παθογόνο αν εκτεθεί.

Τα αρχικά πειράματα έδειξαν ότι ποντίκια, κουνάβια και μακάκοι ρέζους ανέπτυξαν αντισώματα κατά του ιού Epstein-Barr μετά τον εμβολιασμό.

Για να κατανοήσουν καλύτερα τις δυνατότητες του τρυπήματος στους ανθρώπους, οι ερευνητές κατασκεύασαν ποντίκια με ανοσοποιητικό σύστημα που μοιάζει με άνθρωπο. Όταν εκτέθηκαν στον ιό Epstein-Barr, μόνο το 17 τοις εκατό των ποντικών μολύνθηκαν αφού έλαβαν αντισώματα από άλλα εμβολιασμένα τρωκτικά. Αντίθετα, το 100 τοις εκατό των ποντικών χωρίς αντισώματα μολύνθηκαν.

«Ήταν ένα πολλά υποσχόμενο αποτέλεσμα, επειδή μπορέσαμε ουσιαστικά να αποκλείσουμε τη μόλυνση από τον ιό σχεδόν εξ ολοκλήρου και να την αποτρέψουμε από το να προκαλέσει ακόμη και χαμηλού επιπέδου μόλυνση», λέει ο Nabel.

Κανένα από τα ποντίκια που έλαβαν τα αντισώματα που προκλήθηκαν από το εμβόλιο δεν ανέπτυξε λεμφώματα, καρκίνους του λεμφικού συστήματος που συνδέονται όλο και περισσότερο με τον ιό Epstein-Barr, σε σύγκριση με τα μισά από τα απροστάτευτα τρωκτικά. Οι ερευνητές δεν εξέτασαν άλλες παθήσεις που σχετίζονται με τον Epstein-Barr, όπως ο καρκίνος του στομάχου.

Περισσότερο από το 95 τοις εκατό των ενηλίκων παγκοσμίως έχουν μολυνθεί από τον ιό Epstein-Barr, έναν τύπο έρπη που μεταδίδεται συχνότερα μέσω του σάλιου. Είναι γνωστό ότι προκαλεί αδενικό πυρετό, που ονομάζεται επίσης "μονό", και σχετίζεται με την ΠΣ .

Εάν το εμβόλιο αποδειχθεί ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό στους ανθρώπους, θα μπορούσε να χορηγηθεί σε παιδιά για την πρόληψη παθήσεων που σχετίζονται με τον Epstein-Barr, λέει ο Nabel.

Η Moderna, η αμερικανική εταιρεία που είναι περισσότερο γνωστή για το εμβόλιο Covid-19, ξεκίνησε πρόσφατα μια κλινική δοκιμή για το δικό της εμβόλιο Epstein-Barr. Το εμβόλιο της Moderna διαφέρει από το υποψήφιο ModeX στο ότι, παρόμοια με το εμβόλιο του Covid-19, χρησιμοποιεί mRNA για να δώσει οδηγίες στα κύτταρα να παράγουν αρκετές πρωτεΐνες του ιού Epstein-Barr, αντί να τις χορηγεί απευθείας.

Η Julia Morahan στο MS Australia λέει ότι και τα δύο εμβόλια φαίνονται πολλά υποσχόμενα, αλλά η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια προοδευτική ασθένεια και θα περάσουν αρκετές δεκαετίες μέχρι να μπορέσουμε να μετρήσουμε τις δυνατότητές τους.

«Αν ήμασταν σε θέση να κάνουμε ένα εμβόλιο σε κάθε παιδί, θα έπρεπε να περιμένουμε 25 χρόνια για να δούμε αν θα αναπτύξει ΣΚΠ», λέει.

Αναφορά περιοδικού: Science Translational Medicine , DOI: 10.1126/scitranslmed.abf3685





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις