Ο κόσμος αντιμετωπίζει επισιτιστική κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, λέει ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Melnichenko

 14 Μαρτίου (Reuters) - Μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση πλησιάζει αν δεν σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία επειδή οι τιμές των λιπασμάτων εκτοξεύονται τόσο γρήγορα που πολλοί αγρότες δεν μπορούν πλέον να αντέξουν οικονομικά τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους, δήλωσε τη Δευτέρα ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος λιπασμάτων και άνθρακα Αντρέι Μελνιτσένκο.

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Melnichenko παρακολουθεί μια συνεδρία κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Ρωσικών Επιχειρήσεων στη Μόσχα

Αρκετοί από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της Ρωσίας έχουν κάνει δημόσια έκκληση για ειρήνη από τότε που ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, συμπεριλαμβανομένων των Mikhail Fridman, Pyotr Aven και Oleg Deripaska. Διαβάστε περισσότερα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους έχουν χαρακτηρίσει την εισβολή του Πούτιν ως αρπαγή γης σε αυτοκρατορικό στυλ.

Έχουν επιβάλει κυρώσεις σε Ρώσους επιχειρηματίες - συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων της ΕΕ στον Melnichenko, πάγωσαν κρατικά περιουσιακά στοιχεία και απέκοψαν μεγάλο μέρος του ρωσικού εταιρικού τομέα από την παγκόσμια οικονομία σε μια προσπάθεια να αναγκάσουν τον Πούτιν να αλλάξει πορεία.

Φωτογραφία: Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Andrei Melnichenko παρευρίσκεται σε μια συνεδρία κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Ρωσικών Επιχειρήσεων, που διοργανώθηκε από τη Ρωσική Ένωση Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών (RSPP), στη Μόσχα, Ρωσία, 9 Φεβρουαρίου 2018.

Ο Πούτιν αρνείται. Ο ίδιος αποκάλεσε τον πόλεμο ειδική στρατιωτική επιχείρηση για να απαλλάξει την Ουκρανία από τους επικίνδυνους εθνικιστές και τους Ναζί.

"Τα γεγονότα στην Ουκρανία είναι πραγματικά τραγικά. Χρειαζόμαστε επειγόντως ειρήνη", δήλωσε στο Reuters ο 50χρονος Μέλνιτσενκο, ο οποίος είναι Ρώσος αλλά γεννήθηκε στη Λευκορωσία και έχει μητέρα Ουκρανή, σε δήλωση που έστειλε μέσω email ο εκπρόσωπός του.

«Ένα από τα θύματα αυτής της κρίσης θα είναι η γεωργία και τα τρόφιμα», είπε.

Ο Melnichenko είναι ο ιδρυτής της EuroChem, ενός από τους μεγαλύτερους παραγωγούς λιπασμάτων της Ρωσίας, που μετακόμισε στο Zug της Ελβετίας το 2015, και της SUEK, της κορυφαίας παραγωγού άνθρακα της Ρωσίας.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει σκοτώσει χιλιάδες, έχει εκτοπίσει περισσότερους από 2 εκατομμύρια ανθρώπους και έχει εγείρει φόβους για μια ευρύτερη σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, των δύο μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων του κόσμου.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ;

Ο Πούτιν είπε την περασμένη Πέμπτη ότι οι τιμές των τροφίμων θα αυξηθούν παγκοσμίως λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών των λιπασμάτων, εάν η Δύση δημιουργούσε προβλήματα στις εξαγωγές λιπασμάτων της Ρωσίας, που αντιπροσωπεύουν το 13% της παγκόσμιας παραγωγής.

Η Ρωσία είναι ένας σημαντικός παραγωγός ποτάσας, φωσφορικών και αζωτούχων λιπασμάτων - κύρια θρεπτικά συστατικά των καλλιεργειών και του εδάφους. Η EuroChem, η οποία παράγει άζωτο, φωσφορικά άλατα και ποτάσα, λέει ότι είναι μία από τις πέντε κορυφαίες εταιρείες λιπασμάτων στον κόσμο.

Ο πόλεμος "έχει ήδη οδηγήσει σε εκτίναξη των τιμών των λιπασμάτων που δεν είναι πλέον προσιτά στους αγρότες", είπε ο Μελνιτσένκο.

Οι αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων που είχαν ήδη διαταραχθεί από τον COVID-19 ήταν τώρα ακόμη πιο ταλαιπωρημένες.

«Τώρα θα οδηγήσει σε ακόμη υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων στην Ευρώπη και πιθανές ελλείψεις τροφίμων στις φτωχότερες χώρες του κόσμου», είπε.

Το υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ρωσίας είπε στους παραγωγούς λιπασμάτων της χώρας να σταματήσουν προσωρινά τις εξαγωγές νωρίτερα αυτό το μήνα.

Οι διεθνείς τιμές των τροφίμων και των ζωοτροφών θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και 20% ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης στην Ουκρανία, προκαλώντας άλμα στον παγκόσμιο υποσιτισμό, ανακοίνωσε την Παρασκευή η υπηρεσία τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών. 

ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ

Ο Melnichenko, ο οποίος ήταν μόλις 19 ετών όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση, ξεκίνησε να εμπορεύεται ξένο νόμισμα όταν ήταν φοιτητής φυσικής στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας.

Ένας μαθηματικός που κάποτε ονειρευόταν να γίνει φυσικός, ο Melnichenko παράτησε το πανεπιστήμιο για να βουτήξει στον χαοτικό -και μερικές φορές θανατηφόρο- κόσμο των μετασοβιετικών επιχειρήσεων.

Ίδρυσε την MDM Bank, αλλά στη δεκαετία του 1990 ήταν ακόμα πολύ μικρός για να συμμετάσχει στις ιδιωτικοποιήσεις υπό τον Πρόεδρο Μπόρις Γέλτσιν, οι οποίες παρέδωσαν τα πιο εκλεκτά περιουσιακά στοιχεία μιας πρώην υπερδύναμης σε μια ομάδα επιχειρηματιών που θα γίνονταν γνωστοί ως ολιγάρχες λόγω της πολιτικής και οικονομικής τους επιρροής. .

Ο Melnichenko άρχισε τότε να αγοράζει συχνά ταλαιπωρημένα περιουσιακά στοιχεία άνθρακα και λιπασμάτων. Η περιουσία του το 2021 εκτιμήθηκε από το Forbes σε 18 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας τον τον όγδοο πλουσιότερο άνθρωπο της Ρωσίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε την Τετάρτη κυρώσεις στον Μελνιτσένκο για τη ρωσική εισβολή. Ανέφερε ότι η συμμετοχή του σε συνάντηση του Κρεμλίνου με τον Πούτιν και 36 επιχειρηματίες που διοργάνωσε η Ρωσική Ένωση Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών έδειξε ότι ήταν «ένας από τους κορυφαίους επιχειρηματίες που εμπλέκονται στους οικονομικούς τομείς».

Ο Μελνιτσένκο "δεν έχει καμία σχέση με τα τραγικά γεγονότα στην Ουκρανία. Δεν έχει πολιτικές πεποιθήσεις", δήλωσε ο εκπρόσωπός του.

«Το να κάνουμε έναν παραλληλισμό μεταξύ της συμμετοχής σε μια συνάντηση μέσω της συμμετοχής σε ένα επιχειρηματικό συμβούλιο, όπως έκαναν δεκάδες επιχειρηματίες τόσο από τη Ρωσία όσο και από την Ευρώπη στο παρελθόν, και να υπονομεύσουμε ή να απειλήσουμε μια χώρα είναι παράλογο και ανόητο», είπε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι 

"Ο Μελνιτσένκο θα αμφισβητήσει τις κυρώσεις".

Στις 9 Μαρτίου, ο Melnichenko παραιτήθηκε ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου και μη εκτελεστικός διευθυντής τόσο στην EuroChem όσο και στη SUEK και αποσύρθηκε ως δικαιούχος τους, είπε ο εκπρόσωπος. Η EuroChem διαθέτει παραγωγικά στοιχεία στη Ρωσία, τη Λιθουανία, το Βέλγιο, τη Βραζιλία και το Καζακστάν.

Η ιταλική αστυνομία κατέλαβε την περασμένη εβδομάδα το γιοτ του - το Sailing Yacht A μήκους 143 μέτρων (470 ποδιών) - το οποίο έχει τιμή 530 εκατομμύρια ευρώ (578 εκατομμύρια δολάρια).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις