ΠΟΥ: Η απειλή της Omicron παραμένει υψηλή στην Ανατολική Ευρώπη

  Ένα νέο κύμα λοιμώξεων από την παραλλαγή Omicron του κορωνοϊού κινείται προς την ανατολική Ευρώπη, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καλώντας τις αρχές να βελτιώσουν τον εμβολιασμό και άλλα μέτρα.



Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, τα κρούσματα COVID-19 έχουν υπερδιπλασιαστεί στην Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Λευκορωσία, τη Γεωργία, τη Ρωσία και την Ουκρανία, δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε σε δήλωση.


Τα σχόλια έρχονται σε μια στιγμή που πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τσεχίας και της Πολωνίας, υπαινίχθηκαν για χαλάρωση των περιορισμών για τον COVID-19 τον επόμενο μήνα, εάν ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων συνεχίσει να μειώνεται. 
Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΟΥ, ωστόσο, τόνισε τη συνεχιζόμενη ανάγκη για μέτρα όπως τα γρήγορα τεστ και η κάλυψη, λέγοντας ότι πάνω από 165 εκατομμύρια περιπτώσεις COVID-19 έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής σε όλη την ευρωπαϊκή περιοχή του ΠΟΥ, με 25.000 θανάτους την περασμένη εβδομάδα.

«Αντιμετωπίζοντας το παλιρροϊκό κύμα Omicron και με το Delta να κυκλοφορεί ακόμη ευρέως στα ανατολικά, αυτή η ανησυχητική κατάσταση δεν είναι η στιγμή για να αρθούν τα μέτρα που γνωρίζουμε ότι λειτουργούν στη μείωση της εξάπλωσης του COVID-19», είπε ο Kluge.

Κάλεσε επίσης τις κυβερνήσεις να εξετάσουν τους τοπικούς λόγους για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού. Λιγότερο από το 40% των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Βουλγαρία, το Κιργιστάν, την Ουκρανία και το Ουζμπεκιστάν έχουν ολοκληρώσει τη σειρά εμβολίων για τον COVID-19, είπε.

Σχόλια