Βασιλική Λεβεντάκη.. ΓΙΑ ΜΙΑ ΧΟΥΦΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ- ΟΙ ΔΑΙΜΟΝΙΣΜΕΝΕΣ

 
 
 
 
 

  


-« Η συγγραφή για μένα είναι ανάσα, ζωή. Γι’ αυτό κι όταν γράφω, αναπνέω και ζω μέσα απ’ τους χαρακτήρες μου, πονώ και συμπάσχω μαζί τους, βιώνοντας κάθε στιγμή της ύπαρξης τους. Άλλωστε μόνο μ’ αυτόν τον τρόπο μπορώ να γράψω. Μόνο όταν τους ‘’ζήσω’’

Μια  διαφορετική γραφή.. Δυνατή.. .. Ίσως, αγναντεύοντας τη θάλασσα.. Ίσως μια εικόνα, μια ματιά τη νύχτα στα… Αστέρια, να δώσει το έναυσμα στη φαντασία να καλπάσει, να δημιουργήσει…
Προβληματισμένη έντονα.. Για το σήμερα. Για το μέλλον. Για το χθες.. Αλλά αισιόδοξη, πως μέσα από τις «στάχτες» μας, θα ξαναγεννηθούμε..
Σεμνή, σοβαρή, μετριοπαθής… (αλλά και όμορφη γυναίκα!!)
Τοποθετεί  και εκείνη ένα λιθαράκι στην αναγέννηση..  
 «Για μια χούφτα Αστέρια»… Υπέροχος τίτλος.. Παιδικό βιβλίο, γραμμένο με ιδιαίτερη προσοχή και υπευθυνότητα.. Από μια συγγραφέα, που πάνω απ όλα, τοποθετεί τις Αρχές, τις Αξίες.. Τα Ιδανικά.. Τα Πρότυπα..
Τι πιο όμορφο, ουσιαστικό και πόσο μεγάλη η προσφορά στα παιδιά, τα οποία σήμερα μεγαλώνουν σε μια κοινωνία, που χαρακτηρίζεται από έλλειψη όλων αυτών των Αξιών;  Σημαντικότατο το Δώρο της γραφής , της Βασιλικής Λεβεντάκη..  
Οι «Δαιμονισμένες».. Βιβλίο για μεγάλους, από την ίδια.. Το πρώτο της βιβλίο, και της εύχομαι μέσα από την καρδιά μου, καλή επιτυχία..
Ποια είναι η Βασιλική Λεβεντάκη;  Μέσα από τη συζήτηση μαζί της, θα τη γνωρίσετε, θα την αγαπήσετε και … ίσως να τη συναντήσετε, στον Πειραιά, εκεί που ζει, εκεί που εμπνέεται και γράφει…



..
ι δαιμονισμένες και... Για μια χούφτα αστέρια .. Εκ διαμέτρου αντίθετοι τίτλοι.... Αυτό φανερώνει μια πολυπλοκότητα στη γραφή σου;; Ή κάτι άλλο;

-« Εκ διαμέτρου αντίθετοι τίτλοι, όπως πολύ σωστά λες, αλλά και είδη βιβλίων, αφού το πρώτο είναι ένα μυθιστόρημα, αστυνομικού περιεχόμενου, ενώ το δεύτερο ένα παιδικό βιβλίο. Δεν θα τολμούσα όμως, σε καμία περίπτωση, να χαρακτηρίσω εγώ τη γραφή μου, απλά το μόνο που θα έλεγα είναι ότι η ψυχή μου υπαγορεύει κι εγώ ακολουθώ τις προσταγές της, ανάλογα με την έμπνευση και τη διάθεση της»

-Πως άρχισε η επαφή σου με το γράψιμο; Πότε; τι έγραψες για πρώτη φορά ;
- «Δεν μπορώ ν’ αναφερθώ σε κάποια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, γιατί από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, γράφω. Από στιχάκια, πριν ακόμα πάω σχολείο, μέχρι το τελευταίο βιβλίο μου ‘’ΓΙΑ ΜΙΑ ΧΟΥΦΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ’’»

-Πως αισθάνθηκες ότι διαθέτεις το ταλέντο για συγγραφή;
- «Είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο τίτλος του ‘’ταλέντου’’, και δοκιμάζεται πάντα μέσα στο χρόνο. Εγώ ένοιωσα απλά πως ‘’χρειαζόμουν’’ να εκφραστώ»

-Οι "δαιμονισμένες" είναι το πρώτο σου βιβλίο.  Μια περιγραφή του βιβλίου να μάθουμε για τις "Δαιμονισμένες", καθώς ο τίτλος προκαλεί έντονα το ενδιαφέρον..
-
-« «ΟΙ ΔΑΙΜΟΝΙΣΜΕΝΕΣ» είναι το πρώτο μου βιβλίο. Ένας τίτλος που στην πραγματικότητα δίχασε τον κόσμο, γιατί πολλοί ήταν εκείνοι που θεώρησαν πως το περιεχόμενο του ήταν παραθρησκευτικό. Η ιστορία των ΔΑΙΜΟΝΙΣΜΕΝΩΝ όμως γεννιέται στη Σύρο, στα τέλη του 18ου αιώνα, την περίοδο που ο τόπος ήκμαζε εμπορικά, φέρνοντας την ανάπτυξη σε κάθε τομέα του νησιού. Έτσι, με φόντο την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα της Ερμούπολης, ο Θεόδωρος Παναγιώτου, δικηγόρος μιας άτυχης γυναίκας που κατηγορείται για τη δολοφονία του εραστή της, θα οδηγηθεί στο νησί, ψάχνοντας να βρει ελαφρυντικά για την υπόθεση της. Εκεί, προσπαθώντας να λύσει τους γρίφους μιας πρόσφατης δολοφονίας, θα έρθει αντιμέτωπος με το ίδιο του το παρελθόν του, θα κυνηγήσει τις σκιές που θα του αποκαλύψουν καλά κρυμμένα μυστικά, θαμμένα μέσα στο χρόνο, θα εμπλακεί στις μυστηριώδεις δολοφονίες που συγκλονίζουν το νησί, και θα παρασυρθεί απ’ τις αλλεπάλληλες ανατροπές που θα τον κατευθύνουν στη λύση του μύθου των Δαιμονισμένων»

-Πως εμπνέεσαι; Τι σε εμπνέει μάλλον., για να γράψεις;;
-« Μια εικόνα, μια ιδέα, μια φυσιογνωμία, μια τοποθεσία.., οτιδήποτε κεντρίσει τη φαντασία, κι αρχίσει να υπαγορεύει.»

-Ποιές ώρες είναι οι καλύτερες για σένα για να δημιουργήσεις;
- «Απ’ τη στιγμή που θα εμπλακώ σε μια ιστορία, ο χρόνος παύει να μετράει, και δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες ή μέρες, παρά ακολουθώ πιστά τους χρονικούς χάρτες των ηρώων μου»



 
-Ποια μηνύματα θες να περάσεις μέσα από τα βιβλία σου

-« Κοινωνικά ζητήματα καθώς και βασικές αρχές κι αξίες.»

-Πως αισθάνεσαι όταν γράφεις; Τι είναι για σένα η συγγραφή;

-« Η συγγραφή για μένα είναι ανάσα, ζωή. Γι’ αυτό κι όταν γράφω, αναπνέω και ζω μέσα απ’ τους χαρακτήρες μου, πονώ και συμπάσχω μαζί τους, βιώνοντας κάθε στιγμή της ύπαρξης τους. Άλλωστε μόνο μ’ αυτόν τον τρόπο μπορώ να γράψω. Μόνο όταν τους ‘’ζήσω’’.»

 
-Γράφεις για μεγάλους, αλλά και για παιδιά.. Ειδικά για το παιδικό βιβλίο, αισθάνεσαι περισσότερη υπευθυνότητα όταν γράφεις; Θέλεις να δώσεις στα παιδιά κάτι από μέσα σου; κάτι δικό σου;;
- «Τα παιδιά είναι η πιο απαιτητική ομάδα αναγνωστών κι ο αυστηρότερος κριτής. Απ’ την άλλη είναι οι πιο ‘’ευαίσθητοι’’ αναγνώστες, αφού τα ερεθίσματα που δέχονται θα συμβάλλουν στο μέλλον ώστε να ολοκληρώσουν τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα τους. Αυτό και μόνο αρκεί, ώστε το αίσθημα της ευθύνης να βαραίνει αρκετά στην απόφαση της συγγραφής ενός παιδικού βιβλίου. Ενός βιβλίου που θα πρέπει να ελευθερώνει τη σκέψη, να τονώνει την κρίση των παιδιών, προσφέροντας γνώση και ψυχαγωγία, όχι μέσα από στείρες συμβουλές αλλά από διασκεδαστικά παραδείγματα»

-Τι θα συμβούλευες τους γονείς, ώστε να προτρέψουν τα παιδιά τους να διαβάζουν βιβλία , πέρα από τα σχολικά;;

- «Να διαβάζουν κι οι ίδιοι οι γονείς. Όταν το βιβλίο ριζώνει σ’ ένα σπίτι δεν είναι εύκολο κανείς να κόψει τους δεσμούς του».

-Πως βλέπεις το βιβλίο σήμερα; Πολλοί γράφουν, η κρίση μαστίζει τη χώρα, θα επιβιώσει;;
- «Είναι πολύ θετικό ότι ο κόσμος γράφει, πως αποζητά να εκφραστεί με τόσο δημιουργικό τρόπο. Το μεταφράζω ως ένδειξη πολιτισμού. Κι ο πολιτισμός αναπτύσσεται κι ανθίζει πάντα μέσα από περιόδους κρίσεις»

-Ακούγοντας μια συνέντευξή σου, μου έμειναν στο νου,  οι λέξεις: "Αρχές και αξίες" από την οικογένειά σου.. Σε μια περίοδο η οποία χαρακτηρίζεται από κρίση αξιών, ηθικής, αρχών, πιστεύεις πως μπορούν να υψωθούν ξανά, αυτές οι αρχές και οι αξίες;;
-« Η καταπάτηση αρχών και αξιών μας αποξένωσε και μας εγκλώβισε σ’ έναν πλαστό κόσμο, υποχείρια των υλικών αγαθών και του νεοπλουτισμού. Αποδυναμωθήκαμε, εξαπατηθήκαμε, αποπροσανατολιστήκαμε, γι’ αυτό και σιγά- σιγά, τώρα που συνερχόμαστε, δυστυχώς εκβιαστικά βέβαια, πιστεύω πως θα ‘’συνέλθουμε’’ και θα επανέλθουμε.»

-Διαβάζει ο 'Έλληνας  βιβλία, κατά την άποψή σου;
-« Όχι, ο Έλληνας δυστυχώς δεν διαβάζει».

-Κυριαρχούν τα καλύτερα βιβλία, τα ποιοτικά, ή  τα προσπερνούν τα πιο "ελαφριά";; Ποιο θεωρείς , καλό και ποιοτικό βιβλίο;
- «Γίνεται πολύς λόγος για το διαχωρισμό ποιοτικών και μη βιβλίων, καθώς και το μερίδιο επιτυχίας που μοιράζονται. Κι αν θεωρείται πως κερδίζουν έδαφος αυτά που δεν αποδίδονται με άρτιο λόγο, χαρακτηριστική γραφή και βαθυστόχαστα νοήματα, για μένα η αγάπη του κόσμου είναι η μεγαλύτερη επιβράβευση. Βέβαια, η απάντηση μου θα διαμορφώνονταν εντελώς διαφορετικά αν στην κουβέντα μας έμπαινε η έννοια της λογοτεχνίας ή του λογοτέχνη. Εκεί, τα κριτήρια είναι αυστηρά και το βραβείο το δίνει η διάρκεια μέσα απ ’το πέρασμα των χρόνων»

 
-Ποιοί είναι οι αγαπημένοι σου συγγραφείς; 
- «Θεωρώ πως είμαστε τυχεροί που γεννηθήκαμε σ’ αυτήν τη χώρα, την Ελλάδα, και μιλάμε μια γλώσσα που γέννησε τα σημαντικότερα έργα σε παγκόσμιο επίπεδο. Μεγάλωσα διαβάζοντας έργα τόσο σπουδαίων Ελλήνων συγγραφέων αλλά και ποιητών, που δεν μπορώ να αναφέρω κάποια συγκεκριμένα ονόματα, γιατί είναι οι άνθρωποι που σημάδεψαν με την προσφορά τους γενιές και γενιές του τόπου μας. Όσον αφορά τους ξένους συγγραφείς, προτιμώ να αναφέρομαι σε έργα παρά σε πρόσωπα, μιας και πιστεύω πως η τέχνη του δημιουργού φανερώνεται μόνο στη μητρική του γλώσσα»

-Ποια είναι η Βασιλική Λεβεντάκη, πέρα από τη συγγραφή; Πως είναι η καθημερινότητά σου;
-« Λατρεύω τις ώρες της με την οικογένεια μου, τους αγαπημένους μου φίλους, θέλω πολύ να ταξιδεύω όσο πιο συχνά γίνεται, ν’ απομονώνομαι και να διαβάζω, να παρακολουθώ ταινίες και θεατρικές παραστάσεις, να χαζεύω με τις ώρες τη θάλασσα»

-Η καθημερινότητα, σε εμπνέει; Τα βλέπεις όλα γύρω σου, σαν να τα "ρουφάς" , να τα αισθάνεσαι μέσα σου βαθιά, ώστε να γράψεις;
- «Η καθημερινότητα προσφέρει άπληστα ένα σωρό ερεθίσματα, κι εγώ μαζεύω εικόνες, παρατηρώ κι αναλύω συμπεριφορές, ξεχωρίζω στάσεις και τρόπους ζωής, συλλέγω πληροφορίες, για να’ ρθει η στιγμή που θα παρουσιαστεί η αφορμή για να ξεκινήσω ακόμα ένα ταξίδι στα μονοπάτια που θα με οδηγήσει η φαντασία μου»

-Η οικογένειά σου σε στηρίζει, στο να προχωρήσεις στη συγγραφή;
- «Ένα θα πω μόνο. Δίχως την οικογένεια μου, την αγάπη και τη συμπαράσταση τους που αστείρευτα μου προσφέρουν σε καθημερινή βάση, δεν θα είχα καταφέρει να προχωρήσω σε τίποτα»

-Θα γράψεις κάτι καινούργιο; Έχεις κάτι έτοιμο; Τι θα περιέχει;;
- «Ένα καινούριο μυθιστόρημα, αστυνομικού και πάλι περιεχομένου θα κυκλοφορήσει το 2013»

-Πως βλέπεις τους νέους συγγραφείς σήμερα;
-« Θαυμάζω το πάθος τους, με συγκινεί η προσπάθεια τους, ενθουσιάζομαι με το ταλέντο τους, κι απολαμβάνω τα δημιουργήματα τους!!!»


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Η Βασιλική Λεβεντάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά, όπου ζει κι εργάζεται μέχρι σήμερα. Κατάγεται απ’ τη Σύρο, ο τόπος που έγινε αφορμή να εμπνευστεί και να γράψει το πρώτο της βιβλίο με τίτλο ΟΙ ΔΑΙΜΟΝΙΣΜΕΝΕΣ που κυκλοφορεί απ’ τις εκδόσεις ΩΚΕΑΝΙΔΑ. Το Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε και το πρώτο της παιδικό βιβλίο ΓΙΑ ΜΙΑ ΧΟΥΦΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ απ’ τις εκδόσεις ΟΣΕΛΟΤΟΣ.



Σχόλια

  1. Διαβάζοντας μία συνέντευξη, πολλές φορές νιώθω να γεννιόνται μέσα μου διάφορα συναισθήματα. Αυτή τη φορά νιώθω μια παράξενη, δυναμική αύρα που διασχίζει το λιμάνι του Πειραιά και φτάνει από τη Βασιλική εδώ σ' εμένα , στην άλλη άκρη του λιμανιού. Η ειλικρίνεια , η ζεστασιά και το πάθος των όσων λέει περνάνε σ' εμάς με ιδιαίτερο άγγιγμα. Είστε και οι δύο υπέροχες, η καθεμία από στο ρόλο της!!! Βένη... δεν σε προλαβαίνουμε... Καλή αρχή και με τις συνεντεύξεις!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βένη πραγματικά υπέροχη δουλειά και πως να μην είναι άλλωστε αφού είσαι μια καταξιωμένη δημοσιογράφος!! Πάντα επιτυχίες σε ότι κάνεις.
    Συγχαρητήρια και στην Βασιλική Λεβεντάκη για το ήθος την ακεραιότητα της και τις αξίες της. Καλοτάξιδα τα βιβλία της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Δήμητρα.. Να είσαι καλά.. Ολοι οι συγγραφείς , οι καλοι συγγραφείς, αξίζουν.. Στην εποχή μας που όλα είναι ισοπεδωμένα, ας κρατήσουμε ψηλά το καλό βιβλίο..

      Διαγραφή
  3. πολύ ωραία.. καλή επιτυχία και στα δυο βιβλία της κας Λεβεντάκη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παραθρησκευτικό περιεχόμενο? Ετσι το διάβασαν και το είδαν?
    Μοναδικό βιβλίο, και πραγματικά Βασιλική, αξίζει να διαβαστεί, αφού για το είδοςτης γραφής, είναι μοναδικό.
    Μαζί με την Βένη μας, διάβασα μια από τις πιό όμορφες συνεντεύξεις που έχω διαβάσει.
    Χαίρομαι που τουλάχιστον σε γνώρισα και σου έσφιξα το χέρι. Θυμάσαι?
    Νάσαι πάντα καλά κορίτσι μου, προχώρα όπως ακριβώς ξεκίνησες να κατακτήσεις εμάς, τους δύσκολους, αλλά όχι πάντα αναγνώστες. Και κλείσε τα αυτιά σου στα αρνητικά σχόλια, όταν οι περισσότεροι που το διάβασαν έμειναν ευχαριστημένοι που αφιέρωσαν τον χρόνο τους στο πρώτο σου πετυχημένο 100% βιβλίο. Πάντα επιτυχίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις