Οι Γερμανοί εναποθέτουν ελπίδες στο Novavax να κινεί τη βελόνα ανάμεσα στους αντι-vaxxers

 Ο Benedikt Richter, ένας 40χρονος δάσκαλος στη νοτιοδυτική γερμανική πόλη Kaiserslautern, αντιμετώπιζε εδώ και καιρό τον εμβολιασμό κατά του COVID-19. Ένιωθε ανήσυχος για την καινοτομία της τεχνολογίας mRNA που χρησιμοποιείται σε δύο από τις πιο συχνά χορηγούμενες λήψεις.

Δεν βοήθησε το γεγονός ότι η κουνιάδα του νοσηλεύτηκε με φλεγμονή του καρδιακού μυός μια μέρα μετά τη δεύτερη εμβολιότητά της, την οποία οι γιατροί συνέδεσαν επίσημα με το εμβόλιο της, είπε ο Ρίχτερ. Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν αναγνωρίσει τέτοιες καταστάσεις ως σπάνια και κυρίως ήπια παρενέργεια.



Αλλά όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε τον Δεκέμβριο τη χρήση του εμβολίου Novavax (NVAX.O) Nuxavoxid, το οποίο αναπτύσσει μια μακροχρόνια εδραιωμένη τεχνολογία βασισμένη σε πρωτεΐνες, άρχισε να ενδιαφέρεται.

«Έχω κάνει την έρευνά μου και νιώθω λίγο καλύτερα γι’ αυτό», είπε ο πατέρας δύο παιδιών.

Τα στοιχεία που ανακάλυψε το Reuters υποδηλώνουν ότι το νέο εμβόλιο δύο δόσεων, το οποίο συνιστάται στη Γερμανία για βασική ανοσοποίηση για άτομα άνω των 18 ετών, έχει ήδη καταφέρει να πείσει περισσότερους από τους ακόμη μη εμβολιασμένους να κάνουν εμβόλιο. Διαβάστε περισσότερα

Ορισμένες ομοσπονδιακές πολιτείες έχουν ανοίξει λίστες αναμονής για να λάβουν βολές Novavax. Στη Ρηνανία-Παλατινάτο, όπου ζει ο Ρίχτερ, για παράδειγμα, περισσότεροι από 14.300 άνθρωποι έχουν γράψει τα ονόματά τους. Ένα ιδιωτικό κέντρο εμβολιασμού του Βερολίνου είπε στο Reuters ότι έχουν εγγραφεί περίπου 3.000 άτομα.

"Ο αριθμός είναι τεράστιος. Είμαστε συγκλονισμένοι από το πόσοι άνθρωποι έχουν εγγραφεί", δήλωσε ο Daniel Termann, γιατρός στο κέντρο εμβολιασμών Historic Factory στο Βερολίνο.

Η τεχνολογία ανασυνδυασμένης πρωτεΐνης πίσω από το εμβόλιο Novavax χρησιμοποιείται από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 και τώρα είναι ένα τυπικό εργαλείο για την καταπολέμηση της ηπατίτιδας Β, του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων πίσω από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και των βακτηρίων που προκαλούν μηνιγγίτιδα.

Μια πρόσφατη έρευνα από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ερφούρτης με 1.000 συμμετέχοντες διαπίστωσε ότι παρόλο που οι μη εμβολιασμένοι Γερμανοί είχαν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στα παραδοσιακά εμβόλια παρά στα εμβόλια mRNA, η εμπιστοσύνη γενικά ήταν ακόμα χαμηλή.

Reuters Graphics Reuters Graphics
Reuters Graphics Reuters Graphics

Σχεδόν τα δύο τρίτα των μη εμβολιασμένων ήταν εντελώς κατά του εμβολιασμού, σύμφωνα με την έρευνα, υποδηλώνοντας ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό θα σκεφτόταν ποτέ να λάβει το εμβόλιο Novavax.

«Δεν είμαστε πεπεισμένοι ότι θα αλλάξει το παιχνίδι», δήλωσε στο Reuters ο συν-συγγραφέας της μελέτης Λαρς Κορν.

Πολλά είναι στη γραμμή. Η Γερμανία έχει χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού από πολλές άλλες χώρες της δυτικής Ευρώπης με μόλις 74,4% πλήρως εμβολιασμένες.

Αλλά εάν η Nuxavoxid μπορούσε να κινήσει τη βελόνα, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαλάρωση των περιορισμών στη δημόσια ζωή που επιβραδύνουν την ανάκαμψη της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης. Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑ ΤΡΟΠΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Το πρόβλημα τότε θα ήταν περισσότερο ο τρόπος διασφάλισης του εφοδιασμού.

Η Γερμανία πρόκειται να λάβει έως και 34 εκατομμύρια δόσεις Nuvaxovid το 2022 και περίπου 4 εκατομμύρια δόσεις θα πρέπει να παραδοθούν το πρώτο τρίμηνο, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Αλλά υπάρχουν περίπου 20 εκατομμύρια μη εμβολιασμένοι άνθρωποι στη Γερμανία. Και μια αναφορά του Reuters έδειξε την Τρίτη ότι η Novavax είχε παραδώσει μόνο ένα μικρό κλάσμα από τα 2 δισεκατομμύρια λήψεις COVID-19 που σχεδιάζει να στείλει σε όλο τον κόσμο το 2022 και είχε καθυστερήσει τις αποστολές του πρώτου τριμήνου στην Ευρώπη και σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα όπως οι Φιλιππίνες. Διαβάστε περισσότερα

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας θα έχουν προτεραιότητα για να λάβουν το εμβόλιο το πρώτο τρίμηνο, καθώς η εντολή εμβολιασμού για αυτούς θα τεθεί σε ισχύ στα μέσα Μαρτίου, σύμφωνα με το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας.

Αυτό θα μπορούσε να αποδειχτεί απογοητευτικό για όσους ανησυχούν για τα εμβόλια mRNA, αλλά έχουν επίσης βαρεθεί τους περιορισμούς στη δημόσια ζωή.

Σε πολλές πολιτείες της Γερμανίας, οι μη εμβολιασμένοι απαγορεύονται σε μη βασικά καταστήματα και παρόχους υπηρεσιών όπως εστιατόρια και κουρεία.

Σε μια ομαδική συνομιλία για τη Novavax στην υπηρεσία μηνυμάτων Telegram, πολλά από τα περισσότερα από 1.500 μέλη έπαιξαν με το να πάρουν το πλάνο λόγω των περιορισμών της πανδημίας.

Ο Ρίχτερ, ο οποίος έπρεπε να κάνει ένα καθημερινό τεστ COVID για να διδάξει και έμαθε πώς να κόβει τα μαλλιά του μόνος του, είπε ότι το κύριο κίνητρό του για να εμβολιαστεί ήταν η ελευθερία.

Του λείπει οι επισκέψεις στη σάουνα, που τον περνούν τους σκοτεινούς χειμώνες της Γερμανίας, και θα ήθελε πολύ να ξαναπάρει τα δύο του παιδιά να κολυμπήσουν.

«Έχω δύο παιδιά και είναι επίσης περιορισμένοι εξαιτίας μου», είπε. «Δεν το κάνω από πεποίθηση, αλλά από εξωτερική πίεση»

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις