Έχει εξαφανιστεί η γρίπη; Οι ειδικοί αξιολογούν την απειλή για το NHS

 Καθώς πλησίαζε ο χειμώνας, η κατάσταση φαινόταν επικίνδυνη. Όχι μόνο βρισκόταν το Ηνωμένο Βασίλειο εν μέσω πανδημίας Covid, αλλά οι ειδικοί φοβήθηκαν ότι οι γνωστοί αναπνευστικοί ιοί θα μπορούσαν επίσης να χτυπήσουν σκληρά .

«Θα τονίσω ότι στην πραγματικότητα η γρίπη θα μπορούσε να είναι δυνητικά μεγαλύτερο πρόβλημα αυτόν τον χειμώνα από τον Covid», είπε ο καθηγητής Άντονι Χάρντεν, ο αναπληρωτής πρόεδρος της Μικτής Επιτροπής Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης, στην εκπομπή Today του BBC Radio 4 τον Ιούνιο .



Η ανησυχία ήταν ότι το lockdown και άλλα μέτρα όχι μόνο μείωσαν τα επίπεδα μόλυνσης από κορωνοϊό, αλλά και την παγκόσμια κυκλοφορία της γρίπης. Σύμφωνα με το Royal College of General Practitioners, ο επιπολασμός της γρίπης στην κοινότητα στην Αγγλία ήταν περίπου 95% χαμηλότερος τον χειμώνα του 2020-2021 από τον κανονικό.

Το αποτέλεσμα, είπαν οι ειδικοί , ήταν ότι η ανοσία στον πληθυσμό θα είχε εξασθενίσει, αφήνοντας τους ανθρώπους πιο ευάλωτους στη γρίπη. Και αυτό θα μπορούσε να ασκήσει περαιτέρω πίεση σε ένα ήδη τεντωμένο NHS.

Ωστόσο, η γρίπη δεν έχει ακόμη εκπληρώσει την απειλή. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) , «οι εργαστηριακοί δείκτες υποδηλώνουν ότι η δραστηριότητα της γρίπης είναι πολύ χαμηλή», ενώ παρόμοια εικόνα παρατηρείται και σε άλλες μετρήσεις, όπως οι διαδικτυακές αναζητήσεις για ερωτήματα γρίπης.

Ένας σημαντικός παράγοντας είναι ότι σε πολλές χώρες, τα μέτρα Covid παρέμειναν σε ισχύ κατά τη διάρκεια του χειμώνα, και ακόμη και εκεί όπου οι περιορισμοί έχουν χαλαρώσει, η συμπεριφορά δεν έχει ακόμη επανέλθει πλήρως στην προ-πανδημική μορφή.

Σύμφωνα με στοιχεία από τη μελέτη CoMix από τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, κατά μέσο όρο οι ενήλικες είχαν μόλις κάτω από τρεις επαφές την ημέρα κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου – σε σύγκριση με ελαφρώς περισσότερες από 10 σύμφωνα με έρευνες πριν από την πανδημία .

«Ίσως έχουμε αποφύγει τη γρίπη προς το παρόν. Αλλά τώρα περιμένουμε την αναπόφευκτη φρικτή επιστροφή του», δήλωσε ο καθηγητής Sir Andrew Pollard, διευθυντής του Oxford Vaccine Group.

« Η γρίπη παρέμεινε μακριά γιατί η παγκόσμια εφαρμογή μέτρων κοινωνικής απόστασης και η χρήση μάσκας ήταν αρκετά για να κρατήσουν μακριά τον ιό».

Ένας άλλος παράγοντας είναι ότι ενόψει του χειμώνα, το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησε το μεγαλύτερο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της γρίπης στην ιστορία του, με 35 εκατομμύρια ανθρώπους να προσφέρουν το εμβόλιο . Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του UKHSA, η απορρόφηση από άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί με σχεδόν 82%.

Ενώ τα χαμηλά επίπεδα γρίπης σημαίνει ότι τα εμβόλια είχαν ελάχιστες ευκαιρίες να έχουν μεγάλο αντίκτυπο, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι μπορεί να συνέβαλαν στην πρόληψη ορισμένων ασθενειών. Όμως, η ανησυχία παραμένει τι θα συμβεί όταν η κοινωνία αρχίσει να επιστρέφει σε κάτι παρόμοιο με το «κανονικό».

Ο Pollard είπε: «Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι υπάρχει ένα μη εποχικό ξέσπασμα γρίπης που συμβαίνει καθώς όλες οι κοινωνικές αποστάσεις και οι περιορισμοί αρχίζουν να απελευθερώνονται σε όλο τον κόσμο, εάν υπάρχουν αρκετά ευπαθή άτομα που η ποσότητα της γρίπης μπορεί να αυξηθεί αρκετά γρήγορα», είπε ο Pollard. , αν και πρόσθεσε ότι τα κρούσματα μπορεί να μην είναι ορατά μέχρι τον επόμενο χειμώνα, όταν οι συνθήκες είναι πιο ευνοϊκές για την εξάπλωσή του».

Ο Δρ Laurence Tiley, ανώτερος λέκτορας στη μοριακή ιολογία στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, προέτρεψε επίσης να είμαστε προσεκτικοί.

«Όσο φτάνουμε στον Φεβρουάριο, τόσο πιο σίγουροι μπορούμε να είμαστε ότι αυτή η σεζόν θα αποδειχθεί καλή», είπε, προσθέτοντας ότι η κατάσταση φαινόταν πολλά υποσχόμενη. Ωστόσο, σημείωσε: «Όλα τα στοιχήματα είναι μακριά για την επόμενη σεζόν, φυσικά».

Ο Τάιλι είπε ότι, καθώς και το πρόβλημα της φθίνουσας ανοσίας, ο χαμηλός επιπολασμός του ιού κατέστησε πιο δύσκολη την πρόβλεψη του καλύτερου υποψηφίου για το εμβόλιο της γρίπης της επόμενης σεζόν.

«Νομίζω ότι ήμασταν εξαιρετικά τυχεροί για το πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα αυτόν τον χειμώνα, με την Omicron – και προφανώς και για τη γρίπη», είπε. «Μακάρι να παραμείνει έτσι».

https://www.theguardian.com/world/2022/feb/01/has-flu-fizzled-out-experts-assess-the-threat-to-nhs

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις