Το πιθανό εμβόλιο mRNA της Κίνας κατά του COVID είναι ασθενέστερο έναντι της Omicron

 ΠΕΚΙΝΟ, 15 Φεβρουαρίου (Reuters) - Ένα κινεζικό υποψήφιο εμβόλιο mRNA έδειξε απότομη πτώση στη δραστηριότητα εξουδετέρωσης των αντισωμάτων κατά του Omicron παρά κατά του μη μεταλλαγμένου κοροναϊού σε μια μικρή μελέτη, αλλά ένας ενισχυτής προκάλεσε εύκολα την παραγωγή αντισωμάτων σε δοκιμές σε ζώα, σύμφωνα με μια ερευνητική εργασία. 



Το εμβόλιο ARCoV, που αναπτύχθηκε από κοινού από την Ακαδημία Στρατιωτικών Ιατρικών Επιστημών (AMMS), τη Suzhou Abogen Biosciences και τη Walvax Biotechnology (300142.SZ) , δοκιμάζεται επί του παρόντος σε μια διεθνή κλινική δοκιμή Φάσης ΙΙΙ.

Είναι το τοπικά αναπτυγμένο εμβόλιο mRNA της Κίνας (αγγελιοφόρος RNA) που βρίσκεται πιο μακριά σε πρόοδο της δοκιμής. Η χώρα δεν έχει ακόμη εγκρίνει εμβόλια mRNA που έχουν αναπτυχθεί τοπικά ή στο εξωτερικό, αλλά έχει εμβολιάσει το 87,1% του πληθυσμού της χρησιμοποιώντας πολλά εγχώρια εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί με βάση άλλες τεχνολογίες.

Σε μια εργαστηριακή μελέτη που αναλύει δείγματα από 11 εμβολιασμένα άτομα, οκτώ έδειξαν «χαμηλή αλλά ανιχνεύσιμη» δραστηριότητα εξουδετέρωσης έναντι του Omicron, ανέφεραν οι ερευνητές σε επιστολή τους προς τους εκδότες που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell Research.

Το επίπεδο εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του Omicron έδειξε 47 φορές μείωση σε σύγκριση με το επίπεδο έναντι ενός "άγριου τύπου" που δεν περιέχει σημαντικές μεταλλάξεις, ανέφερε η εφημερίδα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Αλλά σε δοκιμές σε ζώα, μια τρίτη δόση, που χορηγήθηκε περίπου εννέα μήνες μετά τη δεύτερη βολή, προκάλεσε εύκολα την παραγωγή εξουδετερωτικών αντισωμάτων κατά του Omicron και ενός στελέχους άγριου τύπου, είπε.

«Τα δεδομένα μας που παρουσιάζονται εδώ καταδεικνύουν ξεκάθαρα ότι μια τρίτη δόση ARCoV θα οδηγούσε πιθανώς σε απότομη αύξηση των αντισωμάτων εξουδετέρωσης όχι μόνο κατά του WT (άγριου τύπου) SARS-CoV-2 αλλά και της νέας παραλλαγής Omicron», ανέφερε η μελέτη.

Οι ερευνητές είπαν ότι διεξήγαγαν επίσης δοκιμές σε ζώα σε δύο νέα υποψήφια εμβόλια mRNA που στοχεύουν το Omicron και το αποτέλεσμα έδειξε ότι τα επαγόμενα επίπεδα αντισωμάτων ήταν συγκρίσιμα με αυτά που προκλήθηκαν από το αρχικό ARCoV.

Στους συγγραφείς της εργασίας περιλαμβάνονται επιστήμονες από το AMMS και το Suzhou Abogen Biosciences, καθώς και ερευνητές από άλλα κινεζικά ινστιτούτα.

Σχόλια