Η Σκλήρυνση ΚΠ προκαλείται από τον ιό Epstein-Barr;

 Εδώ και καιρό υπήρχε η υποψία ότι ο κοινός ιός Epstein-Barr μπορεί να προκαλέσει σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ). Τώρα, μια μελέτη 10 εκατομμυρίων στρατιωτικού προσωπικού στις ΗΠΑ έδειξε ότι σχεδόν κάθε περίπτωση ΣΚΠ προηγείται μόλυνση από τον ιό. Το εύρημα υποδηλώνει ότι ένα εμβόλιο κατά του ιού Epstein-Barr θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τη συχνότητα της ΣΚΠ.



«Αυτό είναι πραγματικά ένα σημείο καμπής», λέει ο Alberto Ascherio στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Θα πρέπει να οδηγήσει σε καλύτερους τρόπους αντιμετώπισης της σκλήρυνσης κατά πλάκας καθώς και να βοηθήσει στην πρόληψή της, λέει.

Η ΣΚΠ προκαλείται από το ανοσοποιητικό σύστημα που επιτίθεται στην προστατευτική θήκη που τυλίγεται γύρω από τα νεύρα, οδηγώντας σε συμπτώματα όπως δυσκολία στο περπάτημα που επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου.

Ο ιός Epstein-Barr είναι ένα είδος ιού του έρπητα που εξαπλώνεται κυρίως μέσω του σάλιου, για παράδειγμα φιλώντας ή πίνοντας από το ίδιο ποτήρι. Είναι η αιτία της μονοπυρήνωσης, μερικές φορές γνωστή ως αδενικός πυρετός. Οι αρχικές λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν λίγα, εάν υπάρχουν, συμπτώματα, αλλά μόλις ο ιός εισέλθει στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζονται Β κύτταρα, κρύβεται μόνιμα σε αυτά. Μπορεί να επανενεργοποιηθεί και να προκαλέσει προβλήματα αργότερα στη ζωή, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων μορφών καρκίνου .

Η δυσκολία στην απόδειξη ότι ο ιός Epstein-Barr είναι η κύρια αιτία της ΣΚΠ είναι ότι 9 στους 10 ανθρώπους παγκοσμίως έχουν μολυνθεί από αυτόν. Αυτό σημαίνει ότι οι επιστήμονες πρέπει να παρακολουθούν τεράστιους αριθμούς ανθρώπων για να μάθουν εάν τα άτομα που δεν έχουν μολυνθεί από τον ιό είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν ΣΚΠ.

Η ομάδα του Ascherio βρήκε τους αριθμούς που χρειάζονταν με τη μορφή στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ, το οποίο λαμβάνει τακτικά δείγματα αίματος και αποθηκεύει, επιτρέποντάς τους να υποβληθούν σε εξετάσεις αργότερα για λοιμώξεις από τον Epstein-Barr. «Αυτό είναι λίγο πολύ μοναδικό στον κόσμο», λέει ο Ascherio.

Μόνο το 5 τοις εκατό των νεοσύλλεκτων δεν είχαν μολυνθεί από τον ιό Epstein-Barr όταν ελήφθη το πρώτο δείγμα αίματος. Από τα 10 εκατομμύρια στρατιωτικό προσωπικό, 955 ανέπτυξαν ΣΚΠ, συνήθως περίπου 10 χρόνια μετά τη λήψη του πρώτου τους δείγματος.

Ωστόσο, μόνο ένας από αυτούς που ανέπτυξαν σκλήρυνση κατά πλάκας ήταν αρνητικός για αντισώματα κατά του ιού Epstein-Barr. Άλλοι 34 ήταν μη μολυσμένοι όταν ελήφθη το πρώτο δείγμα αίματος, αλλά μολύνθηκαν πριν διαγνωστούν με ΣΚΠ.

«Αυτά τα ευρήματα παρέχουν συναρπαστικά δεδομένα που εμπλέκουν τον ιό Epstein-Barr ως το έναυσμα για την ανάπτυξη της σκλήρυνσης κατά πλάκας», γράφουν οι William Robinson και Lawrence Steinman στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ της Καλιφόρνια, σε ένα άρθρο προοπτικής για τη μελέτη . «Τώρα που έχει εντοπιστεί το αρχικό έναυσμα για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, ίσως η σκλήρυνση κατά πλάκας θα μπορούσε να εξαλειφθεί».

Αν και δεν υπάρχει εμβόλιο κατά του ιού Epstein-Barr επί του παρόντος, πολλές ομάδες προσπαθούν να αναπτύξουν ένα. Στις 5 Ιανουαρίου, η Moderna ανακοίνωσε ότι είχε αρχίσει να δοκιμάζει ένα υποψήφιο εμβόλιο mRNA σε ανθρώπους .

«Τελικά, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ο ιός Epstein-Barr προκαλεί σκλήρυνση κατά πλάκας έως ότου μπορέσουμε να δούμε τι αντίκτυπο έχει η πρόληψη της μόλυνσης από Epstein-Barr στη συχνότητα εμφάνισης της σκλήρυνσης κατά πλάκας», λέει η Clare Walton από την MS Society του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η εύρεση τρόπων άμεσης στόχευσης του ιού θα μπορούσε επίσης να βελτιώσει τις θεραπείες , λέει ο Ascherio. «Η παρουσία του ιού παρέχει επίμονη διέγερση στο ανοσοποιητικό σύστημα», λέει.

Πράγματι, μια μικρή δοκιμή έχει ήδη δείξει ότι η εκπαίδευση των κυττάρων του ανοσοποιητικού που ονομάζονται Τ κύτταρα για να στοχεύουν τον ιό Epstein-Barr βελτίωσε τα συμπτώματα .

Αυτό που παραμένει ασαφές είναι γιατί τόσο λίγοι από αυτούς που έχουν μολυνθεί από τον ιό αναπτύσσουν σκλήρυνση κατά πλάκας – λιγότεροι από ένας στους 10.000 στους νεοσύλλεκτους. «Ένας ή περισσότεροι πρόσθετοι παράγοντες πρέπει να απαιτούνται για να προκαλέσει σκλήρυνση κατά πλάκας», λέει ο Walton.

Ωστόσο, είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση ότι μόνο μια μειοψηφία όσων έχουν μολυνθεί από έναν ιό αντιμετωπίζουν σοβαρές επιπλοκές, λέει ο Ascherio. Για παράδειγμα, μόνο ένα μικρό κλάσμα όσων έχουν μολυνθεί από τον ιό της πολιομυελίτιδας αναπτύσσουν μυϊκή αδυναμία που μπορεί να προκαλέσει μόνιμη αναπηρία, όπως μόνο ένα μικρό ποσοστό ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό καταλήγουν στο νοσοκομείο. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες .

Αναφορά περιοδικού: Science , DOI: 10.1126/science.abj8222



Read more: https://www.newscientist.com/article/2304340-strongest-evidence-yet-that-ms-is-caused-by-epstein-barr-virus/#ixzz7L4oRGjv1

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις