Επιστήμονες της Οξφόρδης θα μελετήσουν τις επιδράσεις των παραλλαγών του COVID και τα εμβόλια στην εγκυμοσύνη

 Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης δήλωσαν την Τρίτη ότι θα αξιολογήσουν τις επιδράσεις των νέων παραλλαγών του κορωνοϊού σε έγκυες γυναίκες και νεογνά, καθώς και τις επιπτώσεις του εμβολιασμού κατά του COVID-19 σε επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τη γέννηση.



Η μελέτη έρχεται λιγότερο από ένα χρόνο αφότου το πανεπιστήμιο διαπίστωσε ότι οι έγκυες γυναίκες με COVID-19 και τα νεογέννητα παιδιά τους αντιμετώπιζαν υψηλότερους κινδύνους επιπλοκών, όπως πρόωρο τοκετό και κίνδυνο ανεπάρκειας οργάνων, από ό,τι ήταν γνωστό.

Οι ερευνητές είπαν ότι η μελέτη είχε στόχο να καλύψει κενά, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων νέων παραλλαγών του ιού όπως το Omicron σε μια ομάδα υψηλού κινδύνου που έχει δει «ανησυχητικά» χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.

«Οι επιπτώσεις του COVID-19 στην εγκυμοσύνη έχουν υποτιμηθεί και έχουν μελετηθεί ανεπαρκώς», δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης José Villar, ο οποίος είναι επίσης ο επικεφαλής της μελέτης.

«Οι έγκυες γυναίκες δεν συμπεριλήφθηκαν καν σε δοκιμές εμβολίων, κάτι που επέτρεψε την ευρεία διάδοση αντιεπιστημονικών, τρομακτικών «πληροφοριών».

Πολλές παγκόσμιες υγειονομικές αρχές έχουν πει ότι οι εμβολιασμοί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ασφαλείς, με μια αμερικανική μελέτη τον περασμένο μήνα που διαπίστωσε ότι δεν σχετίζονται με πρόωρο τοκετό ή λιποβαρή νεογέννητα.

Τον Νοέμβριο, δεδομένα από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου έδειξαν ότι ο εμβολιασμός κατά του COVID-19 ήταν ασφαλής για τις έγκυες γυναίκες και δεν σχετίζεται με υψηλότερα ποσοστά επιπλοκών.

Η επικείμενη βρετανική μελέτη θα εγγράψει περίπου 1.500 γυναίκες που έχουν βρεθεί θετικές στον ιό σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης και θα τις συγκρίνει με 3.000 μη μολυσμένες γυναίκες σε διάστημα τεσσάρων μηνών. Οι επιστήμονες της Οξφόρδης δήλωσαν ότι αναμένουν τα αποτελέσματα της δοκιμής τον Μάιο.

Σχόλια