Ο Καναδάς εγκρίνει το εμβόλιο Covid-19 της Novavax για ενήλικες

 (Reuters) - Ο Καναδάς ενέκρινε την Πέμπτη το εμβόλιο Covid-19 της Novavax Inc (NVAX.O) για άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, καθιστώντας το το πέμπτο τέτοιο εμβόλιο που καθαρίζεται για χρήση στη χώρα.



Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε άτομα κάτω των 18 ετών δεν έχουν ακόμη τεκμηριωθεί, ανέφερε η Health Canada σε δήλωση.

Ο Καναδάς έχει δεσμευτεί να αγοράσει 52 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, με δυνατότητα αγοράς έως και 24 εκατομμύρια δόσεις επιπλέον.

Το εμβόλιο ανασυνδυασμένης πρωτεΐνης της Novavax, Nuxavoxid, χρησιμοποιεί μια πιο καθιερωμένη τεχνολογία από το mRNA, τη νέα μέθοδο πίσω από τα δύο πιο συχνά χρησιμοποιούμενα εμβόλια COVID-19 - από την Pfizer (PFE.N) /BioNTech και τη Moderna (MRNA.O) .

Ορισμένοι ειδικοί εξέφρασαν ελπίδες ότι το προϊόν της Novavax θα μπορούσε να πείσει τους μη εμβολιασμένους ακόμη ανθρώπους που είναι δύσπιστοι σχετικά με τη νέα τεχνολογία mRNA να κάνουν μια βολή.

Την Τετάρτη, ο Γενικός Εμπορικός Διευθυντής της Novavax, John Trizzino, δήλωσε ότι εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική ζήτηση για εμβολιασμό σε όλο τον κόσμο, ειδικά υπό το φως του Omicron, της απειλής περισσότερων παραλλαγών και ενός υψηλού ποσοστού μη εμβολιασμένων ατόμων που χρειάζονται αρχικό εμβολιασμό.

"Γνωρίζουμε επίσης ότι πολλά από τα προγράμματα ενίσχυσης που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή θα αυξήσουν τη ζήτηση για το προϊόν μας."

Ωστόσο, η εταιρεία μαστίζεται από ζητήματα προμήθειας και κατασκευής καθώς και ρυθμιστικές καθυστερήσεις.

Έχει παραδώσει μόνο ένα μικρό κλάσμα από τα 2 δισεκατομμύρια βολές COVID-19 που σχεδιάζει να προμηθεύσει παγκοσμίως το 2022, αφού καθυστέρησε τις αποστολές του πρώτου τριμήνου στην Ευρώπη και σε ορισμένες χώρες με χαμηλότερο εισόδημα.

Η εταιρεία αναμένει να προμηθεύσει 27 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της στην Ευρώπη το πρώτο τρίμηνο, αλλά δεν παρείχε καθοδήγηση για το πόσες συνολικές δόσεις σκοπεύει να στείλει κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Το εμβόλιο της Novavax με βάση τις πρωτεΐνες εξετάζεται από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ και έχει λάβει εγκρίσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Σχόλια