Η μείωση του κρέατος και των γαλακτοκομικών θα σας βοηθήσει να ζήσετε έως και μια δεκαετία περισσότερο

 Θέλετε να μάθετε πόσο περίπου θα ζούσατε αν υιοθετούσατε μόνιμα μια πιο υγιεινή διατροφή; Ο  ιστότοπος «Τροφή για υγιή ζωή» μπορεί να σας δώσει μια ιδέα – και αν είστε κάτω των 60 ετών και ακολουθείτε μια τυπική δυτική διατροφή, η απάντηση μπορεί να είναι περίπου μια δεκαετία ή περισσότερο κατά μέσο όρο.



Ο ιστότοπος βασίζεται σε δεδομένα από εκατοντάδες μελέτες. «Η εκτιμώμενη παράταση ζωής οφείλεται κυρίως στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και καρκίνου», λέει ο Lars Fadnes στο Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν στη Νορβηγία.

Η ομάδα του ξεκίνησε με πρόσφατες μετα-αναλύσεις της επίδρασης της κατανάλωσης διαφόρων ποσοτήτων συγκεκριμένων τύπων τροφίμων, όπως τα φρούτα. Αυτά τα ευρήματα συνδυάστηκαν με δεδομένα για την παγκόσμια θνησιμότητα και το τι τρώνε σήμερα οι άνθρωποι για να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος μιας μόνιμης αλλαγής στη διατροφή.

Οι υψηλότερες εκτιμήσεις για την παράταση της διάρκειας ζωής βασίζονται σε μια δίαιτα σχεδιασμένη να μεγιστοποιεί τα οφέλη για την υγεία. Αυτή η βελτιστοποιημένη δίαιτα περιλαμβάνει να μην τρώτε κόκκινο ή επεξεργασμένο κρέας , να μην πίνετε ποτά με ζάχαρη, να μειώνετε την κατανάλωση γαλακτοκομικών και αυγών και να τρώτε περισσότερα όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως και ξηρούς καρπούς.

Η ομάδα εξέτασε επίσης μια δίαιτα «σκοπιμότητας» μεταξύ της τυπικής δυτικής δίαιτας και της βελτιστοποιημένης δίαιτας .

Ένας 20χρονος άνδρας που άλλαζε μόνιμα από μια τυπική Western στη βελτιστοποιημένη δίαιτα θα αποκομίσει τα μεγαλύτερα οφέλη, ζώντας 13 χρόνια περισσότερο κατά μέσο όρο και επτά χρόνια περισσότερο εάν ακολουθούσε δίαιτα σκοπιμότητας. Για μια γυναίκα, τα ισοδύναμα στοιχεία είναι 11 και έξι χρόνια.

Οι ογδόνταχρονοι και των δύο φύλων θα αποκομίσουν τα μικρότερα οφέλη, ζώντας περίπου τρία χρόνια περισσότερο με τη βελτιστοποιημένη δίαιτα και λίγο περισσότερο από τα μισά με τη δίαιτα σκοπιμότητας.


Οι εκτιμώμενες επεκτάσεις βασίζονται σε μέσους όρους και δεν πρέπει να λαμβάνονται ως εξατομικευμένες προβλέψεις, λέει ο Fadnes. Υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες , συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων των αυγών, του λευκού κρέατος και των ελαίων, για να μην αναφέρουμε άλλους παράγοντες κινδύνου και τον τρόπο ζωής, τονίζει. Οι εκτιμήσεις επίσης δεν λαμβάνουν υπόψη μελλοντικές βελτιώσεις στις ιατρικές θεραπείες.

Η υπόθεση της μελέτης είναι καλή και είναι καλά μελετημένη, λέει ο Tim Spector στο King's College του Λονδίνου. «Τονίζει τη σημασία της διατροφής για τη γενική μας υγεία», λέει.

Ωστόσο, βασίζεται σε πολλές υποθέσεις και μπορεί να είναι πολύ απλοϊκό, λέει ο Spector. Για παράδειγμα, πιστεύει ότι είναι σημαντικός ο τρόπος επεξεργασίας των τροφίμων, όχι μόνο ο γενικός τύπος. Η δουλειά του Spector υποδηλώνει επίσης ότι υπάρχουν μεγάλες ατομικές διαφορές, με μερικούς ανθρώπους να μπορούν, ας πούμε, να τρώνε πολύ περισσότερο λίπος χωρίς αρνητικές επιπτώσεις από άλλους.

Ενώ αυτή η μελέτη εξέτασε μόνο την υγεία, η κατανάλωση λιγότερου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων έχει επίσης μεγάλα περιβαλλοντικά οφέλη .

Αναφορά περιοδικού: PLoS Medicine , DOI: 10.1371/journal.pmed.1003889.t001



Read more: https://www.newscientist.com/article/2307510-cutting-down-meat-and-dairy-could-help-you-live-up-to-a-decade-longer/#ixzz7KexBoYvs

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις