Ο εμβολιασμός μειώνει κατά το ήμισυ τον κίνδυνο μακροχρόνιας νόσου, σύμφωνα με ανάλυση

 Οι πιθανότητες να νοσήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα από τον κορωνοϊό μειώνονται στο μισό σε όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι, σύμφωνα με ανασκόπηση του Οργανισμού Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.



Μια ανασκόπηση 15 μελετών από τον Οργανισμό Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) διαπίστωσε ότι τα άτομα που είναι πλήρως εμβολιασμένα κατά του covid-19 έχουν τις μισές πιθανότητες να αναπτύξουν μακρά συμπτώματα του κορωνοϊού σε σύγκριση με εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί ή έχουν λάβει μόλις μία δόση.

Το UKHSA διαπίστωσε ότι τα άτομα που είχαν λάβει δύο δόσεις των εμβολίων Pfizer/BioNTech, Oxford/AstraZeneca ή Moderna ή μία δόση του εμβολίου Janssen, είχαν τις μισές πιθανότητες να αναπτύξουν μακρά συμπτώματα covid που διαρκούσαν περισσότερο από 28 ημέρες από τα άτομα που έλαβαν μόνο μία δόση εμβολίου ή που ήταν ανεμβολίαστοι. Η ανασκόπηση διαπίστωσε ότι τα εμβόλια ήταν πιο αποτελεσματικά έναντι των μακροχρόνιων συμπτωμάτων σε άτομα άνω των 60 ετών.

Η ανασκόπηση διαπίστωσε επίσης ότι τα μη εμβολιασμένα άτομα που είχαν για μεγάλο χρονικό διάστημα Covid και στη συνέχεια εμβολιάστηκαν ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν βελτίωση στα συμπτώματά τους σε σχέση με τα μη εμβολιασμένα άτομα με μακροχρόνια Covid που δεν εμβολιάστηκαν στη συνέχεια.

Η Mary Ramsay του UKHSA είπε σε μια δήλωση: «Αυτές οι μελέτες προσθέτουν στα πιθανά οφέλη από τη λήψη ενός πλήρους κύκλου εμβολιασμού κατά του COVID-19. Ο εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από σοβαρά συμπτώματα όταν μολυνθείτε και μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του μακροπρόθεσμου αντίκτυπου».

Μια πρόσφατη εκτίμηση υποδηλώνει ότι περίπου το 2 τοις εκατό του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου εμφάνιζε μακρά συμπτώματα του κορωνοϊού στις αρχές Δεκεμβρίου. Τα τυπικά συμπτώματα περιλαμβάνουν δύσπνοια, κόπωση και πόνο στους μύες ή στις αρθρώσεις.

Άλλα νέα για τον κορωνοϊό

Η Ουαλία και η Σκωτία ανακοίνωσαν ότι θα προσφέρουν εμβολιασμούς σε όλα τα παιδιά ηλικίας μεταξύ πέντε και 11 ετών. Τα σχέδια έχουν ενημερωθεί από αδημοσίευτες συμβουλές από τη Μικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Εμβολιασμού του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με τις κυβερνήσεις της Ουαλίας και της Σκωτίας. Ανακοίνωση για τον εμβολιασμό αυτής της ηλικιακής ομάδας στην Αγγλία αναμένεται στις 21 Φεβρουαρίου, μετά από αλλεπάλληλες καθυστερήσεις.

Η Ολλανδία θα άρει σχεδόν όλους τους περιορισμούς για τον Covid-19 την Παρασκευή, ανακοίνωσε χθες ο Ολλανδός υπουργός Υγείας Ερνστ Κάιπερς. Αυτό περιλαμβάνει την κατάργηση των μέτρων κοινωνικής απόστασης, καθώς και τη χαλάρωση της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε μπαρ και εστιατόρια.

Χθες, η Ιαπωνία ανέφερε 236 νέους θανάτους από τον Covid-19 – τον ​​υψηλότερο ημερήσιο απολογισμό της χώρας από την έναρξη της πανδημίας.



Read more: https://www.newscientist.com/article/2237475-covid-19-news-vaccination-halves-risk-of-long-covid-finds-analysis/#ixzz7L4w21edI

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις