Οι καυστήρες ξύλου εκπέμπουν περισσότερη ρύπανση-αιωρούμενων σωματιδίων -σε σχέση με αυτή της κίνησης οχημάτων

 Η καύση ξύλου στα σπίτια παράγει περισσότερη ρύπανση από μικροσωματίδια από όλη την οδική κυκλοφορία στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα κυβερνητικά στοιχεία.

Τα νέα δεδομένα μειώνουν σημαντικά το εκτιμώμενο ποσοστό της ρύπανσης μικρών σωματιδίων που προέρχεται από καυστήρες ξύλου από 38% σε 17%. 



Ωστόσο, η ρύπανση από την καύση ξύλου παραμένει «μείζονος σημασίας παράγοντας» στη ρύπανση από σωματίδια, σύμφωνα με άλλη κυβερνητική έκθεση.

 Οι οδικές μεταφορές ευθύνονται για το 13% της σωματιδιακής ρύπανσης.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι η ρύπανση μικροσκοπικών σωματιδίων, που ονομάζεται PM2,5, που παράγεται από την καύση ξύλου αυξήθηκε κατά ένα τρίτο από το 2010 έως το 2020, όταν έφτασε τους 13.900 τόνους ετησίως.

 Όλα αυτά προέρχονται από το 8% των σπιτιών που διαθέτουν καυστήρες ξύλου, το 95% των οποίων έχουν άλλες πηγές θέρμανσης. 

Η αναθεώρηση των δεδομένων έγινε μετά από έρευνα σε 50.000 σπίτια που παρείχαν ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με τη χρήση ξυλόσομπων.

Η σωματιδιακή ρύπανση είναι γνωστό ότι βλάπτει την υγεία και προκαλεί πρόωρους θανάτους. 

«Αυτές οι τοξίνες μπορεί να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και να μεταφερθούν σε όλο το σώμα, κατοικώντας στην καρδιά, τον εγκέφαλο και άλλα όργανα», ανέφερε η έκθεση. 

«Ως εκ τούτου, η έκθεση μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία».

Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι από τα τέλη της δεκαετίας του 2000, σημαντικές μειώσεις της σωματιδιακής ρύπανσης από την καύση άνθρακα, τη βιομηχανία και τα οχήματα έχουν «αντισταθμιστεί σε μεγάλο βαθμό από τις αυξήσεις των εκπομπών από την καύση ξύλου σε οικιακές εγκαταστάσεις και την καύση [βιομάζας] από τη βιομηχανία».

«Ακόμη και μετά από αυτήν την αναθεώρηση, η οικιακή χρήση στερεών καυσίμων είναι μία από τις δύο κορυφαίες πηγές σωματιδιακής ρύπανσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, προερχόμενη από μόλις το 8% των σπιτιών του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε ο Gary Fuller, στο Imperial College του Λονδίνου και μέλος της Air Quality. Ομάδα εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύει την κυβέρνηση.

«Τα εισερχόμενά μου είναι γεμάτα με ανθρώπους που ανησυχούν για τον καπνό του ξύλου που γεμίζει την κρεβατοκάμαρα του ασθματικού παιδιού τους ή του άρρωστου ηλικιωμένου συγγενή τους».

Τα κυβερνητικά στοιχεία για τη ρύπανση από την καύση ξύλου βασίζονται σε εργαστηριακές δοκιμές σόμπας. 

Ο Fuller είπε: «Πρέπει να θυμόμαστε τα μαθήματα από τη VW και το dieselgate, όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση που παράγεται στον πραγματικό κόσμο ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτή των επίσημων δοκιμών. 

Τα δεδομένα από τη Νέα Ζηλανδία μας λένε ότι το ίδιο ισχύει και για τους καυστήρες ξύλου, με τον τρόπο που ανάβουμε φωτιές και τα καύσιμα που χρησιμοποιούμε τείνουν να οδηγούν σε περισσότερη ατμοσφαιρική ρύπανση από ό,τι περιμένουμε από τις επίσημες δοκιμές».

«Αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι η αύξηση μεταξύ 2010 και 2020», δήλωσε ο Simon Birkett, της εκστρατείας Clean Air στο Λονδίνο . «Υπάρχει ακόμα ένα πραγματικά μεγάλο πρόβλημα. 

Είναι μια καταστροφή για τη δημόσια υγεία, επομένως οι ξυλόσομπες πρέπει να απαγορευτούν επειγόντως. 

Το πρώτο βήμα θα πρέπει να είναι να σταματήσει η πώληση ή η εγκατάστασή τους.»

Άλλη πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι ξυλόσομπες σε αστικές περιοχές ευθύνονται για σχεδόν το ήμισυ της έκθεσης των ανθρώπων στις καρκινογόνες χημικές ουσίες που βρίσκονται στα σωματίδια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. 

Ακόμη και οι ξυλόσομπες που πληρούν το νέο πρότυπο «οικολογικού σχεδιασμού» εξακολουθούν να εκπέμπουν 750 φορές περισσότερα μικροσκοπικά σωματίδια από ένα σύγχρονο φορτηγό HGV, σύμφωνα με μια άλλη μελέτη, ενώ οι καυστήρες ξύλου τριπλασιάζουν επίσης το επίπεδο επιβλαβούς ρύπανσης μέσα στα σπίτια και πρέπει να πωλούνται με προειδοποίηση για την υγεία. σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Η αναθεώρηση των δεδομένων έγινε αφού η κυβέρνηση διεξήγαγε μια νέα έρευνα για την καύση ξύλου σε 50.000 σπίτια, τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα. Η εκτίμησή της για την εγχώρια κατανάλωση ξύλου ήταν σημαντικά χαμηλότερη από την προηγούμενη έρευνα.

Η κυβέρνηση είπε ότι οι λόγοι για τα διαφορετικά αποτελέσματα είναι πιθανό να περιλαμβάνουν προηγούμενες υποθέσεις που μπορεί να είναι λανθασμένες, συμπεριλαμβανομένου ότι οι περισσότερες νέες σόμπες δεν αντικαθιστούσαν παλιές σόμπες και ότι οι χρήστες δεν αναμείγνυαν μερικές φορές άνθρακα με το ξύλο τους.

 Ένας άλλος παράγοντας ήταν ότι η προηγούμενη εκτίμηση περιελάμβανε την ψυχρή περίοδο «Θηρίο από την Ανατολή », κάτι που η νέα εκτίμηση δεν το έκανε.

«Ωστόσο, είναι σαφές ότι οι οικιακές εκπομπές του Ηνωμένου Βασιλείου από οικιακή καύση θα συνεχίσουν να συμβάλλουν σημαντικά στις εκπομπές σωματιδίων στο Ηνωμένο Βασίλειο», καταλήγει η έκθεση της έρευνας.

Ο τομέας που παράγει το μεγαλύτερο ποσοστό ΑΣ2,5 είναι οι μεταποιητικές βιομηχανίες και οι κατασκευές, που ευθύνονται για το 27%. 

Αλλά ο Fuller είπε: «Πολλοί άνθρωποι ζουν πιο κοντά στις καμινάδες των σπιτιών παρά σε βιομηχανικές πηγές και μεγάλους αυτοκινητόδρομους. 

Αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερη έκθεση στη ρύπανση από την καύση ξύλου από ό,τι βρίσκουμε για πολλές άλλες πηγές».

Σχόλια