Ο κίνδυνος πυρηνικής καταστροφής είναι ελάχιστος καθώς οι ρωσικές δυνάμεις φτάνουν στο Τσερνόμπιλ

 Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αποκτήσει τον έλεγχο του πυρηνικού αντιδραστήρα του Τσερνομπίλ στην Ουκρανία και οι αναφορές για πυρομαχίες στην τοποθεσία έχουν οδηγήσει σε ανησυχίες για την απελευθέρωση ραδιενεργού υλικού από το εργοστάσιο, το οποίο γνώρισε μια καταστροφική κατάρρευση το 1986. Ωστόσο, οι φυσικοί λένε ότι υπάρχει κίνδυνος ραδιενεργών εκπομπών ως αποτέλεσμα τυχαίας ζημιάς είναι ελάχιστη.



Η Nika Melkozerova, δημοσιογράφος του NewVoiceUkraine, αναφέρει ότι οι ρωσικές δυνάμεις έφτασαν στο Τσερνόμπιλ όπου συνάντησαν «σκληρή αντίσταση» από Ουκρανούς στρατιώτες. Ένας ερευνητής που παρακολουθεί τη συνεχιζόμενη εκπομπή νετρονίων από τον αντιδραστήρα για να μετρήσει την ασφάλεια μίλησε στο New Scientist στις 24 Φεβρουαρίου και είπε ότι το προσωπικό του Τσερνομπίλ ήταν ασφαλές. «Η είσοδος του Τσερνόμπιλ ελέγχεται από Ρώσους. Δεν μπαίνουν μέσα», λέει.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας έγραψε στο Twitter ότι οι ενέργειες της Ρωσίας θα μπορούσαν να «προκαλέσουν άλλη μια οικολογική καταστροφή», ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy έγραψε: «Οι υπερασπιστές μας δίνουν τη ζωή τους για να μην επαναληφθεί η τραγωδία του 1986».

Η έκρηξη στο Τσερνόμπιλ το 1986 κατέρριψε τοίχους και σφράγισε πολλά δωμάτια και διαδρόμους. Τόνοι σχάσιμου υλικού από το εσωτερικό ενός αντιδραστήρα διασκορπίστηκαν σε όλη την εγκατάσταση και η θερμότητα που παρήγαγε έλιωσε άμμο από τα τοιχώματα του αντιδραστήρα με σκυρόδεμα και χάλυβα για να σχηματίσει ουσίες που μοιάζουν με λάβα και έντονα ραδιενεργές που έβγαιναν στους κάτω ορόφους.

Οι επιστήμονες που παρακολουθούσαν το εργοστάσιο λειτουργούσαν ήδη ως πλήρωμα σκελετών λόγω της πανδημίας του Covid-19. 

Ένας επιστήμονας του Τσερνομπίλ, ο οποίος εργάστηκε σε σχέδια περιορισμού στο Τσερνόμπιλ, είπε στο New Scientist στις 22 Φεβρουαρίου, πριν από την εισβολή, ότι η εργασία παρακολούθησης θα συνεχιστεί και ότι όλα τα συστήματα ασφαλείας στο εργοστάσιο λειτουργούν καλά, αλλά ότι η επεξεργασία επιστημονικών δεδομένων έχει μερικώς ανασταλεί. . «Έχουμε χρόνο», είπε. «Σύμφωνα με την εκτίμησή μου, η άνοδος των νετρονίων, εάν υπήρχε, θα μπορούσε να γίνει αισθητή μόνο τον Απρίλιο. Μόνο μετά από αυτό μπορούμε να κρίνουμε για τις πραγματικές τάσεις – εάν είναι ισοπεδωμένες ή ακόμα αυξάνεται».


Ωστόσο  , ο Μπρούνο Μερκ από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, λέει ότι ο κίνδυνος απελευθέρωσης πυρηνικού υλικού από τον αντιδραστήρα σε αποσύνθεση ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης είναι χαμηλός. «Νομίζω ότι όσο δεν υπάρχει εσκεμμένη επίθεση, ο κίνδυνος είναι συγκριτικά χαμηλός», λέει. «Αν είναι μια σκόπιμη πράξη, θα μπορούσατε ενδεχομένως να το κάνετε».

Ο Merk πιστεύει ότι μια σύντομη διακοπή της παρακολούθησης είναι απίθανο να προκαλέσει προβλήματα. «Είναι ένα σταθεροποιημένο πρόβλημα. Επομένως, νομίζω ότι εάν οι επιστήμονες δεν το παρατηρούν αυτό για τους επόμενους αρκετούς μήνες, που είναι κατά την άποψή μου ένα εύλογο χρονοδιάγραμμα, δεν νομίζω ότι υπάρχουν πραγματικά μεγάλοι κίνδυνοι. Ναι, μακροπρόθεσμα, είναι σημαντικό να παρατηρείς τι συμβαίνει. Είναι σημαντικό να υπάρχουν έγκαιρες προειδοποιήσεις, αλλά νομίζω ότι ορισμένες από τις πληροφορίες μπορεί να είναι ακόμη και απομακρυσμένες. Τίποτα δεν θα ξεφύγει βραχυπρόθεσμα».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις