Τα ψεύτικα πρόσωπα που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη φαίνονται πιο αξιόπιστα από τα αληθινά άτομα

 Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να δημιουργήσει τόσο ρεαλιστικά ανθρώπινα πρόσωπα που οι άνθρωποι δεν μπορούν να τα ξεχωρίσουν από τα αληθινά πρόσωπα – και στην πραγματικότητα εμπιστεύονται περισσότερο τα ψεύτικα πρόσωπα.



Τα φανταστικά, δημιουργημένα από υπολογιστή ανθρώπινα πρόσωπα είναι τόσο πειστικά που μπορούν να ξεγελάσουν ακόμη και εκπαιδευμένους παρατηρητές. Μπορούν εύκολα να ληφθούν διαδικτυακά και να χρησιμοποιηθούν για διαδικτυακές απάτες και πλαστά προφίλ κοινωνικών μέσων.

«Θα πρέπει να ανησυχούμε γιατί αυτά τα συνθετικά πρόσωπα είναι απίστευτα αποτελεσματικά για κακόβουλους σκοπούς, για πράγματα όπως το πορνό εκδίκησης ή την απάτη, για παράδειγμα», λέει η Sophie Nightingale στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ στο Ηνωμένο Βασίλειο.


Τα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζονται γενετικά δίκτυα αντιπάλου , ή GAN, μπορούν να μάθουν να δημιουργούν ψεύτικες εικόνες που διακρίνονται όλο και λιγότερο από τις πραγματικές εικόνες, τοποθετώντας δύο νευρωνικά δίκτυα το ένα εναντίον του άλλου.

Η Nightingale και ο συνάδελφός της Hany Farid στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ, ζήτησαν από 315 συμμετέχοντες, που είχαν στρατολογηθεί σε έναν ιστότοπο crowdsourcing, να πουν εάν μπορούσαν να διακρίνουν μια επιλογή από 400 ψεύτικες φωτογραφίες από 400 φωτογραφίες πραγματικών ανθρώπων. Κάθε σετ αποτελούνταν από 100 άτομα από καθεμία από τέσσερις εθνοτικές ομάδες: λευκή, μαύρη, ανατολική και νότια ασιατική.

Αυτή η ομάδα είχε ποσοστό ακρίβειας 48,2 τοις εκατό - ελαφρώς χειρότερο από την τύχη. Σε μια δεύτερη ομάδα 219 συμμετεχόντων δόθηκε εκπαίδευση για την αναγνώριση προσώπων που δημιουργούνται από υπολογιστή. Αυτή η ομάδα είχε ποσοστό ακρίβειας 59 τοις εκατό, αλλά αυτή η διαφορά είναι αμελητέα, λέει ο Nightingale.

Τα λευκά πρόσωπα ήταν το πιο δύσκολο για τους ανθρώπους να διακρίνουν μεταξύ αληθινών και ψεύτικων, ίσως επειδή το λογισμικό σύνθεσης εκπαιδεύτηκε σε δυσανάλογα πιο λευκά πρόσωπα.

Οι ερευνητές ζήτησαν επίσης από μια ξεχωριστή ομάδα 223 συμμετεχόντων να αξιολογήσουν μια επιλογή των ίδιων προσώπων ως προς το επίπεδο αξιοπιστίας τους, σε μια κλίμακα από το 1 έως το 7. Αξιολόγησαν τα ψεύτικα πρόσωπα ως 8 τοις εκατό πιο αξιόπιστα, κατά μέσο όρο, από τα πραγματικά πρόσωπα – μια μικρή αλλά σημαντική διαφορά, σύμφωνα με τον Nightingale. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι τα συνθετικά πρόσωπα μοιάζουν περισσότερο με «μέτρια» ανθρώπινα πρόσωπα και οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να εμπιστεύονται τα τυπικά πρόσωπα, λέει.

Κοιτάζοντας τα άκρα, τα τέσσερα πρόσωπα που χαρακτηρίστηκαν ως πιο αναξιόπιστα ήταν πραγματικά, ενώ τα τρία πιο αξιόπιστα πρόσωπα ήταν ψεύτικα.

«Χρειαζόμαστε αυστηρότερες ηθικές κατευθυντήριες γραμμές και περισσότερα νομικά πλαίσια γιατί, αναπόφευκτα, θα υπάρξουν άνθρωποι εκεί έξω που θέλουν να χρησιμοποιήσουν [αυτές τις εικόνες] για να κάνουν κακό, και αυτό είναι ανησυχητικό», λέει ο Nightingale.

Για να μειώσουν αυτούς τους κινδύνους, οι προγραμματιστές θα μπορούσαν να προσθέσουν υδατογραφήματα στις εικόνες τους για να τις επισημάνουν ως ψεύτικες, λέει. «Κατά τη γνώμη μου, αυτό είναι αρκετά κακό. Απλώς θα χειροτερέψει αν δεν κάνουμε κάτι για να το σταματήσουμε».

Αναφορά περιοδικού: PNAS , DOI: 10.1073/pnas.2120481119



Read more: https://www.newscientist.com/article/2308312-fake-faces-created-by-ai-look-more-trustworthy-than-real-people/#ixzz7L4ufA6Dz

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις