Κατανάλωση αλκοόλ και καταπολέμηση του καρκίνου - Τι θα ψηφίσει η Ε.Ε

 Οι βουλευτές της ΕΕ θα ψηφίσουν τις επόμενες δύο ημέρες εάν θα προειδοποιήσουν τους Ευρωπαίους για κάθε κατανάλωση αλκοόλ για την καταπολέμηση του καρκίνου - ή μόνο για την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.



Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συζητήσει ένα ψήφισμα που βασίζεται στο «Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο σκιαγραφήθηκε πέρυσι. Αυτό επιδιώκει να μειώσει τη ρύπανση του περιβάλλοντος, να παρέχει συμβουλές για δίαιτες και να μειώσει την κατανάλωση καπνού.

Αλλά το πιο επίμαχο ζήτημα φαίνεται να είναι το αλκοόλ, μια μεγάλη βιομηχανία στην Ευρώπη της οποίας οι πρωταθλητές λένε ότι το σχέδιο καταπολέμησης του καρκίνου πάει πολύ μακριά.

Η έκθεση των βουλευτών, η οποία είναι μη δεσμευτική αλλά θα μπορούσε να καθοδηγήσει νέους κανόνες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περιγράφει το αλκοόλ ως παράγοντα κινδύνου για καρκίνο και αναφέρει ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης. Ζητεί την απαγόρευση της χορηγίας αθλητικών εκδηλώσεων από αλκοολούχα ποτά.

Αρκετοί νομοθέτες πρότειναν τροπολογίες για να μετριάσουν τη διατύπωση. Αντί να περιγράφουν όλη την κατανάλωση αλκοόλ ως αιτία καρκίνου, θα άλλαζαν την αναφορά για να αναφέρεται μόνο στην «επιβλαβή» κατανάλωση. Η έκκληση για απαγόρευση χορηγιών για αθλήματα θα περιοριστεί σε εκδηλώσεις που θα παρακολουθούν κυρίως ανήλικοι.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ της μέτριας και της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ», δήλωσε ο Pietro Fiocchi, μέλος της ιταλικής εθνικιστικής Fratelli d'Italia.

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας θα ανακοινωθούν την Τετάρτη.

Σχόλια