Ανήσυχα και νευρωτικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας που συνδέονται με τις αισθήσεις ASMR

 Οι άνθρωποι που βιώνουν περίεργα μυρμήγκιασμα στο κεφάλι και τον λαιμό τους, γνωστά ως αυτόνομη αισθητηριακή απόκριση του μεσημβρινού (ASMR) τείνουν να είναι πιο ανήσυχοι και νευρωτικοί από τον μέσο όρο.

 Όμως, η παρακολούθηση βίντεο που προκαλούν αυτές τις αισθήσεις – στα οποία μπορεί να εμφανίζονται άτομα να ψιθυρίζουν ή να κάνουν μασάζ – μπορεί να τους βοηθήσει να ανακουφίσουν βραχυπρόθεσμα το άγχος, σύμφωνα με μια μικρή μελέτη.



Για όσους μπορούν να το αισθανθούν, το ASMR θα μπορούσε να συνιστάται ως τεχνική χαλάρωσης, λέει η Joanna Greer στο Πανεπιστήμιο Northumbria στο Newcastle upon Tyne, UK.

Ο όρος ASMR εμφανίστηκε μόλις το 2010 αφότου το φαινόμενο άρχισε να συζητιέται στο Διαδίκτυο , προκαλώντας τρέλα για βίντεο με ανθρώπους να ψιθυρίζουν στα μικρόφωνα, να χτυπούν πράγματα, να διπλώνουν πετσέτες και να κάνουν μασάζ, κάτι που μπορεί να προκαλέσει την αίσθηση.

Οι πάσχοντες αναφέρουν ένα ευχάριστο μυρμήγκιασμα που ξεκινά από το τριχωτό της κεφαλής ή το λαιμό που μπορεί να εξαπλωθεί. Δεν είναι σαφές πόσοι από εμάς είναι ευαίσθητοι σε αυτό – οι εκτιμήσεις κυμαίνονται από έναν στους πέντε ανθρώπους έως πολύ περισσότερους.

Για να μάθουν περισσότερα για τα αποτελέσματα του ASMR, η Greer και η ομάδα της ζήτησαν από 64 άτομα να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια που μετρούσαν τα επίπεδα νευρωτισμού και γενικού άγχους τους, με βάση τυπικές έρευνες. Οι εθελοντές στρατολογήθηκαν από φόρουμ συνομιλίας και κανάλια YouTube σχετικά με το ASMR και περίπου οι μισοί από αυτούς είπαν ότι μπορούσαν να το ζήσουν.

Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν ένα βίντεο διάρκειας 5 λεπτών στο οποίο μια γυναίκα χτυπούσε, έξυνε και κουνούσε διάφορα αντικείμενα, όπως πλαστικά δοχεία και γυαλιστερές συσκευασίες από χαρτόνι. Ολοκλήρωσαν επίσης μια έρευνα για να μετρήσουν τα επίπεδα άγχους τους λίγο πριν και μετά την παρακολούθηση του κλιπ.

Όταν ρωτήθηκαν αν ένιωσαν τα χαρακτηριστικά μούδιασμα από το βίντεο, οκτώ άτομα που είχαν στρατολογηθεί ως μη έμπειροι είπαν ότι τα πήραν και στη συνέχεια μπήκαν στην ομάδα εμπειρογνωμόνων.

Οι έμπειροι ASMR είχαν ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα νευρωτισμού και γενικού άγχους, από κοινού με ευρήματα από προηγούμενες μελέτες. Αφού είδαν το βίντεο, οι βαθμολογίες άγχους τους έπεσαν, κατά μέσο όρο, από 42 σε 37 από το μέγιστο 80. Η άλλη ομάδα δεν είχε καμία αλλαγή.

«Νομίζω ότι υπάρχει τεράστιες δυνατότητες για το ASMR να θεωρηθεί ως κάποια μορφή θεραπευτικής παρέμβασης», λέει ο Greer, αν και τα ευρήματα πρέπει να αναπαραχθούν πρώτα σε μια μεγαλύτερη μελέτη. Ακόμη και άνθρωποι που πιστεύουν ότι δεν έχουν βιώσει ποτέ ASMR θα μπορούσαν να το δοκιμάσουν, λέει. «Τα θεραπευτικά οφέλη θα μπορούσαν να είναι εκεί για αυτούς».

Ωστόσο, άλλες έρευνες δείχνουν ότι η συχνή παρακολούθηση βίντεο ASMR μπορεί να εξαφανίσει την αίσθηση .

Αναφορά περιοδικού: PLOS One , DOI: 10.1371/journal.pone.0262668

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις