Η πρωτοποριακή θεραπεία λευχαιμίας εξακολουθεί να λειτουργεί καλά μετά από 11 χρόνια

Μια γονιδιακή θεραπεία υψηλής τεχνολογίας για τη θεραπεία του καρκίνου, η οποία χρησιμοποιεί αυτά που ονομάζονται CAR-T κύτταρα , έχει βάλει δύο άτομα με μια κατά τα άλλα θανατηφόρα μορφή λευχαιμίας σε ύφεση για περίπου 11 χρόνια, τη μεγαλύτερη παρακολούθηση αυτής της θεραπείας μέχρι σήμερα.



Αν και η ίδια επιτυχία μπορεί να μην συμβεί για όλους όσους ανταποκρίνονται στα κύτταρα CAR-T, τα μακροχρόνια αποτελέσματα αποτελούν ορόσημο για το πεδίο, λέει ο John Marshall στο Barts Cancer Institute στο Λονδίνο, ο οποίος δεν συμμετείχε σε αυτή τη μελέτη. «Δείχνει ότι όταν το κάνεις σωστά, λειτουργεί πολύ καλά».

«Μπορούμε τώρα να συμπεράνουμε ότι τα κύτταρα CAR-T μπορούν να θεραπεύσουν ασθενείς με λευχαιμία», λέει ο Carl June από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, ο οποίος ηγήθηκε της εργασίας για την τεχνική.

Αν και η ομάδα δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι η λευχαιμία δεν θα επιστρέψει, είναι μια λογική υπόθεση μετά από αυτό το μεγάλο χρονικό διάστημα, λέει ο Martin Pule στο University College του Λονδίνου, ο οποίος είναι ανεξάρτητος από την εργασία.

Τα κύτταρα CAR-T χρησιμοποιούνται επί του παρόντος για άτομα με διάφορα είδη καρκίνου του αίματος, όπως λευχαιμία και λεμφώματα, τα οποία δεν έχουν ανταποκριθεί σε άλλες θεραπείες. Για να κάνουν τη θεραπεία, οι γιατροί παίρνουν δείγμα αίματος κάποιου και εξάγουν Τ-κύτταρα, ανοσοκύτταρα που συνήθως επιτίθενται στα καρκινικά κύτταρα, αλλά δεν το έχουν καταφέρει με επιτυχία σε άτομα με καρκίνο.

Στο εργαστήριο, τα κύτταρα έχουν το γονίδιο για έναν τεχνητό υποδοχέα που προστίθεται στο DNA τους από έναν ιό και ενθαρρύνονται να πολλαπλασιαστούν κατά περίπου 10 φορές. Λίγες εβδομάδες αργότερα, τα τροποποιημένα κύτταρα εγχέονται ξανά στο άτομο. Στο πρώτο είδος θεραπείας CAR-T που θα αναπτυχθεί , τα τροποποιημένα κύτταρα στοχεύουν ένα μόριο, που ονομάζεται CD19, που βρίσκεται στην επιφάνεια των Β-κυττάρων, ενός άλλου κλάδου του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα Β-κύτταρα είναι αυτά που πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα στη λευχαιμία.

Για τα δύο άτομα που υποβλήθηκαν σε θεραπεία το 2010, οι εξετάσεις αίματος έδειξαν ότι αμέσως μετά τη θεραπεία η λευχαιμία τους εξαφανίστηκε. Πολλοί περισσότεροι άνθρωποι υποβλήθηκαν σε θεραπεία έκτοτε – με περίπου τέσσερις στους 10 να πηγαίνουν σε ύφεση – αλλά δεν ήταν γνωστό πόσο καιρό θα παραμείνουν τα κύτταρα CAR-T, ούτε πόσο καιρό μπορεί να είναι οι υφέσεις.

Η πιο πρόσφατη εργασία, που βασίζεται στον προσδιορισμό της αλληλουχίας του DNA των κυττάρων του αίματος από τα δύο άτομα που υποβλήθηκαν σε θεραπεία, δείχνει ότι τα απογονικά κύτταρα των αρχικών κυττάρων CAR-T συνεχίζουν να κυκλοφορούν στο αίμα τους.

Όλοι έχουν βλαστοκύτταρα στον μυελό των οστών τους που παράγουν Β-κύτταρα, επομένως αυτοί οι δύο άνθρωποι πιθανότατα  συνεχίζουν να παράγουν υγιή Β-κύτταρα, τα οποία διεγείρουν τα CAR-T κύτταρα τους να αναπαραχθούν και να τους επιτεθούν. Δεν βρέθηκαν Β-κύτταρα στο αίμα τους, είτε υγιή είτε αυτά που σχετίζονται με τη λευχαιμία, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα θανατωθούν αμέσως.

Η ανάλυση διαπίστωσε επίσης ότι τα κύτταρα CAR-T είχαν αλλάξει από ένα είδος ανοσοκυττάρων που ονομάζονται κύτταρα CD8 σε ένα άλλο που ονομάζονταν κύτταρα CD4, τα οποία προηγουμένως δεν θεωρούνταν ικανά να σκοτώσουν άμεσα τα καρκινικά κύτταρα. Αλλά όταν αυτά τα κύτταρα CD4 δοκιμάστηκαν σε ένα πιάτο, αντέδρασαν σε κύτταρα με μόρια CD19 πάνω τους μετατρέποντάς τους σε δολοφόνους.  «Ήταν μια μεγάλη έκπληξη», λέει ο Τζουν. «Ονομάζουμε αυτά τα κύτταρα ζωντανή θεραπεία. Τα εγκαθιστούμε, αλλά εξελίσσονται στον ασθενή με την πάροδο του χρόνου».

Τα κύτταρα CAR-T δεν είναι πανάκεια, ωστόσο, ακόμη και όταν λειτουργούν. Μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες στην αρχή, που προκαλούνται από μια αντίδραση του ανοσοποιητικού ή από τα σκοτωμένα καρκινικά κύτταρα που απελευθερώνουν τοξίνες.

Μακροπρόθεσμα, οι άνθρωποι διατρέχουν  υψηλότερο κίνδυνο λοιμώξεων επειδή μένουν χωρίς Β-κύτταρα, τα οποία παράγουν αντισώματα ως απόκριση σε νέα παθογόνα – αν και μπορούν ακόμα να παράγουν αντισώματα έναντι παθογόνων που έχουν ήδη συναντήσει. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος οι γενετικές αλλαγές που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία της θεραπείας να κάνουν τα ίδια τα κύτταρα CAR-T καρκινικά – αν και δεν υπήρχε κανένα σημάδι αυτού σε αυτά τα δύο άτομα.

Στις ΗΠΑ, η θεραπεία κοστίζει περίπου 400.000 δολάρια. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι υπηρεσίες υγείας πληρώνουν μειωμένη τιμή, η οποία έχει παραμείνει εμπιστευτική.

Αναφορά περιοδικού: Nature , DOI: 10.1038/s41586-021-04390-6


Read more: https://www.newscientist.com/article/2306753-pioneering-leukaemia-therapy-still-working-well-after-11-years/#ixzz7Kl9l7e1H 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις