Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΙΙΚΟΥ ΦΟΡΤΙΟΥ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ SARS-CoV-2 και η συσχέτισή του με ποικίλες κλινικές παραμέτρους (με Ελληνική συμμετοχή του Αργυρόπουλου Κ.

Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΙΙΚΟΥ ΦΟΡΤΙΟΥ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ SARS-CoV-2 και η συσχέτισή του με ποικίλες κλινικές παραμέτρους (με Ελληνική συμμετοχή του Αργυρόπουλου Κ.)

Του Κωνσταντίνου Τριανταφυλλίδη, Ομότιμου Καθηγητή Γενετικής Α. Π. Θ.


Τα στοιχεία αυτά αξιολογήθηκαν σε ομάδα 205 ασθενών σε κέντρο τριτοβάθμιας φροντίδας από ερευνητές που εργάζονται στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.
Η μετάδοση του κορωνοϊού SARS-CoV-2 συμβαίνει κυρίως από άτομα που έχουν έκδηλη κλινική συμπτωματολογία ή λίγο πριν αναπτύξουν συμπτώματα, όταν βρίσκονται πολύ κοντά σε επίνοσα άτομα για παρατεταμένη χρονική περίοδο.

 Είναι επίσης πιθανό κάποιος ασυμπτωματικός φορέας να μεταδώσει τον ιό σε άλλους, ωστόσο δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό και υπό ποιες συνθήκες συμβαίνει.
Το ιικό φορτίο δηλαδή, κορυφώνεται στα αρχικά στάδια της νόσου. Παρόλο που δεν σχετίζεται με τη διάρκεια των συμπτωμάτων, τη σοβαρότητα ή το αποτέλεσμα, φαίνεται ότι το ιικό φορτίο είναι ένας σημαντικός επιδημιολογικός δείκτης μολυσματικότητας.


Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το αρχικό ιικό φορτίο ήταν σημαντικά χαμηλότερο σε ασθενείς που χρειάστηκαν νοσηλεία σε σύγκριση με εκείνους που δεν χρειάστηκαν.


 Η συσχέτιση παρέμεινε σημαντική ακόμη και μετά την προσαρμογή για την ηλικία, το φύλο, τον δείκτη μάζας σώματος και άλλες υπάρχουσες ιατρικές καταστάσεις. 

Διαπίστωσαν επίσης ότι ένα υψηλότερο ιικό φορτίο συσχετίστηκε με μικρότερης διάρκειας συμπτώματα σε όλους τους ασθενείς και δεν συσχετίστηκε με τη σοβαρότητα της νόσου. 

Ένα σημαντικό δηλαδή εύρημα της μελέτης ήταν ότι το αρχικό ρινοφαρυγγικό ιικό φορτίο αντικατοπτρίζει το χρόνο από την έναρξη των συμπτωμάτων και τη διάρκεια των συμπτωμάτων. 

Διαπιστώθηκε ότι τα υψηλότερα ιικά φορτία παρατηρούνται σε ασθενείς με ήπια παρά σε ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα, επειδή φαίνεται να αντικατοπτρίζουν το χρόνο που έχει παρέλθει από την έναρξη της μόλυνσης.
Τέλος, διαπιστώθηκε ότι το ιστορικό καρκίνου και καρδιαγγειακής νόσου ενός ασθενούς σχετίζεται με υψηλότερα ιικά φορτία, ακόμη και μετά την προσαρμογή για την ηλικία.



* Βιβλιογραφία. Kimon V. Argyropoulos et al. 3/7/2020. ASSOCIATION OF INITIAL VIRAL LOAD IN SARS-CoV-2 PATIENTS WITH OUTCOME AND SYMPTOMS. The American Journal of Pathology (2020), doi: https://doi.org/10.1016/ Ευχαριστίες πρέπει να δοθούν στους Ερευνητές και στους εκδότες του περιοδικού (Elsevier Inc.) γιατί επιτρέπουν την ελεύθερη χρήση των αποτελεσμάτων.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις