ΕΥΡΑΣΙΑΤΙΚΟΣ ΙΟΣ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ G4 H1N1.

ΕΥΡΑΣΙΑΤΙΚΟΣ ΙΟΣ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ G4 H1N1. 

 Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, Ομότιμος Καθηγητής Α. Π. Θ. 

Ο ιός μεταδίδεται μεταξύ χοίρων, από χοίρους σε ανθρώπους, αλλά «δεν υπάρχουν στοιχεία» ότι το στέλεχος G4 H1N1 μεταδίδεται μεταξύ ανθρώπων, παρότι κυκλοφορεί στους χοίρους από το 2016.

Οι χοίροι θεωρούνται σημαντικοί ενδιάμεσοι ξενιστές ή «δεξαμενές ανασυνδυασμού γενετικού υλικού» για τη δημιουργία ιών πανδημικής γρίπης. Ως εκ τούτου, η συστηματική παρακολούθηση των ιών της γρίπης στους χοίρους είναι απαραίτητη για έγκαιρη προειδοποίηση και ετοιμότητα των ειδικών/κρατών για την εμφάνιση πιθανής επόμενης πανδημίας.

 Ερευνητές, με ειδικό πρόγραμμα, μελετούν τα στελέχη του ιού της γρίπης των χοίρων από το 2011 έως το 2018. Πρόσφατα εντόπισαν την εμφάνιση ενός νέου στελέχους ιού της γρίπης στην Κίνα, το οποίο συμβολίζουν ως G4. 

Το Ευρασιατικό στέλεχος G4 της γρίπης H1N1, έχει προκύψει ως μείγμα τριών στελεχών με στοιχεία από ιούς της γρίπης των πτηνών, των ανθρώπων και των χοίρων. Δηλαδή, το ανησυχητικό σημείο εδώ είναι πως μεταξύ RNA ακολουθιών από στελέχη γρίπης θηλαστικών, υπάρχουν στοιχεία ενός ιού της γρίπης των πτηνών, στον οποίο οι άνθρωποι δεν έχουν ανοσία.
Επιπλέον, τα στελέχη G4 έχουν την ικανότητα να προσδεθούν με υποδοχείς ανθρώπινων κυττάρων, παράγουν πολύ υψηλό τίτλο ιών σε επιθηλιακά κύτταρα ανθρώπινων αεραγωγών και δείχνουν αποτελεσματική μολυσματικότητα και μετάδοση σε κουνάβια με αερολύματα.

Οι επιστήμονες ανίχνευσαν δύο κρούσματα μετάδοσης του ιού από γουρούνια σε ανθρώπους που εργάζονταν σε σφαγείο. Επιπλέον, η χαμηλή αντιγονική αντιδραστικότητα των εμβολίων εναντίον της ανθρώπινης γρίπης με τον G4 υποδεικνύει ότι η προϋπάρχουσα ανοσία του πληθυσμού δεν παρέχει προστασία έναντι των στελεχών G4.

 Περαιτέρω ορολογική παρακολούθηση μεταξύ του επαγγελματικά εργαζομένων με χοίρους έδειξε ότι το 10,4% (35/338) των χοιροτρόφων ήταν θετικοί για τον νέο ιό G4 H1N1, ειδικά μάλιστα σε άτομα ηλικίας 18 έως 35 ετών. Το οροθετικό ποσοστό τους προσέγγισε το 20,5% (9/44) δείχνοντας ότι ο κυρίαρχος ιός G4 H1N1 έχει αποκτήσει ικανότητα μολυσματικότητας του ανθρώπου.

 Αυτή η μολυσματικότητα αυξάνει σημαντικά την ευκαιρία προσαρμογής του ιού στους ανθρώπους και εγείρει ανησυχίες για την πιθανή δημιουργία πανδημικών ιών γρίπης. 

Μια πιθανή μετάλλαξη είναι ο μεγαλύτερος φόβος των ειδικών, καθώς μπορεί να διευκολύνει εξαιρετική μετάδοση. Προέχει συνεπώς η στενή παρακολούθηση και εφαρμογή μέτρων για τον έλεγχο του ιού στους χοίρους, καθώς και στενή παρακολούθηση των χοιροτρόφων και των εργαζομένων στα εργοστάσια συσκευασίας χοιρινού κρέατος στην Κίνα.
Βέβαια, η Κίνα εξακολουθεί να μη δέχεται ελέγχους από ανεξάρτητους επιθεωρητές, αν και αναγκάζεσαι λόγω του νέου κορωνοϊού και του ιού της γρίπης των χοίρων να επαναπροσδιορίσει τη σχέση της με τα ζώα, αλλά αυτό δεν σταμάτησε φεστιβάλ σκυλίσιου κρέατος στη Νότια Κίνα. Οι ντόπιοι θεωρούν ότι αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του διατροφικού τους πολιτισμού και της παράδοσής τους, Δυστυχώς όσο οι άνθρωποι συνεχίζουμε να συγχρωτιζόμαστε με ζώα και να καταστρέφουμε το περιβάλλον τους τόσο ενδέχεται να έχουμε και νέες πανδημίες.
*Βιβλιογραφία. Honglei Sun, et al. 29/6/2020. Prevalent Eurasian avian-like H1N1 swine influenza virus with 2009 pandemic viral genes facilitating human infection. PNAS https://doi.org/10.1073/pnas.1921186117


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις