5.000 ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ.

5.000 ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ.

Του Κωνσταντίνου Τριανταφυλλίδη Ομότιμου Καθηγητή Γενετικής Α. Π. Θ.

 Μια διεπιστημονική μελέτη στην Αρχαιογενετική και την Αρχαιοζωολογία δείχνει ότι οι γάτες και οι άνθρωποι επέλεξαν τη συντροφιά των ανθρώπων και γατιών, αντίστοιχα από τη Νεολιθική εποχή.

 Κοινή ήταν η πορεία εξάπλωσής τους από την Μέση Ανατολή στην Κεντρική Ευρώπη.
Τα περισσότερα από τα σημερινά οικόσιτα ζώα εξημερώθηκαν κατά τη Νεολιθική εποχή, ως παραγωγικά ζώα. Από την άλλη, οι οικόσιτες γάτες που είναι ένα από τα πιο δημοφιλή κατοικίδια ζώα παγκοσμίως, δεν είναι πλήρως κατανοητή η διαδικασία του πώς εξημερώθηκαν - μια κατάσταση που γίνεται πιο περίπλοκη από το γεγονός ότι οι γάτες εξακολουθούν να μην είναι πλήρως εξημερωμένες. Φαίνεται πως η εξημέρωση της γάτας ακολούθησε διαφορετικό δρόμο από αυτόν των παραγωγικών ζώων.


Οι γάτες εξημερώθηκαν από ανθρώπους στην Μέση Ανατολή, την περιοχή της Εύφορης ημισελήνου, όταν οι άνθρωποι διαπίστωσαν ότι οι γάτες σε πρώιμους οικισμούς Νεολιθικών αγροτών τους απάλλασσαν από τρωκτικά. 


Τα ευρήματα γάτας από την Πολωνία, με ηλικία από 4.200 έως 2.300 π.Χ., είναι σήμερα τα πρώτα αποδεικτικά στοιχεία για τη μετανάστευση της γάτας της Εγγύς Ανατολής, του προγόνου των κατοικίδιων γατών, στην Κεντρική Ευρώπη. Σε μελέτη, ερευνητές από το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Copernicus στην πόλη Torun της Πολωνίας ανάλυσαν έξι δείγματα οστών γατών της Νεότερης Νεολιθικής, καθώς και του ευρωπαϊκού αγριόγατου. Τα αποτελέσματά αποκαλύπτουν ότι οι γάτες της Πολωνίας ακολούθησαν τη μετανάστευση των πρώιμων Νεολιθικών αγροτών στην εξάπλωσή τους. 

Τέλος, οι οικόσιτες γάτες της Νεότερης Νεολιθικής εποχής της Κεντρικής Ευρώπης συνοικούσαν ευκαιριακά με τους ανθρώπους, ενώ παράλληλα υπήρχαν και ελεύθερα άτομα, δηλ. δεν βασίζονταν άμεσα σε ανθρώπινη τροφοδοσία.
*Βιβλιογραφία. Magdalena Krajcarz, et al. 13/7/2020. Ancestors of domestic cats in Neolithic Central Europe: Isotopic evidence of a synanthropic diet. PNAS https://doi.org/10.1073/pnas.1918884117



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις