ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΟΚΤΕΙΛ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ SARS-CoV-2

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΟΚΤΕΙΛ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ SARS-CoV-2
Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, Ομότιμος Καθηγητής Γενετικής Α. Π. Θ.


Θα μπορούσε να αποτραπεί η είσοδος του ιού στα κύτταρά μας με την αναστολή της δράσης δύο πρωτεασών της μεμβράνης των κυττάρων μας
Το πρώτο στάδιο στην είσοδο του ιού είναι η σύνδεση της ιικής πρωτεΐνης της ακίδας του ιού στον υποδοχέα της μεμβράνης των ανθρώπινων κυττάρων, που είναι το μετατρεπτικό ένζυμο της αγγιειοτασίνης καρβοξυπεοτιδασης 2 (ACE2). Γνωρίζαμε, ότι στη συνέχεια, μια άλλη ανθρώπινη πρωτεΐνη (μια πρωτεάση, είναι ένζυμο που αποδομεί τις πρωτεΐνες διασπώντας τους εσωτερικούς πεπτιδικούς δεσμούς) της κυτταρικής μεμβράνης, η TMPRSS2, κόβει σαν ψαλίδι την πρωτεΐνη της ακίδας του ιού, επιτρέποντας έτσι στο γενετικό (RNA) υλικό του ιού να διεισδύσει στο κυτταρόπλασμα των κυττάρων μας και να αρχίσει να αναδιπλασιάζεται/μεταφράζεται στα ανθρώπινα ριβοσώματα.
Η γλυκοπρωτεΐνη της ακίδας του κορωνοϊού όμως περιέχει τρεις (S1, S2 και S2') θέσεις διάσπασης (και όχι μία) από πρωτεάσες του ανθρώπου. ΄Ετσι, ερευνητές στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Riverside, απέδειξαν ότι ο ιός μπορεί να εισέλθει στα κύτταρά μας όχι μόνο με την δράση της πρωτεάσης TMPRSS2, αλλά με μια επιπλέον πρωτεάση, που ονομάζεται φουρίνη. Οπότε, για να μην εισβάλει ο ιός στα κύτταρά μας θα πρέπει να γίνει αναστολή όχι μιας αλλά δύο πρωτεασών.
Το φάρμακο camostat αναστέλλει το ένζυμο TMPRSS2 και έχει εγκριθεί στην Ιαπωνία για τη θεραπεία της χρόνιας παγκρεατίτιδας και της μετεγχειρητικής γαστρικής παλινδρόμησης. Τόσο το camostat όσο και το συγγενικό nafamostat, φαίνεται ότι μπορούν να σταματήσουν τον πολλαπλασιασμό του ιού SARS-CoV-2 σε ανθρώπινα κύτταρα που εκφράζουν το ένζυμο TMPRSS2. Το Camostat έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζει τη μόλυνση με SARS-CoV-2 σε ένα μοντέλο ποντικιού. Έτσι έχουν ξεκινήσει σχετικές κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους στην Ολλανδία και τη Γερμανία.
Κατά τους ερευνητές, ωστόσο, το camostat είναι ένας φτωχός αναστολέας της φουρίνης. Ως εκ τούτου απαιτείται ανάπτυξη κοκτέιλ φαρμάκων που θα αναστείλουν ταυτόχρονα και τις δύο πρωτεάσες. Οι ερευνητές θωρούν ότι βρήκαν κάποιον αναστολέα της δράσης της φουρίνης. Γι΄ αυτό προτείνεται η ανάπτυξη κοκτέιλ φαρμάκων για να στοχεύσουν τη μόλυνση από τον ιό SARS-CoV2 και ενδεχομένως να αποκρούσουν μελλοντικές πανδημίες που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν λόγω νέων μεταλλάξεων στην αλληλουχία του DNA κωδικοποιεί την πρωτεΐνη της ακίδας του κορωνοϊού.
*Βιβλιογραφία. Elisa Barile, et al. Potential Therapeutic Targeting of Coronavirus Spike Glycoprotein Priming. Molecules 2020, 25(10), 2424; https://doi.org/10.3390/molecules25102424

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις