Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, Ομότιμος Καθηγητής Γενετικής Α. Π. Θ.: Μήπως πρέπει να κλείσουν τα σχολεία, λόγω κορωνοιού;

ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ SARS-CoV-2:
 Ο ρόλος των ΠΑΙΔΙΩΝ. Μήπως πρέπει να κλείσουν τα Σχολεία;

Τα παιδιά είναι εξίσου ευάλωτα στη μόλυνση από τον κορωνοϊό όπως και οι ενήλικες.
Οι λίγες μελέτες που υπήρχαν σχετικά με τα παιδιά που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό στην Κίνα μας οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά με επιβεβαιωμένα κρούσματα είχαν συμπτώματα ηπιότερης μορφής, όπως ρινική καταρροή, πυρετό, βήχα και ορισμένα γαστρεντερικά προβλήματα σε σύγκριση με άλλες ηλικιακές ομάδες. Αλλά δεν ήταν σαφές αν ήταν περισσότερο, εξίσου ή λιγότερο ευάλωτα στη μόλυνση από τον κορωνοϊό όπως και οι ενήλικες.
Η πιο λεπτομερής μελέτη που δημοσιεύθηκε* (4/3/2020, ιστοσελίδα medRxiv) για την εξάπλωση του κορωνοϊού SARS-CoV-2 υποδεικνύει ότι τα παιδιά (ηλικίας μικρότερης των 10 ετών) είναι εξίσου πιθανό να μολυνθούν με τον νέο κοροναϊό όπως οι ενήλικες.

.............
 Η ανάλυση - βασισμένη σε δεδομένα από την περιοχή Shenzhen της Κίνας - παρέχει μερική απάντηση σε ένα από τα πιο πιεστικά ερωτήματα γύρω από το ερώτημα: Ο ρόλος των παιδιών.

 Πρόκειται για ένα βασικό κομμάτι δεδομένων που μπορεί να υποστηρίξει το κλείσιμο σχολείων ως αποτελεσματική παρέμβαση. Στο σημείο αυτό αξίζει να μνημονευτεί η άποψη του διακεκριμένου Καθηγητή Πολιτικής της Υγείας, Ηλία Μόσιαλου: Να κλείσουν άμεσα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια πριν διαδοθεί ο κορωνοϊός.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν, επίσης, ότι οι άνθρωποι που ζούσαν στο ίδιο νοικοκυριό (π.χ. μέλη της ίδιας οικογένειας) με κάποιον που είχε μολυνθεί από τον ιό -και ήρθαν σε στενή επαφή μαζί του- ήταν πιθανό να μολυνθούν περίπου έξι φορές περισσότερο, σε σύγκριση με άτομα που έρχονται σε επαφή με μολυσμένο άτομο σε άλλα περιβάλλοντα (π.χ. στην εργασία). Αυτά τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η διαχείριση των στενών επαφών και η απομόνωση μειώνει τα περιστατικά μόλυνσης από τον ιό σε μια κοινότητα.
*Βιβλιογραφία. Bi Q. et al. (2020). Epidemiology and Transmission of COVID-19 in Shenzhen China: Analysis of 391 cases and 1,286 of their close contacts. https://www.medrxiv.org/conte…/10.1101/2020.03.03.20028423v1

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις