“Παλίρροιες στο Σύμπαν: O Kοσμικός χορός”, Τετάρτη 29 Μαΐου 2019. Ακαδημία Αθηνών



Διάλεξη του Κέντρου Ερευνών Αστρονομίας
“Παλίρροιες στο Σύμπαν: O Kοσμικός χορός”, Τετάρτη 29 Μαΐου 2019. Διάλεξη του Κέντρου Ερευνών Αστρονομίας για τη συμπλήρωση 100 Χρόνων από την ίδρυση της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης


“Παλίρροιες στο Σύμπαν: Kοσμικός χορός”, Τετάρτη 29 Μαΐου 2019. Διάλεξη του Κέντρου Ερευνών Αστρονομίας για τη συμπλήρωση 100 Χρόνων από την ίδρυση της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης.
Στη σειρά των ομιλιών που διοργανώνει το Κέντρο Ερευνών Αστρονομίας και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών (ΚΕΑΕΜ) της Ακαδημίας Αθηνών στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (IAU), θα δοθεί η τέταρτη  ομιλία, στις 29 Μαΐου 2019, από την Κύρια Ερευνήτρια κυρία Μιρέλλα  Χαρσούλα με τίτλο:
“Παλίρροιες στο Σύμπαν: O Κοσμικός χορός ”.
Η ομιλία θα δοθεί στην Ανατολική αίθουσα του Μεγάρου της Ακαδημίας Αθηνών, Πανεπιστημίου 28, στις 6 μ.μ.  Η ομιλία απευθύνεται στο ευρύ κοινό.
Οι παλίρροιες είναι φαινόμενα που σχετίζονται με τη βαρύτητα και υπάρχουν σε ολόκληρο το Σύμπαν. Τα αποτελέσματα των παλιρροιακών δυνάμεων στη Γη μας είναι η περιοδική άνοδος και κάθοδος της στάθμης των θαλασσών. Οι ίδιες όμως δυνάμεις μπορούν να διαλύσουν ολόκληρους γαλαξίες στο Σύμπαν ή να έχουν ως αποτέλεσμα τον κανιβαλισμό μικρότερων γαλαξιών από μεγαλύτερους.
Η ομιλήτρια είναι απόφοιτος του Φυσικού Τμήματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών , έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα από το πανεπιστήμιο Paul Sabatier της Τουλούζης με θέμα την ακτινοβολία-γ από την επιφάνεια του πλανήτη Άρη και Διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα την περιστροφή των γαλαξιών.
Τα κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντα της ομιλήτριας είναι η μελέτη του χάους και των μη γραμμικών φαινομένων σε δυναμικά συστήματα καθώς και η εφαρμογή τους στη μελέτη και στην εξήγηση των σπειροειδών δομών των ραβδωτών σπειροειδών γαλαξιών.
Από το 1998 είναι επιστημονική συνεργάτης του κέντρου Ερευνών Αστρονομίας και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών (ΚΕΑΕΜ) και από το 2016 Κύρια Ερευνήτρια στο ΚΕΑΕΜ.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις