Πώς να αναπληρώσεις το χαμένο ύπνο σου


Οι ειδικοί μας προειδοποιούν για τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η έλλειψη ύπνου στην υγεία και την ευεξία μας. Το θέμα όμως είναι ότι οι ειδικοί δεν μας λένε τι να κάνουμε όταν το μωρό μας κλαίει όλη τη νύχτα, ο γείτονας κάνει φασαρία, ή πρέπει να ξενυχτίσουμε για να παραδώσουμε κάποια δουλειά σε συγκεκριμένη προθεσμία.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, και εφόσον δεν διαρκούν για πολύ καιρό, οι ειδικοί θεωρούν ότι ένας σύντομος υπνάκος είναι η καλύτερη λύση για να να αναπληρώσεις το χαμένο ύπνο σου και να πάρεις την αναγκαία ενέργεια που χρειάζεσαι για να συνεχίσεις την ημέρα σου. Σύμφωνα με έρευνες, ακόμα και μερικά λεπτά ύπνου βελτιώνουν την οξυδέρκειά, την απόδοση και τη διάθεσή σου. Όμως, για να είναι αποδοτικός ο υπνάκος σου, χρειάζεται να προσέξεις τα παρακάτω.
Μην παίρνεις υπνάκους αφού σκοτεινιάσει.
Εάν πάρεις τον υπνάκο σου αφού σκοτεινιάσει, μπορεί να ξεγελάσεις το ρολόι του σώματός σου και να νομίζει ότι έχεις πάει για ύπνο για ολόκληρο το βράδυ. Έτσι, όταν ξυπνήσεις, θα αισθάνεσαι ακόμα νύστα και κούραση.
Δώσε ενέργεια στον υπνάκο σου.
Δοκίμασε να πιεις τον μεσημεριανό σου καφέ ακριβώς πριν πας για τον υπνάκο σου. Έρευνες δείχνουν ότι ο συνδυασμός αυτών των δύο στρατηγικών για ενίσχυση της ενέργειας είναι πιο αποτελεσματικός από την κάθε μία ξεχωριστά. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο ύπνος βοηθά να καθαρίσει το μυαλό σου από την αδενοσίνη, μια χημική ουσία που σε κάνει να νυστάζεις, ενώ παράλληλα επιτρέπει να παρέλθει ο απαιτούμενος χρόνος που χρειάζεται ο καφές για να επιδράσει.
Μην το παρακάνεις.
Όπως γνωρίζουμε από εμπειρία, 10 έως 20 λεπτά είναι αρκετά. Εάν ξεπεράσεις αυτό το χρονικό διάστημα, θα μπεις στα βαθύτερα στάδια του ύπνου (όπου συμβαίνει η γρήγορη κίνηση ματιών ή rapid eye movement) και θα ξυπνήσεις με ζάλη ή πονοκέφαλο. Στην περίπτωση αυτή, θα αισθάνεσαι ακόμα χειρότερα από ό,τι πριν κλείσεις τα μάτια σου. Δυστυχώς, όσο πιο πολλή κούραση νιώθεις, τόσο πιο γρήγορα θα μπεις στη γρήγορη κίνηση ματιών. Γι’ αυτό, τα άτομα με σοβαρή στέρηση ύπνου (από πολλαπλά συνεχόμενα ξενύχτια) είναι προτιμότερο να περιορίζουν τους υπνάκους τους σε μόλις 10 λεπτά.

Πήγαινε νωρίς για ύπνο.
Τις νύχτες που δεν μπορείς να κρατήσεις τα μάτια σου ανοιχτά πήγαινε για ύπνο μια ώρα νωρίτερα. Αν και είναι σημαντικό να κρατάς σταθερή την ώρα που πας για ύπνο, είναι ακόμα σημαντικότερο να κρατάς σταθερή την ώρα που ξυπνάς.

ΠΗΓΉ: TOP GREEK GYMS

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις