ΓΙΑΤΙ Η ΕΕΦ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΤΟΝ ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΡΙΜΙΤΖΗ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΨΕΥΔΗ




Διευκρινιστική απάντηση στο από 6/4/2019 Δελτίο Τύπου
της Ενώσεως Ελλήνων Φυσικών, που εμπλέκει το όνομα του Σταμάτη Κριμιτζή.

 Απάντηση στην ΕΕΦ, από το Γραφείο Διαστημικής Έρευνας της Ακαδημίας Αθηνών

Το όνομα του ,  ακαδημαϊκού- διαστημικού επιστήμονα με διακεκριμένη επαγγελματική σταδιοδρομία ως εκπαιδευτικός και πρωτοπόρος ερευνητής και συμμετοχή στα σπουδαιότερα διαστημικά προγράμματα των Η.Π.Α. και της NASA, αλλά και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας Σταμάτη Κριμιτζή, αναφέρθηκε από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών, χωρίς ο ίδιος να ενημερωθεί, ενώ τα όσα αναφέρονται, δεν έχουν ισχύ. 
Εδώ και περίπου 2 μήνες, με ομαδικές καταγγελίες προς την  Ένωση Ελλήνων Φυσικών,  ότι επιτρέπει και προωθεί παραεπιστημονικές απόψεις στις δράσεις και τις εκδόσεις της, άρχισε  το μεγάλο θέμα.
« Οι καταγγελίες προέρχονται από μεγάλο τμήμα
της ακαδημαϊκής κοινότητας (φοιτητές, εκπαιδευτικούς, ερευνητές, πανεπιστημιακούς). Έχουν δημοσιοποιηθεί σε πολλά άρθρα από την Εφημερίδα των Συντακτών, το Βήμα, την Καθημερινή και σε πρόσφατη εκπομπή της ΕΡΤ.

Αντί ουσιαστικής απάντησης, η ηγεσία της ΕΕΦ επέλεξε απειλές για δικαστικά μέτρα σε όσους διαφωνούν δημόσια (αποστολή εξωδίκων).
Αποφεύγοντας να απαντήσει επί της ουσίας, προσπάθησαν να μετατρέψουν την κριτική σε πολιτική-κομματική αντιπαράθεση. Στο πλαίσιο αυτό εξέδωσαν
προχθές ένα δελτίο τύπου


https://eef.gr/enimerosi/1911-deltio-typoy-eef-1.html?fbclid=IwAR374bBUnpgfn2HEDxoZoO4dGSC2z4RkQIXx1y1liPBHj56NJdaMDViW1tY

όπου κατονομάζουν τον κ. Κριμιζή ως «συμπάσχοντα» από την παρούσα κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια εντυπώσεων και δήθεν συστράτευσης (η κυβέρνηση κυνήγησε εσένα, κυνηγάει κι εμάς, συνεπώς είμαστε παρέα).
Προφανώς όμως δεν είναι έτσι και αυτό έπρεπε να αποσαφηνιστεί. Ομοίως και η ασαφής αναφορά ότι η ΕΕΦ φέρνει τον Κριμιζή σε επαφή με τους μαθητές.

Κατονόμασαν λοιπόν τον κ. Κριμιζή σε ένα ΔΤ χωρίς νωρίτερα να τον ενημερώσουν,  ούτε με ένα τηλέφωνο ή ένα email. Προς αποφυγή παρερμηνειών
λοιπόν, έπρεπε να απαντήσουμε αφού ο κ. Κριμιζής αναφέρθηκε ονομαστικά σε
δημόσιο λόγο.

Η ΕΕΦ έχει βρεθεί δίκαια στο στόχαστρο της ακαδημαϊκής κοινότητας και αντί διαλόγου και σοβαρής συζήτησης επιλέγει  την αντιπαράθεση, την θυματοποίηση, την εφεύρεση δήθεν συμμάχων και την προσπάθεια να μεταφερθεί
το παιχνίδι στο γήπεδο της κομματικής αντιπαράθεσης.

Τόσο ο κ. Κριμιζής όπως γνωρίζετε, όσο κι εγώ, δεν είμαστε φίλα
προσκείμενη στην παρούσα κυβέρνηση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όποιος
ιδεολογικά συμφωνεί μαζί μας έχει δίκιο, ή έχει εκ των προτέρων την
στήριξή μας, ειδικά σε ό,τι αφορά θέματα επιστημονικής αλήθειας.» αναφέρει ο κ. Σέργης,  Office for Space Research and Technology, - Academy of Athens
 Institute for Astronomy, Astrophysics,
 Space Applications and Remote Sensing (IAASARS)
 National Observatory of Athens.

Μάλιστα, εξέδωσαν Δελτίο Τύπου, στο οποίο αναφέρονται τα εξής:

«Με έκπληξη και χωρίς πρότερη ενημέρωση πληροφορηθήκαμε την αναφορά του ονόματος του ακαδημαϊκού Σταμάτη Κριμιζή σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Ένωση Ελλήνων Φυσικών (ΕΕΦ) προχθές 6/4/2019.  Στο οποίο, μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι “η ΕΕΦ φέρνει σε επαφή τους μαθητές με επιστήμονες παγκόσμιου κύρους, όπως ο Σ. Κριμιζής, που ανεπιτυχώς προσπάθησαν κάποιοι να τον εκμεταλλευτούν πολιτικά.”
Παρότι, αυστηρά μιλώντας, η συγκεκριμένη αναφορά δεν είναι ψευδής, θεωρούμε ότι πρέπει να συνοδευτεί από διευκρινήσεις, προς αποφυγή παρερμηνειών..

Τα τελευταία 15 χρόνια ο κ. Κριμιζής έχει δώσει περισσότερες από 400 εκλαϊκευτικές ομιλίες, μάλιστα 10 από αυτές από τις αρχές Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα, σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, σε εκπαιδευτικούς φορείς και συλλόγους σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Ομοίως, οι συνεργάτες του Γραφείου Διαστημικής Έρευνας (Δρ. Ν. Σέργης και Δρ. Κ. Διαλυνάς) συμμετέχουν συστηματικά σε αντίστοιχες δράσεις. Σε μικρό μέρος αυτών η ΕΕΦ ήταν είτε ο κύριος οργανωτικός φορέας, είτε συμμετείχε στην οργάνωση.
Κρίνουμε συνεπώς ότι πρέπει να αποσαφηνίσουμε ότι, ενώ ορθώς η ΕΕΦ δηλώνει ότι έχει φέρει τον κ. Κριμιζή σε επαφή με το μαθητικό κοινό, αυτό δεν πρέπει να ερμηνευτεί αυθαιρέτως, καθώς η επαφή του κ. Κριμιζή και του Γραφείου μας με το ευρύ κοινό είναι ανεξάρτητη και πολύ πιο εκτεταμένη από το κομμάτι της όποιας συνεργασίας με την ΕΕΦ.

Στο ίδιο πλαίσιο, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι δεν μπορούμε να διακρίνουμε κοινά στοιχεία ανάμεσα στη σύντομη περιπέτεια του κ. Κριμιζή με τον ΕΛΔΟ και τη διαμάχη που λαμβάνει χώρα τελευταία στο πεδίο που κι εμείς υπηρετούμε.

Ελπίζουμε η ΕΕΦ να βοηθήσει ώστε η κριτική που δέχεται για θέματα αμιγώς επιστημονικού χαρακτήρα να γίνει εποικοδομητική, μακρυά από παραταξιακές μικροπολιτικές που δεν έχει ανάγκη η επιστήμη.


Εκ του Γραφείου Διαστημικής Έρευνας & Τεχνολογίας
Ακαδημίας Αθηνών



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις