Το DNA (γονίδιο) της ΑΓΑΠΗΣ

 
Το DNA (γονίδιο) της ΑΓΑΠΗΣ
Η ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΩΝ/ΣΥΖΥΓΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΤΟΥΣ. Υπεύθυνο το γονίδιο που καθορίζει την ορμόνη της αγάπης, την οξυτοκίνη.* Η οξυτοκίνη βοηθά στη θεμελίωση μόνιμων δεσμών μεταξύ ερωτευμένων. 



Μελέτες που διερευνούν μηχανισμούς με τους οποίους συγκεκριμένα γονίδια συμβάλλουν στη συνολική οικογενειακή ποιότητα βρίσκεται ακόμα στα σπάργανα. Ωστόσο, ένας μηχανισμός μπορεί έχει σχέση με το γονίδιο του υποδοχέ α  της ωκυτοκίνης (OXTR), ο οποίος αποτελεί καθοριστικό παράγοντα της συνολικής οικογενειακής ποιότητας. Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Καθηγητή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Binghamton Richard Mattson, αξιολόγησε** αν διαφορετικοί γονότυποι του γονιδίου του υποδοχέα οξυτοκίνης (OXTR) επηρέασαν τον τρόπο με τον οποίο οι σύζυγοι υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον. Το γονίδιο OXTR στοχεύθηκε επειδή σχετίζεται με τη ρύθμιση και την απελευθέρωση της ωκυτοκίνης, η οποία είναι μια ορμόνη που συνδέεται με την αίσθηση της αγάπης, της τρυφερότητας και των μόνιμων συναισθηματικών δεσμών μεταξύ των δύο ατόμων. Χρησιμοποιώντας 79 παντρεμένα ζευγάρια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η γενοτυπική σύσταση σε πολυμορφισμούς ενός νουκλεοτιδίου (SNPs) των συζύγων επηρεάζουν την συνολική οικογενειακή ποιότητα, εν μέρει, επειδή σχετίζονται με τον τρόπο με τον οποίο οι εταίροι παρέχουν και λαμβάνουν υποστήριξη μεταξύ τους. Μερικοί άνθρωποι, λόγω της γενετικής τους σύστασης πιθανόν να μην είναι ευαίσθητοι στη δράση της οξυτοκίνης λόγω του ότι μπορεί να έχουν στα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου λιγότερους υποδοχείς για την οξυτοκίνη. Οι άνθρωποι αυτοί πιθανόν να έχουν δυσκολίες στο να διατηρούν μακροχρόνιους επιτυχημένους δεσμούς με άλλα άτομα. 



*Η ωκυτοκίνη, η ορμόνη του έρωτα, είναι μια πεπτιδική ορμόνη που εκκρίνεται από νευρικά κύτταρα της περιοχής του υποθαλάμου. Το όνομά της προέρχεται από τον συνδυασμό των λέξεων «ωκύς» και «τόκος» που σημαίνει γρήγορος τοκετός. Εκτός από εκείνη την περίοδο, εντοπίζεται κατά τον θηλασμό, κατά τον οργασμό και τη σωματική επαφή.
**Βιβλιογραφία: Mattson, R. E., Cameron, N., Middleton, F. A., Starr, L. R., Davila, J., & Johnson, M. D. (2019). Oxytocin receptor gene (OXTR) links to marital quality via social support behavior and perceived partner responsiveness. Journal of Family Psychology, 33, 44-53.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις