Μήνυμα Προέδρου, Διεθνούς Οργάνωσης Βιοπολιτικής.
















ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΒΙΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Μήνυμα του Προέδρου

Αγαπητά μέλη και φίλοι της Βιοπολιτικής,

Με χαρά στέλνουμε  το δεύτερο ενημερωτικό μας σημείωμα (newsletter) σχετικά με τα νέα και τις δραστηριότητες της Διεθνούς Οργάνωσης Βιοπολιτικής. Ευχαριστούμε θερμά για τα σχόλια που μας στείλατε στο πρώτο μας ενημερωτικό σημείωμα, καθώς και όσους ήλθαν απευθείας σε επικοινωνία μαζί μας.

Όπως θα δείτε στο κείμενο που ακολουθεί, τα δύο βασικά προγράμματα που έχουν εκπονηθεί το τελευταίο διάστημα είναι το έργο "Φυσικό Περιβάλλον και Καινοτόμες δράσεις στον Βιοτουρισμό - Δήμος Ιεράπετρας", το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης, και το πρόγραμμα Erasmus+ για την εκπαίδευση/κατάρτιση Ρομά. Ειδικότερα για το πρόγραμμα του Βιοτουρισμού, που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο, εκτός από την κεντρική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Ιεράπτερα τον προηγούμενο Σεπτέμβριο και τη λειτουργία του βιοτουριστικού "περίπτερου ενημέρωσης" (Info-kiosk), πρόσφατα ολοκληρώθηκε και η έντυπη έκδοση του βιοτουριστικού οδηγού και χάρτη του Δήμου Ιεράπετρας. Πρόκειται για δύο καλαίσθητα έντυπα με πλούσιο θεματικό υλικό. Σας προσκαλούμε να τα αναζητήσετε είτε μέσω διαδικτύου (https://biopolitics.gr/biowp/ierapetra-2/), είτε σε έντυπη μορφή επικοινωνώντας μαζί μας.

Μετά από παράκληση πολλών μελών, αλλά και για διοργανωτικούς λόγους, έχουμε μεταθέσει την εκδήλωση εις μνήμη της Ιδρύτριας της Βιοπολιτικής Αγνής Βλαβιανού Αρβανίτη για τα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου 2019, όπου και συμπληρώνεται ένα έτος από τον θανατό της. Θα σας ενημερώσουμε σχετικά μόλις οριστικοποιηθούν οι ημερομηνίες της εκδήλωσης.




Αναμένοντας, όπως πάντα, με χαρά την επικοινωνία σας μαζί μας.

Χρήστος Ευθυμιόπουλος
Πρόεδρος

Sustainable Planet – Προπτυχιακό μάθημα Βιοπολιτικής στο Hellenic American University
Για δεύτερη συνεχή χρονιά, ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το μάθημα «Sustainable Planet» που δίδαξε ο Πρόεδρος της Διεθνούς Οργάνωσης Βιοπολιτικής, Χρήστος Ευθυμιόπουλος, στο Hellenic American University κατά την διάρκεια του φθινοπωρινού εξαμήνου 2018. Το μάθημα προσφέρεται στους μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο του προγράμματος Γενικής Παιδείας (General Education Program). Εστιάζει στις βασικές αρχές της Βιοπολιτικής και εξετάζει νέα δεδομένα στους τομείς της βιώσιμης ανάπτυξης για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων της Κλιματικής Αλλαγής.
Περισσότερες πληροφορίες στο https://hauniv.edu/academics
Συνεργασία της Διεθνούς Οργάνωσης Βιοπολιτικής με τον Δήμο Ιεράπετρας στα πλαίσια χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο (έργο «Φυσικό περιβάλλον και Καινοτόμες δράσεις στον Βιοτουρισμό – Δήμος Ιεράπετρας»)
Ολοκλήρωση του μαθήματος e-learning «Βιοτουρισμός: Φύση – Οικονομία – Καινοτομία»
Στις 18 Ιανουαρίου 2019 ολοκληρώθηκε το διαδικτυακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα (e-learning) με θέμα Βιοτουρισμός - Φύση, Οικονομία και Καινοτομία το οποίο πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο πλαίσιο του έργου «Φυσικό περιβάλλον και Καινοτόμες δράσεις στον Βιοτουρισμό – Δήμος Ιεράπετρας». Το έργο, που αποσκοπεί στην προβολή και προώθηση του περιβαλλοντικού πλούτου της περιοχής, χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο και υλοποιείται σε συνεργασία με το Ν.Π.Δ.Δ. «Περιβάλλον» του Δήμου Ιεράπετρας. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθυνόταν, μεταξύ άλλων, σε εκπαιδευτικούς, ΜΜΕ, στελέχη ΟΤΑ, οργανώσεις κοινωνίας πολιτών, φοιτητές και επαγγελματίες τουρισμού και περιβάλλοντος, καθώς και την τοπική κοινωνία της Ιεράπετρας, και κατάφερε να προσελκύσει περισσότερους από 570 συμμετέχοντες. Διήρκεσε συνολικά 7 εβδομάδες, ενώ ιδιαίτερα θετικά ήταν και τα σχόλια των συμμετεχόντων τα οποία είναι διαθέσιμα στον σύνδεσμο https://biopolitics.gr/biowp/wp-content/uploads/2018/10/Biotourism-Comments.pdf 
Παρουσιάστηκε το πρώτο Βιοτουριστικό Info kiosk στην Ελλάδα
Σ’ ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της Ιεράπετρας και συγκεκριμένα στην παραλιακή πλατεία Ιεράπετρας όπου σημειώνεται η μεγαλύτερη διέλευση τουριστών επισκεπτών  (περισσότερα από 122.215 άτομα σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Λιμεναρχείου Ιεράπετρας) παρουσιάστηκε στις 24 Ιανουαρίου 2019, το πρώτο Βιοτουριστικό Info kiosk στην Ελλάδα. Σκοπός της πρωτοβουλίας αποτελεί η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, καθώς και η περιβαλλοντική εκπαίδευση των επισκεπτών της περιοχής καθώς και της τοπικής κοινωνίας. Το Βιοτουριστικό Info kiosk, που προβάλει έμπρακτα τις αξίες του βιοτουρισμού – τουρισμός με σεβασμό για το περιβάλλον και τον πολιτισμό – φιλοδοξεί να γίνει σημείο συγκέντρωσης πολιτών (φυσικών προσώπων, ενώσεων, συλλόγων κ.λ.π.) και χώρος έκφρασης και ανάδειξης του τοπικού περιβαλλοντικού δυναμικού της ευρύτερης περιοχής. Το Βιοτουριστικό Περίπτερο αποτελεί μέρος του έργου «Φυσικό περιβάλλον και Καινοτόμες δράσεις στον Βιοτουρισμό – Δήμος Ιεράπετρας», το οποίο χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο και στοχεύει στην διεθνή προβολή και προστασία του μοναδικού φυσικού πλούτου της Ιεράπετρας.
Περισσότερες πληροφορίες στο https://biopolitics.gr/biowp/ierapetra-2/
Έκδοση του βιοτουριστικού χάρτη και οδηγού Δήμου Ιεράπετρας
Ξεκίνησε η δωρεάν διάθεση 3.000 αντιτύπων του Βιοτουριστικού Χάρτη και Οδηγού του Δήμου Ιεράπετρας στην ελληνική και αγγλική γλώσσα (διαθέσιμος και σε ψηφιακή μορφή) με στόχο την προώθηση και εφαρμογή του βιοτουρισμού ως καινοτόμου περιβαλλοντικής πρακτικής για την διαχείριση του εξαιρετικού φυσικού πλούτου των εξω-αστικών περιοχών του Δήμου Ιεράπετρας.




Ημερίδα και συνέντευξη τύπου με θέμα «Βιοτουρισμός: Φύση – Οικονομία – Καινοτομία», 4 Σεπτεμβρίου 2018, Ιεράπετρα
Ο βιοτουρισμός ως νέο μοντέλο επιχειρηματικότητας και βιώσιμης ανάπτυξης για την Κρήτη, οι οικοσυστημικές υπηρεσίες των περιοχών του δικτύου NATURA 2000, και το βιοτουριστικό δυναμικό της Ιεράπετρας ως μοχλός καινοτομίας, ήταν ορισμένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στην διάρκεια της εσπερίδας «Βιοτουρισμός: Φύση, Οικονομία και Καινοτομία στην Ιεράπετρα», που διοργανώθηκε από την Διεθνή Οργάνωση Βιοπολιτικής σε συνεργασία με τον Δήμο Ιεράπετρας και έλαβε χώρα στις 4 Σεπτεμβρίου 2018 στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημαρχείου Ιεράπετρας, στo πλαίσιo του Φεστιβάλ Τουρισμού Ιεράπετρας.

Πολιτιστική έκθεση «Γεραπετρίτικη Φύση», 5-10 Σεπτεμβρίου 2018, Ιεράπετρα
Κατά τη διάρκεια του 3ου Φεστιβάλ Τουρισμού Ιεράπετρας, ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η πολιτιστική έκθεση για τη «Γεραπετρίτικη Φύση», που έλαβε χώρα στο Τζαμί Ιεράπετρας και άνοιξε τις πύλες της στο κοινό από τις 5 έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2018. Πρόκειται για μια εκδήλωση της Διεθνούς Οργάνωσης Βιοπολιτικής μέσω του κινήματος #ArtistsfortheEnvironment, σε συνεργασία με την Επιτροπή Τουρισμού και του ΝΠΔΔ «Περιβάλλον» του Δήμου Ιεράπετρας. Έλαβαν μέρος 40 Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, εκπρόσωποι από πολλούς καλλιτεχνικούς χώρους (φωτογραφία, ζωγραφική, γλυπτική κ.α.), οι οποίοι εξύμνησαν τη φύση με τα έργα τους, ενώ δεν έλειψαν και έργα απεικόνισης των σημαντικών περιβαλλοντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η περιοχή.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης συμμετείχε με κινητή έκθεση φωτογραφίας του προγράμματος LIFE NATURA 2000 Value Crete και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία πραγματοποίησε παιδικά εργαστήρια με θέμα τα χαρακτηριστικά είδη πουλιών και άλλων ζώων που ζουν στις προστατευόμενες περιοχές της Κρήτης. Οι μικροί φίλοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν γεράκια, γύπες και αγριόγατους μέσα από παιχνίδια, χειροτεχνίες και κατασκευές, όπως μάσκες και κρεμαστές φιγούρες. Παράλληλα, η έκθεση υποστηρίχθηκε από υλικό ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του Συλλόγου Ελλήνων Ωκεανογράφων (ΣΕΩΚ), της περιβαλλοντικής οργάνωσης για την προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων iSea και τoυ συλλόγου για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας, Αρχέλων.

Περισσότερες πληροφορίες στο https://biopolitics.gr/biowp/wp-content/uploads/2018/03/Ierapetra-Exhibit-Press.pdf

Πρόγραμμα Erasmus+
Πιλοτική εκπαίδευση στο Kiskunhalas, Ουγγαρία, 26.08 – 05.09.2018
H Διεθνής Οργάνωση Βιοπολιτικής συμμετείχε στην πιλοτική εκπαίδευση που πραγματοποιήθηκε στο Kiskunhalas, της Ουγγαρίας από τις 26 Αυγούστου έως τις 5 Σεπτεμβρίου 2018, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «RomABCthe next dimension! / Erasmus+ project» . Οι εκπαιδευτές της B.I.O., μαζί με άλλους εκπαιδευτές από οργανισμούς της Γερμανίας, Ρουμανίας και Ουγγαρίας, είχαν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος σε ποικίλες δράσεις και θεματικές συναντήσεις.
RomABC the next dimension!” Multipliers Training Event, Αθήνα, 10.12.2018
H Διεθνής Οργάνωση Βιοπολιτικής διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία την εκδήλωση κατάρτισης πολλαπλασιαστών, με την υποστήριξη της οργάνωσης Ellan Passe στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus + "RomABC the Next Dimension!". Η εκπαιδευτική εκδήλωση ήταν μέρος της πιλοτικής φάσης του έργου, η οποία στοχεύει στην περαιτέρω ανάπτυξη καινοτόμων μέσων για την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού των Ρομά στην Ευρώπη.
Περισσότερες πληροφορίες στο  https://biopolitics.gr/biowp/romabc-next-dimension/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις