Χειραψία. Η σημασία της και πόσο επηρεάζει...

6 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις σχετικά με τις χειραψίες σου


Πιθανά κάνεις χειραψίες μερικές φορές την ημέρα. Έχεις ποτέ αναρωτηθεί τι συμβαίνει πραγματικά όταν δίνεις το χέρι σου για μια χειραψία; Παραδόξως, το έχουν κάνει πολλοί ερευνητές. Πρόσφατα, μια ομάδα Ισραηλινών ερευνητών χρησιμοποιώντας κρυφές κάμερες ανακάλυψε ότι οι άνδρες είχαν περισσότερες πιθανότητες να μυρίσουν το δεξί χέρι τους μέσα σε 60 δευτερόλεπτα από τη στιγμή που έκαναν μια χειραψία. Τα άτομα αυτά το έκαναν ασυναίσθητα. Όταν έβλεπαν το βίντεο, δεν πίστευαν ότι το έκαναν και η άμεση αντίδρασή τους ήταν να κατηγορήσουν τους ερευνητές ότι είχαν με κάποιο τρόπο παραποιήσει το βίντεο.
Για πιο λόγο μυρίζεις το χέρι σου; Ο καθένας εκρέει χημικές ουσίες από το δέρμα του. Αυτές οι χημικές ουσίες μεταδίδονται μέσα από την χειραψία στο άλλο άτομο. Ακόμα και αν δεν το συνειδητοποιείς, το μυαλό σου μπορεί να πάρει πληροφορίες σχετικά με το πώς το άλλο άτομο αισθάνεται— όπως το αν είναι νευρικό ή ευτυχισμένο — μυρίζοντας τις χημικές ουσίες του δέρματός του.
Παρακάτω είναι μερικές αλήθειες σχετικά με τις χειραψίες.
Κάνεις χειραψίες για να δείξεις ότι είσαι άοπλος.
Ένα μεγάλο μέρος του ιστορικού της χειραψίας βασίζεται σε εικασίες. Η δεσπόζουσα θεωρία σχετικά με τις χειραψίες είναι ότι η συνήθεια ξεκίνησε σαν ένας τρόπος για να δείχνει ο ένας στον άλλο ότι δεν έχουν όπλα στα χέρια τους. Ίσως να θυμάσαι από την ταινία “Ο Μονομάχος” ότι η Ρωμαϊκή εκδοχή της χειραψίας συμπεριλάμβανε πλήρη επαφή του βραχίονα του ενός με τον βραχίονα του άλλου μέχρι τον αγκώνα. Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να ήταν ένας τρόπος για να εξασφαλίσουν τα δύο άτομα ότι κάποιος δεν έκρυβε ένα στιλέτο στο μανίκι του.
Μια υποτονική χειραψία μπορεί να σε κρατήσει πίσω στην καριέρα σου.
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Applied Psychology, οι υπεύθυνοι προσλήψεων σε εταιρείες θεωρούν ότι οι υποψήφιοι για δουλειές που έχουν στιβαρή χειραψία είναι πιο εξωστρεφείς και πιο ικανοί από τα άτομα με άτονες χειραψίες. Είτε είναι σωστό, είτε όχι, οι ερευνητές λένε ότι μια στιβαρή χειραψία υποδηλώνει αυτοπεποίθηση και εξωστρέφεια.
Οι χειραψίες κάνουν τους άλλους να σε προσλαμβάνουν θετικά.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Cognitive Neuroscience, σχεδόν οποιαδήποτε συναλλαγή μεταξύ δύο ατόμων εξελίσσεται πολύ πιο ομαλά εάν προηγηθεί μια χειραψία. Ενεργοποιώντας μέρη του εγκεφάλου σου που συνδέονται με την κοινωνική συναναστροφή, οι χειραψίες προκαταλαμβάνουν τους άλλους να σε βλέπουν ευνοϊκά και μειώνει τις πιθανότητες να παρερμηνεύσουν αρνητικά τα λόγια ή τη συμπεριφορά σου.
Κάποια άτομα παρεξηγούνται αν κάνεις χειραψία με το αριστερό χέρι σου.
Σε πολλά μέρη της Ασίας και της Μέσης Ανατολής  χρησιμοποιούν το αριστερό χέρι για να σκουπιστούν όταν πάνε στην τουαλέτα (συχνά χωρίς χαρτί υγείας). Αυτό σημαίνει ότι σε ορισμένες χώρες είναι μεγάλη προσβολή όταν ακουμπήσεις κάποιο άτομο  με το αριστερό σου χέρι , για παράδειγμα όταν χρησιμοποιήσεις και τα δύο σου χέρια σε μια χειραψία ή αν κάνεις χειραψία με το αριστερό σου χέρι.
Η χειραψία πρέπει να διαρκεί το πολύ 2 δευτερόλεπτα.
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Αγγλία, αν και κάποια άτομα αισθάνονται άβολα όταν οι χειραψίες διαρκούν πάρα πολύ, μια πολύ γρήγορη χειραψία δίνει την εντύπωση ότι το άτομο είναι αλαζονικό ή αδιάφορο. Οι ερευνητές λένε ότι  η πιο κατάλληλη χειραψία είναι αυτή που διαρκεί από 1 έως 2 δευτερόλεπτα.
Δεν χρειάζεται να είσαι μέντιουμ για να διαβάζεις τις παλάμες.

Όταν ξεκινάς την χειραψία, προσφέροντας το χέρι σου με την παλάμη στραμμένη προς τα πάνω επικοινωνεί ειλικρίνεια και δεκτικότητα — αλλά επίσης και υποχωρητικότητα — δείχνει έρευνα που έγινε στην Αγγλία. Ίσως να θέλεις να αποφύγεις να έχεις την παλάμη σου στραμμένη τελείως προς τα πάνω, αλλά το να την έχεις ελαφρά στραμμένη μπορεί να είναι μια καλή τακτική όταν κάνεις χειραψία με έναν πιθανό εργοδότη ή κάποιο άτομο που έχει ανώτερη θέση από εσένα. Αντίθετα, το να προσφέρεις το χέρι σου στραμμένο προς τα κάτω στέλνει το μήνυμα ότι εσύ έχεις τον έλεγχο. Σε περίπτωση που δεν ξέρεις τι να κάνεις, απλά πρόσφερε τα χέρι σου με την παλάμη κατακόρυφη.

Πηγή: TOP GREEK GYMS

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις