Θύσανοι και... παπαρολογίες περί ψεκασμών

Ξέρετε τι είναι οι θύσανοι; Τους έμαθα, πριν πολλά χρόνια, όταν έκανα θέματα για την εφημερίδα "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ" , με τον Καθηγητή Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Ξάνθης, κ. Σπύρο Ραψομανίκη.
Δημιουργούνται, και, στις "ουρές" των αεροπλάνων, είναι αυτή η λευκή γραμμή που βλέπουμε στον ουρανό.
Πολλές λευκές γραμμές δημιουργούν οι θύσανοι, που κάποιοι ονειρεύονται, πως είναι φαινόμενο ψεκασμού.
Γιατί να καταναλώσουν τόση ενέργεια, να σηκώσουν αεροπλάνα, για να μας ψεκάσουν; Μπορούν, μέσω του νερού, να μας κάνουν ότι θέλουν. Έλεος πια , με την παπαρολογία..
................

Οι θύσανοι , είναι πολύ λεπτά νέφη που μοιάζουν με τούφες μαλλιών και παρατηρούνται στα μεγαλύτερα ύψη -πάνω από τα 18.000 πόδια (6 Km) - στον ουρανό.
Κατά τη διάρκεια της μέρας είναι λευκότερα από οποιοδήποτε άλλο σύννεφο στον ουρανό. Όταν όμως ο ήλιος ανατέλλει ή δύει παίρνουν τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος.
Αποτελούνται αποκλειστικά από παγοκρυστάλλους στους οποίους οφείλουν το λευκό τους χρώμα αλλά και την μεγάλη ποικιλία σχημάτων και μεγεθών. Συνήθως σχηματίζονται μπροστά από ένα θερμό μέτωπο εκεί όπου οι αέριες μάζες συναντώνται στα υψηλότερα επίπεδα της τροπόσφαιρας. Εξαιτίας της τόσο λεπτής σύστασης τους, όταν βρεθούν μπροστά από τον ήλιο οι ακτίνες του δεν εξασθενούν.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις