Αυτοπροσδιορισμός των Ελλήνων Μακεδόνων, προσδιορισμός το φύλου ανθρώπινων λειψάνων και...δηλώσεις ΣΥΡΙΖΑ για τα Σκόπια.

 Konstantinos Triantaphyllidis Ομότιμος Καθηγητής Α.Π.Θ.

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΦΥΛΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΑΠΟ ΠΕΠΤΙΔΙΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΜΑΛΤΟ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ. Αξιόπιστη διαπίστωση του φύλου τόσο των ενηλίκων, όσο και ανηλίκων (για πρώτη φορά) διαφόρων χρονολογικών ηλικιών.
ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ των ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ
Η ικανότητα ταυτοποίησης του βιολογικού φύλου ανθρώπινων σκελετικών αποτελεί θεμελιώδη απαίτηση στην αρχαιολογία, την παλαιοανθρωπολογία και τις ιατροδικαστικές επιστήμες. Συμβατικά γίνεται σε ενήλικες χρησιμοποιώντας μετρική ανάλυση και μορφολογικά χαρακτηριστικά που προκύπτουν μετρική ανάλυση και μορφολογικά χαρακτηριστικά που προκύπτουν από τον σεξουαλικό διμορφισμό. Με μέγιστη ακρίβεια ~ 95% είναι εφικτή η αναγνώριση του φύλου εάν υπάρχουν τόσο το κρανίο όσο και άλλα οστά, αλλά αυτό είναι σπάνια εφικτό για όλους τους σκελετούς. Επιπλέον, για τα βρέφη και τα νεαρά άτομα, δεν υπάρχουν αξιόπιστες μορφολογικές μέθοδοι για τον προσδιορισμό του φύλου χωρίς προσφυγή σε ανάλυση DNA, η οποία είναι δαπανηρή και χρονοβόρα διαδικασία. Επιπρόσθετα, η μεθοδολογία αυτή συχνά αποτυγχάνει εξαιτίας της κακής ποιότητας του αρχαϊκού DNA. Ερευνητές ανάπτυξαν (Sex determination of human remains from peptides in tooth enamel. PNAS, 113: 13649-13654) μια ευκολότερη και πιο αξιόπιστη μεθοδολογία. Για τον σκοπό αυτό ανέπτυξαν μεθοδολογία προσδιορισμού του φύλου ανθρώπινων λειψάνων χρησιμοποιώντας πεπτίδια που ανακτώνται από το σμάλτο δοντιών. Η αμελογενίνη είναι μια πρωτεΐνη που σχηματίζει το σμάλτο των δοντιών και κωδικοποιείται από αλληλουχίες που βρίσκονται τόσο στο χρωμοσώματα Χ, όσο και στο Υ με μικρές διαφορές στις αλληλουχίες των αμινοξέων που κωδικοποιούν. Τα πεπτίδια με αυτές τις διαφορές ταυτοποιούνται με τη φασματομετρία μαζών και υγρή χρωματογραφία και διαπιστώθηκε ότι προσδιορίζεται σωστά το φύλο σε αρχαιολογικά ανθρώπινα λείψανα διαφόρων χρονολογικών ηλικιών, από εκατοντάδες έως χιλιάδες χρόνια.

 Ηεφαρμογή αυτής της μεθόδου θα κάνει τη διαπίστωση του φύλου τόσο των ενηλίκων, όσο και ανηλίκων (για πρώτη φορά) αξιόπιστη και χρήσιμο εργαλείο στη αρχαιολογία και την ιατροδικαστική.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ. Αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλούν τα Σκόπια «Μακεδονία», και δηλώνουν (όπως και Βουλευτής του Ποταμιού) ότι δεν τους ενοχλεί αν ονομαστούν με τη συνταγματική τους ονομασία, λόγω αυτοπροσδιορισμού. Ελπίζω ότι ο «διεθνισμός» τους επιτρέπει και στους  Έλληνες Μακεδόνες να αυτοπροσδιορίζονται, στις αναρτήσεις μου από σήμερα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις