Ανακύκλωση. Δρόμος μακρύς για την Ελλάδα. Του Ομότιμου Καθηγητή ΕΜΠ. Κώστα Κασσιού

Η ανα-κύκλωση 

Είναι εντυπωσιακοί οι τρόποι , οι θέσεις , οι νοοτροπίες που η ανακύκλωση στις μέρες μας έχει πλέον κατακτήσει και κυριεύσει τις συνήθειες στην καθημερινότητά μας. Στα σχολεία σε όλες τις βαθμίδες αλλά και , νωρίς από τα νηπιαγωγεία ακόμα η ανακύκλωση προσφέρεται σαν γνώση και παράδειγμα ώστε να εθιστούν τα παιδιά στις αρχές της μη σπατάλης και επανάκτησης των υλικών και προπάντων στην προστασία των πόρων του πλανήτη . Μια επίσκεψη μας στο Λαύριο στις ‘σκουριές’ θα διαπιστώσουμε στους τόνους αποθέσεων των αποβλήτων της μεταλλείας από αρχαιοτάτων χρόνων πόσο σπάταλα λόγω απουσίας τεχνογνωσίας χάθηκαν πολύτιμα μεταλλεύματα και που δεν αναπληρώνονται.

 Ο εικοστός αιώνας έφερε στην επικαιρότητα τη δραματική μείωση των φυσικών πόρων του πλανήτη γη και την ανεξέλεγκτη ρύπανσή του . Η κατασπατάληση πολύτιμων πόρων, η συσσώρευση αποβλήτων, η μείωση της φέρουσας ικανότητας του πλανήτη μας να δεχτεί τα υποπροϊόντα μιας αλαζονικής ανθρωποκεντρικής τεχνολογίας , οδήγησαν λαούς και έθνη στη μεγάλη μεταστροφή της ανακύκλωσης των υλικών και προϊόντων. Δεν είναι η ανακύκλωση τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από μια δραστηριότητα που έχει σαν στόχο την μη απώλεια της ύλης και την επαναχρησιμοποίησή της για επανεφαρμογή . 

Το τι , πως, που και πόσο προσφέρει η ανακύκλωση σαν δραστηριότητα είναι πλέον ορατή στα έθνη , στους λαούς , στην κοινωνία , με τα οφέλη στην οικονομία, στην υγεία αλλά προ πάντων , στην αλλαγή της καταναλωτικής μας νοοτροπίας . Υπάρχει βέβαια ακόμα δρόμος μακρύς μέχρι να επιτευχθεί μια ανακυκλωτική πληρότητα στο σύνολο των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων .Εντούτοις όμως η ενεργοποίηση της έρευνας για εξελιγμένες τεχνολογίες όχι μόνο στην ανακύκλωση των υλικών και αποβλήτων αλλά και στις μεθόδους και τεχνικές παραγωγής της ύλης με τη διάθεση περισσότερων οικονομικών πόρων προς την κατεύθυνση αυτή προοιωνίζουν ένα καλλίτερο μέλλον στον τομέα αυτόν .
Η διασύνδεση μάλιστα της θρυλούμενης αντιμετώπισης της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής με τύπους και δεδομένα ανακύκλωσης και μείωσης αποβλήτων θα επισπεύσει και θα οδηγήσουν σύντομα σε εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Φυσικοί πόροι όπως το νερό , οι εδαφικοί πόροι , το υπέδαφος και τα προϊόντα του, ο αέρας αλλά και περιβαλλοντικοί πόροι όπως τα τοπία, οι αρχαιότητες κ.α σύντομα θα συνθέτουν ένα σωτήριο ανακυκλωτικό μίγμα για τον πλανήτη γη μέσα από νομοθετικά , τεχνικά αλλά και κοινωνικά μέτρα που θα κατευθύνουν τις ανθρώπινες δραστηριότητες .
Κώστας Κασσιός
Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις