Ο εγκέφαλος μπορεί να είναι πιο ζεστός από το υπόλοιπο σώμα μας, ειδικά στις γυναίκες

 



Η φαιά ουσία μας μπορεί να είναι πάνω από 2°C θερμότερη από το υπόλοιπο σώμα μας, με τις υψηλότερες θερμοκρασίες που επιτυγχάνει ο εγκέφαλος των γυναικών στο δεύτερο μισό του εμμηνορροϊκού κύκλου.

Ο υγιής ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να είναι πιο ζεστός από όσο πιστεύαμε, φτάνοντας σχεδόν τους 41°C στις γυναίκες, σύμφωνα με μια μικρή μελέτη.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται ιατρικά τα άτομα με εγκεφαλικές κακώσεις, λέει η Nina Rzechorzek στο Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας MRC στο Κέιμπριτζ του Ηνωμένου Βασιλείου. «Αυτό θα μας δώσει ένα άλλο παράθυρο στο πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος».

Η κανονική θερμοκρασία του εγκεφάλου γενικά θεωρείται ότι είναι ίδια με αυτή του υπόλοιπου σώματος –περίπου 37°C– αλλά δεν είχαμε τρόπο να γνωρίζουμε με βεβαιότητα. Τα άτομα με τραύματα στο κεφάλι μπορεί να έχουν τοποθετήσει πολύ ευαίσθητους ανιχνευτές θερμοκρασίας στον εγκέφαλό τους, αλλά αυτό δεν γίνεται σε άτομα που δεν χρειάζονται παρακολούθηση της θερμοκρασίας του εγκεφάλου τους για ιατρικούς λόγους.

Η ομάδα του Rzechorzek εξέτασε τους εγκεφάλους 40 υγιών ανθρώπων – οι μισοί από τους οποίους ήταν γυναίκες – χρησιμοποιώντας μια σχετικά νέα τεχνική που ονομάζεται φασματοσκοπία μαγνητικού συντονισμού, η οποία χρησιμοποιεί μηχανές MRI για τη μέτρηση της θερμοκρασίας διαφορετικών τμημάτων του εγκεφάλου. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε η τεχνική για τη μέτρηση της διακύμανσης της θερμοκρασίας του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της ημέρας και κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου. Η μελέτη δεν περιελάμβανε τρανς άτομα.

Η θερμοκρασία του εγκεφάλου κυμαινόταν από 36,1°C έως 40,9°C, με τη μέση ένδειξη 2,5°C υψηλότερη από τη θερμοκρασία του σώματος που καταγράφηκε στο στόμα. Αυτό είναι λογικό επειδή ο εγκέφαλος είναι πολύ μεταβολικά ενεργός, λέει ο Rzechorzek.

Οι υψηλότερες μετρήσεις προήλθαν από τον θάλαμο, ένα από τα βαθύτερα μέρη του εγκεφάλου, το οποίο μπορεί να ψύχεται λιγότερο από τα αιμοφόρα αγγεία του οργάνου. «Είναι πιο ζεστό στον πυρήνα», λέει ο Rzechorzek. Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι ο εγκέφαλος είναι περίπου 0,9°C πιο δροσερός τη νύχτα, κάτι που μπορεί να οφείλεται στο ότι υπάρχει μεγαλύτερη ροή αίματος στο όργανο όταν κοιμόμαστε.

Οι εγκέφαλοι των γυναικών στη μελέτη ήταν 0,4°C πιο ζεστοί κατά το δεύτερο μισό του εμμηνορροϊκού κύκλου, μεταξύ ωορρηξίας και εμμήνου ρύσεως, σε σύγκριση με το πρώτο μισό και σε σύγκριση με τους άνδρες.

Οι γιατροί μερικές φορές προσπαθούν να μειώσουν τη θερμοκρασία του σώματος των ατόμων με εγκεφαλικές κακώσεις επειδή ανησυχούν ότι οι υψηλές θερμοκρασίες είναι επιβλαβείς, μια προσέγγιση που μπορεί να χρειάζεται αναθεώρηση, λέει ο Rzechorzek. «Υποθέτουμε ότι μια τιμή, για παράδειγμα, 40°C είναι μη φυσιολογική, αλλά δεν έχουμε στοιχεία που να μας το λένε αυτό», λέει.

Αναφορά περιοδικού: Brain , DOI: 10.1093/brain/awab466



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις