Η γονιδιακά επεξεργασμένη καρδιά χοίρου που δόθηκε σε έναν ετοιμοθάνατο ασθενή είχε μολυνθεί από έναν ιό χοίρου
Η καρδιά του χοίρου που μεταμοσχεύθηκε σε Αμερικανό ασθενή νωρίτερα φέτος σε μια εγχείρηση ορόσημο μετέφερε έναν ιό χοίρου που μπορεί να εκτροχιάστηκε το πείραμα και να συνέβαλε στο θάνατό του δύο μήνες αργότερα, λένε οι ειδικοί μεταμοσχεύσεων.
Ο Ντέιβιντ Μπένετ ο πρεσβύτερος ήταν κοντά στον θάνατο τον Ιανουάριο, όταν έλαβε μια γενετικά επεξεργασμένη καρδιά χοίρου σε μια πρωτοποριακή μεταμόσχευση μεταξύ ειδών που χαιρετίστηκε ως επιτυχημένη - και ήταν, στην αρχή.
Λίγες μέρες αφότου η καρδιά του αντικαταστάθηκε με μια από ένα γουρούνι, ο Μπένετ καθόταν στο κρεβάτι. Η νέα του καρδιά ανέβαινε φανταστικά και απέδωσε σαν «ροκ σταρ», σύμφωνα με τον χειρουργό μεταμοσχεύσεών του, Bartley Griffith της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Maryland.
Αλλά περίπου 40 μέρες αργότερα ο Bennett, ο οποίος ήταν 57 ετών, πήρε μια στροφή προς το χειρότερο. Μετά από δύο μήνες ήταν νεκρός. Σε δήλωση που κυκλοφόρησε από το πανεπιστήμιο τον Μάρτιο, ένας εκπρόσωπος είπε ότι «δεν εντοπίστηκε προφανής αιτία τη στιγμή του θανάτου του» και ότι εκκρεμεί πλήρης αναφορά.
Τώρα το MIT Technology Review έμαθε ότι η καρδιά του Μπένετ επηρεάστηκε από τον κυτταρομεγαλοϊό χοίρου, μια λοίμωξη που μπορεί να προληφθεί και συνδέεται με καταστροφικές συνέπειες στις μεταμοσχεύσεις.
Η παρουσία του ιού των χοίρων και οι απεγνωσμένες προσπάθειες να νικηθεί περιγράφηκαν από τον Γκρίφιθ κατά τη διάρκεια ενός διαδικτυακού σεμιναρίου που μεταδόθηκε διαδικτυακά από την Αμερικανική Εταιρεία Μεταμοσχεύσεων στις 20 Απριλίου. Το θέμα αποτελεί πλέον αντικείμενο ευρείας συζήτησης μεταξύ των ειδικών, οι οποίοι πιστεύουν ότι η μόλυνση ήταν πιθανή συνεισφορά στο θάνατο του Μπένετ και ένας πιθανός λόγος για τον οποίο η καρδιά δεν άντεξε περισσότερο.
«Αρχίζουμε να μαθαίνουμε γιατί πέρασε», είπε ο Γκρίφιθ, ο οποίος πιστεύει ότι ο ιός «ίσως ήταν ο ηθοποιός, ή θα μπορούσε να είναι ο ηθοποιός, που πυροδότησε όλο αυτό το πράγμα».
Η ανταλλαγή καρδιάς στο Μέριλαντ ήταν μια σημαντική δοκιμασία ξενομεταμόσχευσης, η διαδικασία μετακίνησης ιστών μεταξύ των ειδών. Αλλά επειδή οι ειδικοί χοίροι που εκτρέφονται για να παρέχουν όργανα υποτίθεται ότι είναι απαλλαγμένοι από ιούς, φαίνεται τώρα ότι το πείραμα διακυβεύτηκε από ένα μη αναγκαστικό σφάλμα. Η εταιρεία βιοτεχνολογίας που εκτρέφει και κατασκεύασε τους χοίρους, η Revivicor, αρνήθηκε να σχολιάσει και δεν έχει κάνει καμία δημόσια δήλωση σχετικά με τον ιό.
«Ήταν έκπληξη. Αυτός ο χοίρος υποτίθεται ότι είναι καθαρός από όλα τα παθογόνα των χοίρων, και αυτό είναι σημαντικό», λέει ο Mike Curtis, Διευθύνων Σύμβουλος της eGenesis , μιας ανταγωνιστικής εταιρείας που εκτρέφει επίσης χοίρους για μεταμόσχευση οργάνων. «Χωρίς τον ιό, θα ζούσε ο κύριος Μπένετ; Δεν ξέρουμε, αλλά η μόλυνση δεν βοήθησε. Πιθανότατα συνέβαλε στην αποτυχία».
Χοίρος 10 γονιδίων
Η ανίχνευση του ιού των χοίρων στην καρδιά του Bennett δεν είναι απαραίτητα όλα κακά νέα για την ξενομομόσχευση. Εάν ένας ιός χοίρου έπαιζε κάποιο ρόλο, θα μπορούσε να σημαίνει ότι μια ξενομοσχευτική καρδιά χωρίς ιούς θα μπορούσε να διαρκέσει πολύ περισσότερο. Μερικοί χειρουργοί πιστεύουν ότι τα πιο πρόσφατα γονιδιακά τροποποιημένα όργανα θα μπορούσαν θεωρητικά να συνεχίσουν να χτυπούν για χρόνια - και πιο αυστηρές διαδικασίες θα πρέπει να μπορούν να ελέγξουν τον ιό.
«Εάν επρόκειτο για μόλυνση, πιθανότατα μπορούμε να την αποτρέψουμε στο μέλλον», είπε ο Γκρίφιθ κατά την παρουσίασή του .
Το μεγαλύτερο εμπόδιο στις μεταμοσχεύσεις ζώων-οργάνων είναι το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο επιτίθεται άγρια σε ξένα κύτταρα σε μια διαδικασία που ονομάζεται απόρριψη. Για να αποφευχθεί η απόρριψη, οι εταιρείες κατασκεύασαν χοίρους - αφαιρώντας ορισμένα γονίδια και προσθέτοντας άλλα - για να δώσουν στον ιστό τους ένα προφίλ μυστικότητας που κρύβεται από την επίθεση του ανοσοποιητικού.
Η έκδοση που χρησιμοποιήθηκε στο Μέριλαντ προήλθε από ένα γουρούνι με 10 τροποποιήσεις γονιδίων που αναπτύχθηκαν από τη Revivicor, θυγατρική της United Therapeutics.
Μετά από πολλά υποσχόμενες δοκιμές τέτοιων οργάνων χοίρου σε μπαμπουίνους , τρεις ομάδες μεταμοσχεύσεων στις ΗΠΑ ξεκίνησαν τις πρώτες μελέτες σε ανθρώπους ξεκινώντας στα τέλη του 2021. Χειρουργοί στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα προσέδεσαν νεφρούς χοίρου σε εγκεφαλικά νεκρούς, αλλά το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ πήγε ένα βήμα παραπέρα όταν ο Γκρίφιθ έραψε μια καρδιά γουρουνιού στο στήθος του Μπένετ στις αρχές Ιανουαρίου.
Η μεταφορά των ιών των χοίρων στους ανθρώπους ήταν μια ανησυχία - ορισμένοι φοβούνται ότι η ξενομομόσχευση θα μπορούσε να προκαλέσει πανδημία εάν ένας ιός προσαρμοστεί στο σώμα ενός ασθενούς και στη συνέχεια εξαπλωθεί σε γιατρούς και νοσηλευτές. Η ανησυχία θα μπορούσε να είναι αρκετά σοβαρή ώστε να απαιτεί δια βίου παρακολούθηση για τους ασθενείς.
Ωστόσο, ο συγκεκριμένος τύπος ιού που βρίσκεται στην καρδιά του δότη του Bennett δεν πιστεύεται ότι είναι ικανός να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα, λέει ο Jay Fishman, ειδικός στις λοιμώξεις μεταμοσχεύσεων στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης. Ο Fishman πιστεύει ότι δεν υπάρχει "πραγματικός κίνδυνος για τους ανθρώπους" περαιτέρω εξάπλωσής του.
Αντίθετα, το πρόβλημα είναι ότι ο κυτταρομεγαλοϊός χοίρου συνδέεται με αντιδράσεις που μπορούν να βλάψουν το όργανο και τον ασθενή - με καταστροφικά αποτελέσματα. Πριν από δύο χρόνια, για παράδειγμα, Γερμανοί ερευνητές ανέφεραν ότι καρδιές χοίρου που μεταμοσχεύτηκαν σε μπαμπουίνους διήρκεσαν μόνο μερικές εβδομάδες εάν υπήρχε ο ιός, ενώ τα όργανα απαλλαγμένα από τη μόλυνση θα μπορούσαν να επιβιώσουν περισσότερο από μισό χρόνο.
Αυτοί οι ερευνητές είπαν ότι βρήκαν «εκπληκτικά υψηλά» επίπεδα ιού σε καρδιές χοίρων που αφαιρέθηκαν από μπαμπουίνους. Πιστεύουν ότι ο ιός θα μπορούσε να εξαφανιστεί όχι μόνο επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα των μπαμπουίνων καταστέλλεται με φάρμακα, αλλά και επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα των χοίρων δεν ήταν πλέον εκεί για να κρατήσει τον ιό υπό έλεγχο. «Φαίνεται πολύ πιθανό το ίδιο μπορεί να συμβεί και στους ανθρώπους», προειδοποίησαν τότε.
Ο Joachim Denner του Ινστιτούτου Ιολογίας στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, ο οποίος ηγήθηκε αυτής της μελέτης, λέει ότι η λύση στο πρόβλημα είναι η ακριβέστερη εξέταση. Η ομάδα των ΗΠΑ φαίνεται να έχει δοκιμάσει το ρύγχος του χοίρου για τον ιό, αλλά συχνά κρύβεται βαθύτερα στους ιστούς.
«Είναι ένας λανθάνοντας ιός και είναι δύσκολο να εντοπιστεί», λέει ο Ντένερ. «Αλλά αν δοκιμάσετε καλύτερα το ζώο, δεν θα συμβεί. Ο ιός μπορεί να εντοπιστεί και να αφαιρεθεί εύκολα από πληθυσμούς χοίρων, αλλά δυστυχώς δεν χρησιμοποίησαν καλή ανάλυση και δεν ανίχνευσαν τον ιό, και αυτός ήταν ο λόγος. Ο χοίρος-δότης μολύνθηκε και ο ιός μεταδόθηκε από το μόσχευμα».
Ο Ντένερ λέει ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι το πείραμα ήταν «μεγάλη επιτυχία». Για παράδειγμα, η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς από άνθρωπο σε άνθρωπο, το 1967, διήρκεσε μόνο 18 ημέρες και, δύο χρόνια αργότερα, μία στη Γερμανία διήρκεσε μόλις 27 ώρες.
Ο Ντένερ λέει ότι ο θάνατος του Μπένετ δεν μπορεί να κατηγορηθεί μόνο για τον ιό. «Αυτός ο ασθενής ήταν πολύ, πολύ, πολύ άρρωστος. Μην το ξεχνάτε αυτό», λέει. «Ίσως ο ιός συνέβαλε, αλλά δεν ήταν ο μοναδικός λόγος».
Αιτία θανάτου ;
Η αιτία του θανάτου του Μπένετ έχει σημασία, γιατί αν η καρδιά του απέτυχε ως αποτέλεσμα της ανοσολογικής απόρριψης, οι ερευνητές ίσως χρειαστεί να επιστρέψουν στον πίνακα σχεδίασης. Αντίθετα, αναμένεται τώρα ότι εταιρείες όπως η United Therapeutics και η eGenesis, ή ακαδημαϊκοί που συνεργάζονται μαζί τους, θα ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές των οργάνων των χοίρων τους μέσα σε ένα ή δύο χρόνια.
Στον Bennett προσφέρθηκε μια καρδιά χοίρου αφού ο Griffith ζήτησε από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για ειδική άδεια να δοκιμάσει ένα όργανο ζώων σε μια εφάπαξ μεταμόσχευση. Θεωρήθηκε καλός υποψήφιος για την τολμηρή απόπειρα επειδή πλησίαζε στον θάνατο από καρδιακή ανεπάρκεια και δεν ήταν κατάλληλος για μια σπάνια ανθρώπινη καρδιά για μεταμόσχευση λόγω του ιστορικού αγνόησης των ιατρικών συμβουλών.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου