Το φάρμακο για την παχυσαρκία επιτυγχάνει μέση απώλεια βάρους 24 κιλών σε κλινική δοκιμή
Οι άνθρωποι που έκαναν εβδομαδιαίες ενέσεις ενός φαρμάκου που μιμείται τις φυσικές ορμόνες που καταστέλλουν την όρεξη έχασαν κατά μέσο όρο 22,5 τοις εκατό του σωματικού τους βάρους
Τα άτομα με παχυσαρκία έχασαν 24 κιλά κατά μέσο όρο όταν έλαβαν θεραπεία με την υψηλότερη δόση ενός νέου φαρμάκου που εμποδίζει την πείνα σε μια μεγάλη κλινική δοκιμή.
«Είναι πραγματικά συναρπαστικό. Η απώλεια βάρους που δείχνουν είναι δραματική – είναι τόσο μεγάλη όσο και με την επιτυχημένη βαριατρική χειρουργική», λέει ο Michael Cowley στο Πανεπιστήμιο Monash στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα.
Το φάρμακο που χρησιμοποιείται, που ονομάζεται tirzepatide, συνδυάζει συνθετικά μιμητικά δύο ορμονών γνωστών ως GLP-1 και GIP που τα έντερά μας απελευθερώνουν φυσικά μετά το φαγητό για να μας κάνουν να νιώθουμε χορτάτοι.
Σε μια κλινική δοκιμή τελευταίου σταδίου, περισσότερα από 2500 άτομα σε εννέα χώρες, που ζύγιζαν κατά μέσο όρο 105 κιλά κατά την έναρξη, κλήθηκαν να κάνουν εβδομαδιαίες ενέσεις τιρζεπατίδης σε χαμηλές, μεσαίες ή υψηλές δόσεις ή εικονικό φάρμακο για 72 εβδομάδες, χωρίς να το γνωρίζουν. ποια έπαιρναν.
Η υψηλότερη δόση τιρζεπατίδης ήταν πιο αποτελεσματική, με αποτέλεσμα 24 κιλά απώλειας βάρους κατά μέσο όρο , που ισοδυναμεί με 22,5 τοις εκατό μείωση του σωματικού βάρους. Συγκριτικά, οι συμμετέχοντες που έλαβαν το εικονικό φάρμακο έχασαν μόλις 2 κιλά κατά μέσο όρο. Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στις 28 Απριλίου από τον αμερικανικό φαρμακευτικό κολοσσό Lilly, ο οποίος αναπτύσσει το φάρμακο.
Τον Ιούνιο του 2021, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ενέκρινε ένα άλλο φάρμακο κατά της παχυσαρκίας που ονομάζεται σεμαγλουτίδη, το οποίο περιέχει από μόνο του ένα μιμητικό GLP-1, χωρίς την προσθήκη GIP. Η σεμαγλουτίδη προάγει επίσης την απώλεια βάρους, αλλά κατά περίπου 15 τοις εκατό κατά μέσο όρο , υποδηλώνοντας ότι το προστιθέμενο συστατικό GIP στην τιρζεπατίδη δίνει μια επιπλέον ώθηση, λέει ο Cowley.
Όπως η σεμαγλουτίδη, η τιρζεπατίδη μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες όπως ναυτία, έμετο, διάρροια και δυσκοιλιότητα που φαίνονται χειρότερες σε υψηλότερες δόσεις.
Ωστόσο, η εμπειρία των γιατρών με τη σεμαγλουτίδη έχει αποκαλύψει ότι η έναρξη ασθενών με χαμηλές δόσεις και η σταδιακή αύξηση τους μπορεί να αποφύγει αυτές τις παρενέργειες, και το ίδιο μπορεί να ισχύει για την τιρζεπατίδη, λέει ο Joseph Proietto στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης στην Αυστραλία.
Ένα πλεονέκτημα των φαρμάκων για την παχυσαρκία είναι ότι μπορούν να διακοπούν εάν είναι απαραίτητο, λέει ο Proietto. «Το μειονέκτημα της βαριατρικής χειρουργικής είναι ότι δεν μπορείς ποτέ να ξαναπάρεις ένα κανονικό γεύμα, ούτε καν για μια ειδική περίσταση», λέει. «Με φάρμακα, μπορείτε ακόμα να το κάνετε αυτό».
Και πάλι, ένα μειονέκτημα φαρμάκων όπως η τιρζεπατίδη και η σεμαγλουτίδη είναι ότι θα πρέπει να χορηγούνται σε συνεχή βάση, ενώ «όταν γίνει η επέμβαση, έχει γίνει», λέει ο Cowley.
"Είναι πραγματικά μια συζήτηση μεταξύ ενός ατόμου και του γιατρού του σχετικά με το ποια επιλογή είναι κατάλληλη για αυτούς, αλλά είναι φοβερό που υπάρχει τώρα μια άλλη επιλογή εκεί έξω", λέει.
Πριν υποβάλει αίτηση για έγκριση για το φάρμακο, η Lilly λέει ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί τους συμμετέχοντες που ξεκίνησαν την κλινική δοκιμή με προδιαβήτη για άλλες 104 εβδομάδες για να δει εάν η τιρζεπατίδη είναι επίσης χρήσιμη για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου