Η Novavax δεν παρέχει υποσχέσεις για εμβόλια κατά του COVID

  Η Novavax Inc (NVAX.O) έχει παραδώσει μόνο ένα μικρό κλάσμα από τα 2 δισεκατομμύρια λήψεις COVID-19 που σχεδιάζει να στείλει σε όλο τον κόσμο το 2022 και


έχει καθυστερήσει τις αποστολές του πρώτου τριμήνου στην Ευρώπη και σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα, όπως όπως είπαν στο Reuters οι Φιλιππίνες, δημόσιοι αξιωματούχοι που εμπλέκονται στην κυκλοφορία εμβολίων της κυβέρνησής τους.

Η Novavax είπε ότι ολοκλήρωσε την παράδοση περίπου 10 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου στην Ινδονησία και ότι αποστολές πολλών εκατομμυρίων εμβολίων έφτασαν στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία τη Δευτέρα. Η εταιρεία αρνήθηκε να σχολιάσει τον ακριβή αριθμό των παραδόσεων που έχει πραγματοποιήσει, αλλά είπε ότι κινείται όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να αποστείλει τις συμβατικές προμήθειες για αυτό το τρίμηνο.

Ορισμένες αποστολές έχουν καθυστερήσει λόγω ρυθμιστικών διαδικασιών και περιμένουν σε μια αποθήκη διανομής για να πάνε στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, δήλωσε η εκπρόσωπος της Novavax, Amy Speak.

Οι μετοχές της Novavax υποχώρησαν σχεδόν 10% στις αρχές της διαπραγμάτευσης.

Η Novavax με έδρα το Gaithersburg του Μέριλαντ, η οποία δεν είχε κυκλοφορήσει ποτέ ένα προϊόν, είχε φιλοδοξίες να παράσχει ένα εμβόλιο για τον κόσμο, υποσχόμενος να παραδώσει τα εμβόλια μέχρι τα μέσα του 2021.

Όταν η μικροσκοπική εταιρεία έχασε τους στόχους του 2021, οι αγοραστές στράφηκαν σε ανταγωνιστές, όπως η Pfizer Inc (PFE.N) /BioNTech SE , η Moderna Inc (MRNA.O) και οι κινεζικές φαρμακοβιομηχανίες.

Οι αποστολές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ινδονησία και τις Φιλιππίνες αναστέλλονται λόγω καθυστερημένης ρυθμιστικής έγκρισης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περιορισμών εξαγωγών του εταίρου παραγωγής του, του Ινστιτούτου Ορών της Ινδίας, και καθυστερημένης έγκρισης μεμονωμένων παρτίδων εμβολίων από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές. οι οποίοι πρέπει να ελέγξουν τα πλάνα προτού μπορέσουν να διανεμηθούν, σύμφωνα με αξιωματούχους σε αυτές τις περιοχές.

Οι καθυστερήσεις παράδοσης έχουν αναγκάσει τουλάχιστον μία χώρα να επανεξετάσει την παραγγελία Novavax.

Η εταιρεία δεν έχει ακόμη παραδώσει εμβόλιο στο μεγαλύτερο συμβόλαιό της για 1,1 δισεκατομμύρια δόσεις στην COVAX - ένα παγκόσμιο πρόγραμμα διανομής εμβολίων για φτωχότερες χώρες - που θα έκανε τη Novavax τον τρίτο μεγαλύτερο προμηθευτή της, σύμφωνα με την εταιρεία επιχειρηματικών δεδομένων και ανάλυσης GlobalData Plc.

Η Novavax δεν παρείχε χρονοδιάγραμμα, αλλά είπε στο Reuters ότι αναμένει να παραδώσει περίπου 80 εκατομμύρια δόσεις το τρέχον τρίμηνο στην COVAX, λιγότερο από 10%.

Ένας εκπρόσωπος της συμμαχίας εμβολίων GAVI που συνδιοργανώνει το COVAX με τον ΠΟΥ είπε ότι αναμένει ότι οι δόσεις Novavax θα παραδοθούν σύντομα.

"Είναι ανησυχητικό όταν έλεγαν ότι ήταν έτοιμοι να στείλουν εκατομμύρια δόσεις, αλλά οι αριθμοί που ακούτε είναι διαφορετικοί", δήλωσε ο Mayank Mamtani, αναλυτής υγειονομικής περίθαλψης στην B. Riley Securities.

Η Novavax αναμένεται να κερδίσει περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 από τις πωλήσεις εμβολίων για τον COVID-19, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Το εμβόλιο δύο δόσεων έχει εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές του ΠΟΥ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και από χώρες όπως η Ινδία, η Ινδονησία και οι Φιλιππίνες.

Δοκιμαστικά δεδομένα έχουν δείξει ότι το εμβόλιο είναι περισσότερο από 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών και θανάτου.

Οι χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος θα νιώσουν περισσότερο το άγχος εάν η Novavax χάσει προγραμματισμένες αποστολές, δήλωσε ο Stephen Morrison, διευθυντής της παγκόσμιας πολιτικής υγείας στην ερευνητική ομάδα της Ουάσιγκτον DC Center for Strategic and International Studies. «Θα είναι οδυνηρό για την COVAX και επώδυνο για τους διμερείς εταίρους της».

Η Novavax άρχισε να παρέχει δόσεις που παράγονται από το Ινστιτούτο Ορών στην Ινδονησία στα τέλη του περασμένου έτους.

Αν και η Ινδία είπε ότι το Ινστιτούτο Ορών έστειλε περίπου 10 εκατομμύρια βολές στην Ινδονησία τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, ένας Ινδονήσιος αξιωματούχος που αρνήθηκε να κατονομαστεί είπε ότι η χώρα έχει λάβει μόνο περίπου 200.000 δόσεις. Η ινδική κυβέρνηση έχει εκκαθαρίσει 20 εκατομμύρια βολές Serum για αποστολή στην Ινδονησία, είπε η Novavax.

ΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΤΗΣ

Ένας αξιωματούχος των Φιλιππίνων είπε ότι η χώρα δεν έχει λάβει κανένα από τα 30 εκατομμύρια πυροβολισμούς που παρήγγειλε.

Οι Φιλιππίνες επαναδιαπραγματεύονται τη σύμβασή τους και εξετάζουν το ενδεχόμενο να μειώσουν την παραγγελία τους από τη Novavax, εν μέρει επειδή έχει 96 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων στο εθνικό τους απόθεμα, δήλωσε ο Γραμματέας Εμβολιασμών Carlito Galvez, επικεφαλής της προμήθειας εμβολίων COVID-19 για τις Φιλιππίνες. Η χώρα έχει εγκρίνει εννέα εμβόλια κατά του COVID.

Η Novavax δεν σχολίασε τις παραδόσεις στις Φιλιππίνες ή το νέο συμβόλαιο, αλλά είπε ότι συνεργάζεται με τις κυβερνήσεις για την εκπλήρωση των κανονιστικών απαιτήσεων για την απελευθέρωση των δόσεων.

Η Novavax είχε πει ότι θα κυκλοφορήσει στην Ευρώπη μέχρι τον Ιανουάριο, αλλά αυτό έχει καθυστερήσει, είπε ο εκπρόσωπος της εταιρείας. Οι αρχικές αποστολές από το Serum Institute παραδόθηκαν στις εγκαταστάσεις διανομής του στην Ολλανδία και αναμένουν την τελική ρυθμιστική έγκριση για απελευθέρωση, είπε.

Τουλάχιστον δύο χώρες της ΕΕ έχουν καθυστερήσει τα προγραμματισμένα χρονοδιαγράμματα για τη χορήγηση λήψεων Novavax ως αποτέλεσμα, δήλωσε άτομο που γνωρίζει το θέμα.

Η Novavax δυσκολεύτηκε να λάβει την τελική ρυθμιστική έγκριση επειδή δεν έχει δώσει ακόμη επαρκείς πληροφορίες σχετικά με τις παρτίδες που παράγονται στην Ινδία, δήλωσε άτομο που γνωρίζει τις συζητήσεις μεταξύ της Novavax και των αξιωματούχων της ΕΕ. Σύμφωνα με τη συμφωνία της ΕΕ, οι αρχικές προμήθειες στο μπλοκ θα προέρχονταν από την Ινδία.

Η ολλανδική υγειονομική αρχή RIVM, η οποία είναι επιφορτισμένη με την εκκαθάριση των παρτίδων, αρνήθηκε να σχολιάσει τον λόγο για το χρονοδιάγραμμα, αλλά είπε ότι το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο από τις αρχές Μαρτίου.

«Αναμένουμε να αποσταλεί μόλις ολοκληρωθούν οι δοκιμές και η κυκλοφορία και εργαζόμαστε για να γίνει αυτό το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Novavax.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ενέκρινε τη λήψη του Novavax στις 3 Φεβρουαρίου, αλλά η φαρμακοβιομηχανία δεν έχει πει πότε θα ξεκινήσει τη διανομή δόσεων εκεί.

Η Novavax υπέβαλε αίτηση για έγκριση από τις ΗΠΑ στα τέλη του περασμένου μήνα, σχεδόν ένα χρόνο αφότου είχε αρχικά προγραμματίσει να το κάνει.

Ο Peter Shapiro, αναλυτής της φαρμακευτικής βιομηχανίας στην GlobalData, δήλωσε: «Το ερώτημα είναι εάν αυτά τα ζητήματα παραγωγής και logistics θα βελτιωθούν με τον καιρό».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις