Αφρικανικές χώρες θα αποκτήσουν τεχνολογία εμβολίου mRNA στο έργο του ΠΟΥ

 Reuters - Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε την Παρασκευή ότι έξι αφρικανικές χώρες - Αίγυπτος, Κένυα, Νιγηρία, Σενεγάλη, Νότια Αφρική και Τυνησία - θα είναι οι πρώτες στην ήπειρο που θα λάβουν την τεχνολογία που απαιτείται για την παραγωγή εμβολίων mRNA.

Το έργο μεταφοράς τεχνολογίας, που ξεκίνησε πέρυσι στο Κέιπ Τάουν, στοχεύει να βοηθήσει τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος να κατασκευάσουν εμβόλια mRNA σε κλίμακα και σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Το mRNA είναι η προηγμένη τεχνολογία που χρησιμοποιείται από εταιρείες όπως η Pfizer-BioNTech (PFE.N) , (22UAy.DE) και η Moderna (MRNA.O) για τις λήψεις τους για τον COVID-19.

Ο ΠΟΥ δημιούργησε τον παγκόσμιο κόμβο μεταφοράς τεχνολογίας mRNA μετά από αγορές εμβολίων μεγάλης κλίμακας από πλούσιες χώρες και εταιρείες που έδωσαν προτεραιότητα στις πωλήσεις σε κυβερνήσεις που θα μπορούσαν να πληρώσουν το υψηλότερο τίμημα. Αυτό ώθησε τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος στο πίσω μέρος της ουράς για τα εμβόλια COVID-19.

Τον περασμένο Ιούνιο, ο ΠΟΥ επέλεξε μια κοινοπραξία Νοτιοαφρικανικών εταιρειών για τη διαχείριση του παγκόσμιου κόμβου mRNA, με την Afrigen Biologics να χρησιμοποιεί αργότερα τη δημόσια διαθέσιμη αλληλουχία εμβολίων της Moderna για να παράγει τη δική της εκδοχή του εμβολίου της αμερικανικής εταιρείας για τον COVID. Η πρώτη έγκριση για τις δόσεις που παρήγαγε η Afrigen θα μπορούσε να έρθει μόνο το 2024, δήλωσε ο ΠΟΥ. Διαβάστε περισσότερα

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους είπε ότι η πανδημία έχει αποδείξει περισσότερο από κάθε άλλο γεγονός πόσο περιοριστική και επικίνδυνη είναι η εξάρτηση από λίγες εταιρείες για την παροχή παγκόσμιων δημόσιων αγαθών.

«Μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα, ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης για την υγεία και επίτευξης καθολικής υγειονομικής κάλυψης είναι να αυξηθεί σημαντικά η ικανότητα όλων των περιοχών να παράγουν τα προϊόντα υγείας που χρειάζονται», είπε σε δήλωση.

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Cyril Ramaphosa προέτρεψε το παγκόσμιο σύστημα διανομής εμβολίων COVAX και τη συμμαχία εμβολίων GAVI να αγοράσει εμβόλια από τοπικούς κόμβους παραγωγής.

«Η έλλειψη αγοράς για τα εμβόλια που παράγονται στην Αφρική είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολεί όλους», είπε ο Ραμαφόσα σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της συνόδου κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αφρικής Ένωσης (ΑΕ) στις Βρυξέλλες.

«Οι οργανώσεις όπως η COVAX και η GAVI πρέπει να δεσμευτούν να αγοράζουν εμβόλια από τοπικούς κατασκευαστές αντί να βγαίνουν έξω από αυτούς τους κόμβους που έχουν δημιουργηθεί».

Ο Πρόεδρος της Σενεγάλης Μάκι Σαλ είπε: «Στόχος μας φυσικά είναι να έχουμε το 60% των εμβολίων που χορηγούνται στην Αφρική... να παράγονται και στην Αφρική».

Η εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ρουάντα Yolande Makolo είπε στο Reuters ότι η κυβέρνηση συνεργάζεται με την BioNTech, τον ΠΟΥ και την Αυστραλία για την κατασκευή εμβολίων mRNA, επικαλούμενη μια συμφωνία που υπέγραψε η BionTech με το Κιγκάλι και το Ινστιτούτο Παστέρ της Σενεγάλης του Ντακάρ τον Οκτώβριο.

Ο Makolo δεν απάντησε άμεσα σχετικά με το εάν η Ρουάντα είχε υποβάλει αίτηση για να συμμετάσχει στο έργο μεταφοράς τεχνολογίας του ΠΟΥ.

ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΟ, LED ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ

Ο κόμβος έχει ήδη δημιουργήσει παραγωγή εμβολίου mRNA σε εργαστηριακή κλίμακα και εργάζεται προς την εμπορική παραγωγή. Η εκπαίδευση των δικαιούχων χωρών θα ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2022.

«Πρόκειται για τεχνολογία mRNA που σχεδιάστηκε στην Αφρική, με επικεφαλής την Αφρική και ανήκει στην Αφρική, με την υποστήριξη της Team Europe», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.

Ο κόμβος μεταφοράς, που δημιουργήθηκε κυρίως ως απάντηση στην έκτακτη ανάγκη του COVID-19, θα μπορούσε να επεκτείνει την παραγωγική ικανότητα για την αντιμετώπιση ασθενειών όπως η φυματίωση και η ελονοσία στην Αφρική.

Ο πρώτος αποδέκτης της μεταφοράς τεχνολογίας mRNA είναι ο εταίρος της κοινοπραξίας και εν μέρει κρατικός Νοτιοαφρικανός κατασκευαστής εμβολίων Biovac, ο οποίος θα παράγει μαζικά το εμβόλιο μόλις περάσει τα απαραίτητα εμπόδια ασφάλειας και ρυθμίσεων.

Άλλες κατασκευαστικές «ακτίνες» στην έννοια του hub-and-spoke του ΠΟΥ περιλαμβάνουν την Αργεντινή και τη Βραζιλία.

Ο κόμβος mRNA στη Νότια Αφρική έχει μια παγκόσμια προσέγγιση, που εξυπηρετεί όχι μόνο την Αφρική αλλά και τον κόσμο. Μέχρι σήμερα, περισσότερες από 20 χώρες έχουν ζητήσει πρόσβαση στη μεταφορά τεχνολογίας του κόμβου, δήλωσε ο ΠΟΥ.

Η Kate Stegeman, συντονίστρια υπεράσπισης για τη Διεθνή ομάδα βοήθειας Medicins Sans Frontieres, χαρακτήρισε την ανακοίνωση «ένα ευπρόσδεκτο ορόσημο».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις