Γυναίκα θεραπεύεται από τον ιό HIV χρησιμοποιώντας μια νέα θεραπεία

 Μια γυναίκα μικτής φυλής φαίνεται να είναι το τρίτο άτομο που θεραπεύτηκε ποτέ από τον ιό HIV, χρησιμοποιώντας μια νέα μέθοδο μεταμόσχευσης που περιλαμβάνει αίμα ομφάλιου λώρου που ανοίγει τη δυνατότητα θεραπείας περισσότερων ανθρώπων διαφορετικών φυλετικών καταβολών από ό,τι ήταν προηγουμένως δυνατό, ανακοίνωσαν επιστήμονες την Τρίτη.



Το αίμα του ομφάλιου λώρου είναι ευρύτερα διαθέσιμο από τα ενήλικα βλαστοκύτταρα που χρησιμοποιήθηκαν στις μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών που θεράπευσαν τους δύο προηγούμενους ασθενείς και δεν χρειάζεται να αντιστοιχιστεί τόσο στενά με τον λήπτη. Οι περισσότεροι δότες στα μητρώα είναι καυκάσιας καταγωγής, επομένως η μερική μόνο αντιστοίχιση έχει τη δυνατότητα να θεραπεύσει δεκάδες Αμερικανούς που έχουν τόσο HIV όσο και καρκίνο κάθε χρόνο, είπαν οι επιστήμονες.

Η γυναίκα, η οποία είχε επίσης λευχαιμία, έλαβε αίμα ομφάλιου λώρου για να θεραπεύσει τον καρκίνο της. Προήλθε από εν μέρει ταιριαστό δότη, αντί της τυπικής πρακτικής της εύρεσης δότη μυελού των οστών παρόμοιας φυλής και εθνικότητας με αυτόν του ασθενούς. Έλαβε επίσης αίμα από έναν στενό συγγενή της για να παράσχει στο σώμα της προσωρινή ανοσολογική άμυνα όσο γινόταν η μεταμόσχευση

Οι ερευνητές παρουσίασαν ορισμένες από τις λεπτομέρειες του νέου κρούσματος την Τρίτη στο Συνέδριο για τους Ρετροϊούς και τις Ευκαιριακές Λοιμώξεις στο Ντένβερ του Κολό.

Το φύλο και το φυλετικό υπόβαθρο του νέου κρούσματος σηματοδοτούν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στην ανάπτυξη μιας θεραπείας για τον HIV, είπαν οι ερευνητές.

«Το γεγονός ότι είναι μικτής φυλής και ότι είναι γυναίκα, είναι πολύ σημαντικό επιστημονικά και πολύ σημαντικό όσον αφορά τον αντίκτυπο στην κοινότητα», είπε ο Δρ. συμμετέχουν στην εργασία.

Η λοίμωξη από τον ιό HIV θεωρείται ότι εξελίσσεται διαφορετικά στις γυναίκες από ότι στους άνδρες, αλλά ενώ οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις HIV στον κόσμο, αποτελούν μόνο το 11 τοις εκατό των συμμετεχόντων σε δοκιμές θεραπείας.

Όμως ο Δρ Ντικς είπε ότι δεν βλέπει τη νέα προσέγγιση να γίνεται συνηθισμένη. «Αυτές είναι ιστορίες παροχής έμπνευσης στο πεδίο και ίσως ο οδικός χάρτης», είπε.

Ισχυρά αντιρετροϊκά φάρμακα μπορούν να ελέγξουν τον HIV, αλλά η θεραπεία είναι το κλειδί για τον τερματισμό της πανδημίας δεκαετιών. Σε όλο τον κόσμο, σχεδόν 38 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με HIV και περίπου το 73 τοις εκατό από αυτούς 

Η μεταμόσχευση μυελού των οστών δεν είναι ρεαλιστική επιλογή για τους περισσότερους ασθενείς. 

Τέτοιες μεταμοσχεύσεις είναι εξαιρετικά επεμβατικές και επικίνδυνες, επομένως γενικά προσφέρονται μόνο σε άτομα με καρκίνο που έχουν εξαντλήσει όλες τις άλλες επιλογέςΜέχρι στιγμής έχουν υπάρξει μόνο δύο γνωστές περιπτώσεις θεραπείας του HIV. 

Αναφερόμενος ως «Ο ασθενής του Βερολίνου», ο Τίμοθι Ρέι Μπράουν έμεινε χωρίς ιούς για 12 χρόνια, έως ότου πέθανε το 2020 από καρκίνο. Το 2019, ένας άλλος ασθενής, ο οποίος αργότερα αναγνωρίστηκε ως Adam Castillejo, αναφέρθηκε ότι θεραπεύτηκε από τον ιό HIV, επιβεβαιώνοντας ότι η περίπτωση του κ. Brown δεν ήταν τυχαίαΚαι οι δύο άνδρες έλαβαν μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών από δότες που έφεραν μια μετάλλαξη που εμποδίζει τη μόλυνση από τον ιό HIV. Η μετάλλαξη έχει εντοπιστεί μόνο σε περίπου 20.000 δότες, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι βορειοευρωπαϊκής καταγωγής.


Στις προηγούμενες περιπτώσεις, καθώς τα μοσχεύματα μυελού των οστών αντικατέστησαν όλα τα ανοσοποιητικά τους συστήματα, και οι δύο άνδρες υπέστησαν τιμωρητικές παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του μοσχεύματος έναντι του ξενιστή, μια κατάσταση κατά την οποία τα κύτταρα του δότη επιτίθενται στο σώμα του λήπτη. Ο κύριος Μπράουν παραλίγο να πεθάνει μετά τη μεταμόσχευση. Η θεραπεία του κ. Castillejo ήταν λιγότερο έντονη, αλλά το έτος μετά τη μεταμόσχευση , έχασε σχεδόν 70 κιλά, παρουσίασε απώλεια ακοής και επέζησε πολλαπλών λοιμώξεων, σύμφωνα με τους γιατρούς του.
Αντίθετα, η γυναίκα στο τελευταίο κρούσμα έφυγε από το νοσοκομείο την 17η ημέρα μετά τη μεταμόσχευση και δεν ανέπτυξε νόσο του μοσχεύματος έναντι του ξενιστή, είπε ο Δρ JingMei Hsu, γιατρός του ασθενούς στο Weill Cornell Medicine. Ο συνδυασμός αίματος ομφάλιου λώρου και των κυττάρων του συγγενή της μπορεί να της είχε γλιτώσει από τις βάναυσες παρενέργειες μιας τυπικής μεταμόσχευσης μυελού των οστών, είπε ο Δρ Hsu.

«Προηγουμένως πιστευόταν ότι η νόσος του μοσχεύματος έναντι του ξενιστή μπορεί να είναι ένας σημαντικός λόγος για τη θεραπεία του HIV σε προηγούμενες περιπτώσεις», είπε η Δρ. Sharon Lewin, εκλεγμένη πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας AIDS, η οποία δεν συμμετείχε στην εργασία. Τα νέα αποτελέσματα διαλύουν αυτή την ιδέα, είπε ο Δρ Lewin.

Η γυναίκα, η οποία έχει περάσει πλέον τη μέση ηλικία (δεν ήθελε να αποκαλύψει την ακριβή της ηλικία λόγω ανησυχιών για την ιδιωτική ζωή), διαγνώστηκε με HIV τον Ιούνιο του 2013 . Τα αντιρετροϊκά φάρμακα διατήρησαν τα επίπεδα του ιού της χαμηλά. Τον Μάρτιο του 2017 διαγνώστηκε με οξεία μυελογενή λευχαιμία.

Τον Αύγουστο του ίδιου έτους, έλαβε αίμα ομφάλιου λώρου από έναν δότη με τη μετάλλαξη που εμποδίζει την είσοδο του HIV στα κύτταρα. Αλλά μπορεί να χρειαστούν περίπου έξι εβδομάδες για να μεταμοσχευθούν τα κύτταρα του ομφαλοπλακουντιακού αίματος, έτσι της δόθηκαν επίσης εν μέρει ταιριαστά βλαστοκύτταρα αίματος από συγγενή πρώτου βαθμού.

Τα μισοταιριασμένα κύτταρα «haplo» από το συγγενή της ενίσχυσαν το ανοσοποιητικό της σύστημα μέχρις ότου τα κύτταρα του ομφαλοπλακουντιακού αίματος κατέστησαν κυρίαρχα, καθιστώντας τη μεταμόσχευση πολύ λιγότερο επικίνδυνη, δήλωσε ο Δρ Μάρσαλ Γκλέσμπι, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο Weill Cornell Medicine της Νέας Υόρκης. της ερευνητικής ομάδας.

«Η μεταμόσχευση από τη συγγενή είναι σαν μια γέφυρα που την οδήγησε στο σημείο να μπορέσει να αναλάβει το αίμα του ομφάλιου λώρου», είπε.

Ο ασθενής επέλεξε να διακόψει την αντιρετροϊκή θεραπεία 37 μήνες μετά τη μεταμόσχευση. Περισσότερους από 14 μήνες αργότερα, δεν δείχνει πλέον σημάδια HIV στις εξετάσεις αίματος και δεν φαίνεται να έχει ανιχνεύσιμα αντισώματα στον ιό.

Δεν είναι σαφές ακριβώς γιατί τα βλαστοκύτταρα από το αίμα του ομφάλιου λώρου φαίνεται να λειτουργούν τόσο καλά, είπαν οι ειδικοί. Μια πιθανότητα είναι ότι είναι πιο ικανοί να προσαρμοστούν σε ένα νέο περιβάλλον, είπε ο Δρ Koen Van Besien, διευθυντής της υπηρεσίας μεταμοσχεύσεων στο Weill Cornell. «Αυτά είναι νεογέννητα, είναι πιο προσαρμοστικά», είπε.

Το αίμα του ομφάλιου λώρου μπορεί επίσης να περιέχει στοιχεία πέρα ​​από τα βλαστοκύτταρα που βοηθούν στη μεταμόσχευση.

«Τα βλαστοκύτταρα του ομφαλίου είναι ελκυστικά», είπε ο Δρ.

 «Υπάρχει κάτι μαγικό σε αυτά τα κύτταρα και κάτι μαγικό ίσως στο αίμα του ομφάλιου λώρου γενικά που παρέχει ένα επιπλέον όφελος».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις