Ανάλυση Guardian : Τι θα συμβεί αν η Ρωσία εισβάλει;

 Πώς θα λειτουργούσε μια εισβολή πλήρους κλίμακας;

Εκμεταλλευόμενη τη συντριπτική υπεροχή της σε χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές δυνάμεις, η Ρωσία αναμένεται να επιτεθεί ταυτόχρονα σε πολλά μέτωπα , από τα βορειοανατολικά, το Ντονμπάς και την Κριμαία.

 Τα χερσαία στρατεύματα στη Λευκορωσία, υποστηριζόμενα από αεροπορικές επιδρομές, θα οδηγούσαν αστραπιαία νότια για να καταλάβουν την πρωτεύουσα, το Κίεβο. 

Ο περικυκλωμένος στρατός της Ουκρανίας θα αναγκαζόταν, θεωρητικά, να παραδοθεί.



Ποιοι είναι οι κύριοι στόχοι;

Ο πρωταρχικός στόχος θα ήταν η ταχεία συνθηκολόγηση της κυβέρνησης της Ουκρανίας στο Κίεβο και η «εξουδετέρωση» των εκλεγμένων ηγετών της. Οι βασικοί στόχοι θα περιλαμβάνουν το προεδρικό μέγαρο, το κοινοβούλιο, τα υπουργεία, τα μέσα ενημέρωσης και το Maidan Nezalezhnosti - το συμβολικό μέρος των επαναστάσεων υπέρ της δημοκρατίας της Ουκρανίας.

Με τι κόστος;


Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι οι επιθέσεις πυροβολικού, πυραύλων και βομβαρδισμών και οι χερσαίες συγκρούσεις θα μπορούσαν να σκοτώσουν 50.000 αμάχους , αριθμός που μπορεί να αποδειχθεί συντηρητικός εάν οι μάχες παραταθούν. Εκατοντάδες χιλιάδες μπορεί να φύγουν, προκαλώντας την Ευρώπη με μια τεράστια ανθρωπιστική και προσφυγική έκτακτη ανάγκη. Δεν μπορούν να αποκλειστούν σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ωμότητες με χημικά όπλα, όπως στη Συρία. Βρετανοί αξιωματούχοι προβλέπουν «φρικτά» δεινά.

Έχει σχέδιο Β ο Βλαντιμίρ Πούτιν;


Αναλυτές λένε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιλέξει μια πιο περιορισμένη, λιγότερο επικίνδυνη επίθεση για να αρπάξει επιπλέον εδάφη στην ανατολική Ουκρανία και το Ντονμπάς, διεκδικώντας ταυτόχρονα την ανεξαρτησία των αποσχισμένων δημοκρατιών που υποστηρίζουν τη Μόσχα, όπως στη Γεωργία το 2008. Μπορεί επίσης να προσπαθήσει να καταλάβει τη μεγάλη λιμάνια της Μαριούπολης στην Αζοφική Θάλασσα και της Οδησσού στη Μαύρη Θάλασσα και δημιουργούν μια «χερσαία γέφυρα» προς την Κριμαία.

Θα μπορούσαν να πάνε όλα στραβά;

Ναί. Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας δεν θα νικηθούν εύκολα. Οι πολίτες μπορούν να συμμετάσχουν στον αγώνα. Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να εξοπλίσουν μαχητές της αντίστασης, όπως κατά τη διάρκεια της σοβιετικής κατοχής του Αφγανιστάν. Οι Βρετανοί υπουργοί προβλέπουν ένα μακροχρόνιο «τέλμα» , με τη Ρωσία να έχει σημαντικές απώλειες. Σε ένα τέτοιο σενάριο, η ρωσική κοινή γνώμη θα μπορούσε να στραφεί εναντίον του Πούτιν.

Ποιο είναι το σχέδιο παιχνιδιού του Κρεμλίνου μετά την εισβολή;

Ο Πούτιν θέλει μια θεσμικά αδύναμη, εξαρτημένη Ουκρανία που ανταποκρίνεται στη θέλησή του και αποκομμένη από τη Δύση – όπως η Λευκορωσία. Αναμένεται ότι θα βάλει επικεφαλής πολιτικούς υπέρ της Μόσχας στο Κίεβο, εξαλείφοντας τους αντιπάλους και διορθώνοντας εκλογές (όπως στη Ρωσία). Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το Κρεμλίνο έχει συντάξει κατάλογο δημοσίων προσώπων που προορίζονται για σύλληψη ή δολοφονία.

Τι θα κάνει η Δύση;

Οι αμερικανικές δυνάμεις δεν θα εμπλακούν άμεσα τώρα, αλλά η στρατιωτική βοήθεια θα παρασχεθεί γρήγορα από ορισμένα κράτη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της θανατηφόρας βοήθειας, της ανταλλαγής πληροφοριών και των όπλων, όπως οι φορητοί πύραυλοι (όπως στο Αφγανιστάν). Εάν οι μάχες παραταθούν και αυξηθούν οι απώλειες αμάχων, η πίεση στη Δύση να επέμβει θα αυξηθεί γρήγορα.

Ένα έθνος παρία;

Οι πρωτοφανείς, υποτιθέμενες κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ που αλλάζουν το παιχνίδι θα ακολουθήσουν μια εισβολή. Περιλαμβάνουν δυνητικά καταστροφικούς περιορισμούς σε ρωσικές τράπεζες, εταιρείες, εξαγωγές, δάνεια και μεταφορές τεχνολογίας, διπλωματική απομόνωση και στοχοποίηση του προσωπικού πλούτου του Πούτιν και των ολιγαρχικών συντρόφων του.

 Ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 προς τη Γερμανία θα παγώσει επ' αόριστον.

Ποιος θα είναι ο ευρύτερος αντίκτυπος;

Η παγκόσμια οικονομική και χρηματιστηριακή αστάθεια θα αυξηθεί. 

Οι τιμές της ενέργειας θα αυξηθούν περαιτέρω. 

Οι βασικές προμήθειες τροφίμων σε αφρικανικές και ασιατικές χώρες που εξαρτώνται από την Ουκρανία, τον πέμπτο μεγαλύτερο εξαγωγέα σιταριού στον κόσμο το 2020, θα πληγούν.

 Η υποστήριξη της Κίνας στον Πούτιν μπορεί να βαθύνει τις εντάσεις Ανατολής-Δύσης.

 Πρόσθετες, αμυντικές αναπτύξεις του ΝΑΤΟ στα σύνορα της Ρωσίας θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις