FBI ερευνά συνάντηση ακροδεξιών ομάδων πριν από την εξέγερση στο Καπιτώλιο

 (Reuters) - Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών διερευνά μια συνάντηση σε ένα γκαράζ στο κέντρο της DC μια ημέρα πριν από την εξέγερση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου μεταξύ του τότε αρχηγού της εξτρεμιστικής ομάδας Proud Boys, του πλέον κατηγορούμενου αρχηγού της Η πολιτοφυλακή των Oath Keepers και άλλες ακροδεξιές προσωπικότητες, σύμφωνα με δύο μάρτυρες που πήραν συνέντευξη από πράκτορες του FBI.

Μεταξύ των μισής ντουζίνας ανθρώπων που συγκεντρώθηκαν σε ένα γκαράζ κοντά στο ξενοδοχείο Phoenix Park ήταν ο επικεφαλής των Oath Keepers, Stewart Rhodes, ο οποίος κατηγορήθηκε φέτος με την κατηγορία της «εισβολικής συνωμοσίας» στην εξέγερση. Ο Πρόεδρος της Proud Boys Enrique Tarrio, ο οποίος δεν ήταν παρών στην εξέγερση, ήταν επίσης στη συνάντηση του γκαράζ, αλλά έφυγε από την Ουάσιγκτον στη συνέχεια.

Η συνάντηση έφερε τους επικεφαλής των δύο πιο γνωστών βίαιων ακροδεξιών φιλο-Τραμπ ομάδων του έθνους σε άμεση γειτνίαση μεταξύ τους 24 ώρες πριν από την παραβίαση του Καπιτωλίου. Τρεις συμμετέχοντες ή οι εκπρόσωποί τους με τους οποίους επικοινώνησε το Reuters λένε ότι δεν συζήτησαν θέματα σχετικά με τις 6 Ιανουαρίου.

Η Bianca Gracia, η οποία ηγείται ενός συνασπισμού υπέρ του Τραμπ που ονομάζεται Latinos for Trump και μιας συνδεδεμένης Επιτροπής Πολιτικής Δράσης που ονομάζεται Latinos For America First, ήταν επίσης στη συνάντηση του γκαράζ, σύμφωνα με μάρτυρες και βίντεο που τραβήχτηκε από συνεργείο ντοκιμαντέρ. Παρούσα ήταν επίσης η Kellye SoRelle, δικηγόρος των Oath Keepers και Λατίνοι του Trump. Η SoRelle είπε στο Reuters ότι προσκλήθηκε από την Gracia να συναντήσει τον Tarrio και να μοιραστεί πληροφορίες σχετικά με τους δικηγόρους της ποινικής υπεράσπισης. Είπε ότι ο ρόλος της στη συνάντηση ήταν σύντομος και δεν αφορούσε τα σχέδια για την επόμενη μέρα.

Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ερευνά την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου, στην οποία υποστηρικτές του τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησαν να εμποδίσουν την πιστοποίηση του Κογκρέσου για την εκλογή του Τζο Μπάιντεν ως προέδρου. Η επιτροπή έχει κλητεύσει τα τηλεφωνικά αρχεία ενός φωτογράφου που συνόδευε τον Tarrio σε μέρη της συνάντησης του γκαράζ.

Ο Tarrio είπε στο Reuters τον περασμένο Ιούνιο ότι η συνάντησή του στο γκαράζ με τη Ρόδο ήταν απρογραμμάτιστη και όχι σημαντική. «Κατά σύμπτωση», είπε ο Tarrio, «ήταν μέσα σε αυτό το γκαράζ στάθμευσης». Είπε ότι έδωσε τα χέρια με τη Ρόδο αποκλειστικά για να είναι ευγενικός. «Είναι εδώ, δεν πρόκειται να μην σφίξω το χέρι σε κάποιον». Ο ίδιος αρνήθηκε ότι σχεδίαζαν οι Proud Boys πριν από τις 6 Ιανουαρίου.

Επισκέφθηκε ξανά τον Ιανουάριο, ο Tarrio είπε ότι δεν θα απαντήσει σε άλλες ερωτήσεις. «Συνήθως μιλάω σε όλους τους δημοσιογράφους», απάντησε μετά από μια ερώτηση, «αλλά όταν γίνονται θεωρητικοί συνωμοσίας… συνήθως κόβω τους δεσμούς μου». Ο Tarrio είπε ότι παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου της Proud Boys νωρίτερα φέτος.

Ένας δικηγόρος της Ρόδου, ο οποίος κρατείται εν αναμονή της δίκης, έστειλε email στο Reuters ότι «δεν υπήρχε συντονισμός» μεταξύ της Ρόδου και του Tarrio.

Η έρευνα του FBI για τη συνάντηση δεν έχει αναφερθεί προηγουμένως, ούτε οι συνθήκες της συγκέντρωσης. Ένα σύντομο απόσπασμα της συγκέντρωσης εμφανίστηκε σε ένα ντοκιμαντέρ του βρετανικού Channel 4 πέρυσι για τα Proud Boys, προκαλώντας κάποια φλυαρία στο Twitter.

Ο Μάικλ Σίμονς, ο οποίος ήταν παρών κατά τη διάρκεια μέρους της 6ης Ιανουαρίου με τη Ρόδος, είπε ότι ο Ρόουντς δεν ανέφερε τη συνάντηση με τον Τάριο. Όταν το Reuters του είπε για τη συνάντηση, ο Simmons είπε ότι ήταν σοκαρισμένος επειδή, όπως είπε, η Rhodes ήταν επικριτική για τον Tarrio και τους Proud Boys. «Γιατί θα συναντούσες τον Ενρίκε σε ένα γαμημένο γκαράζ στάθμευσης;» είπε ο Simmons, ο οποίος δεν έχει κατηγορηθεί. «Απλώς μου τρελαίνει το μυαλό. Αυτό είναι τρελό!"

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς έχουν κατηγορήσει πολλούς ηγέτες των Proud Boys and Oath Keepers ότι έπαιξαν πρωταγωνιστικούς ρόλους στον χάος της 6ης Ιανουαρίου. Ο Tarrio δεν έχει κατηγορηθεί για την υπόθεση.

Οι Proud Boys είναι μια ομάδα αποκλειστικά ανδρών που ενθαρρύνει τους καυγάδες στους δρόμους εναντίον των αριστερών διαδηλωτών και αυτοαποκαλείται «δυτικός σοβινιστής». Οι Ορκωτές φορούν στολές στρατιωτικού τύπου, εκπαιδεύονται σε στρατιωτικές τακτικές και συχνά φέρουν πυροβόλα όπλα σε επιχειρήσεις.

Τον περασμένο Μάρτιο, οι εισαγγελείς ανέφεραν τα μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενός ηγέτη του Oath Keeper που κατηγορήθηκε για την υπόθεση της 6ης Ιανουαρίου. «Αυτή την εβδομάδα οργάνωσα μια συμμαχία μεταξύ των Oath Keepers, των 3% της Φλόριντα και των Proud Boys», φέρεται να έγραψε σε ένα μήνυμα στο Facebook πριν από την εξέγερση, επικαλούμενος μια διαφορετική συγκέντρωση, ανέφεραν οι εισαγγελείς σε δικαστήριο. Το Three Percenters είναι μια χαλαρά οργανωμένη ακροδεξιά πολιτοφυλακή, μερικά από τα μέλη της οποίας έχουν κατηγορηθεί για την επίθεση στο Καπιτώλιο.

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει αποκαλύψει σαφή στοιχεία ότι οι ακροδεξιές ομάδες σχεδίαζαν να συγκεντρωθούν στις 6 Ιανουαρίου.

Ένας εκπρόσωπος του FBI αρνήθηκε να σχολιάσει.

'ΕΚΤΟΣ ΟΠΤΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ'

Το απόγευμα της 5ης Ιανουαρίου 2021, η Ουάσιγκτον γέμισε με υποστηρικτές του Τραμπ που προετοιμάζονταν για τις 6 Ιανουαρίου, όταν το Κογκρέσο επρόκειτο να επικυρώσει την προεδρική νίκη του Μπάιντεν στο Καπιτώλιο. Ο Tarrio είχε μόλις αποφυλακιστεί μετά από μια νύχτα σε μια φυλακή της Ουάσιγκτον, όπου κρατήθηκε με την κατηγορία ότι έκαψε μια σημαία Black Lives Matter τον Δεκέμβριο του 2020. Ένας δικαστής τον διέταξε να φύγει από την πόλη μέχρι τις εμφανίσεις του στο δικαστήριο. Ο Tarrio αργότερα υπηρέτησε σχεδόν έξι μήνες επειδή έκαψε το πανό και μετέφερε παράνομες γεμιστήρες τουφεκιού στην πόλη τον Δεκέμβριο.

Αφού αφέθηκε ελεύθερος στις 5 Ιανουαρίου, το συνεργείο ντοκιμαντέρ που εργαζόταν για την έκθεση του Proud Boys οδήγησε τον Tarrio στο ξενοδοχείο Phoenix Park, όχι μακριά από το κτίριο του Καπιτωλίου, είπε μια πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Ο αρχηγός των Oath Keepers Rhodes είχε φύγει από το Τέξας στις 3 Ιανουαρίου, ξοδεύοντας πάνω από 10.000 δολάρια σε εξοπλισμό πυροβόλων όπλων στο ταξίδι του στην περιοχή του DC, λένε οι εισαγγελείς σε ένα κατηγορητήριο που δεν σφραγίστηκε στις 4 Ιανουαρίου. .» Έμεινε σε ξενοδοχείο στη Βιέννη της Βιρτζίνια.

Ακριβώς τη στιγμή που ο Tarrio έφτασε από τη φυλακή στις 5 Ιανουαρίου, η Ρόδος βρισκόταν έξω από το ξενοδοχείο Phoenix Park στο DC, είπε μια πηγή στο σημείο.

Η Gracia, η πρόεδρος των Λατίνων για τον Τραμπ, βρισκόταν μέσα στο ξενοδοχείο. Ο SoRelle, ο δικηγόρος των Λατίνων του Τραμπ, λέει ότι η Gracia την προσκάλεσε να συναντήσει τον Tarrio. Ενώ ο Tarrio είναι περισσότερο γνωστός ως πρόεδρος των Proud Boys, είχε επίσης συμμετάσχει στο παρελθόν με τους Λατίνους για λογαριασμό του Trump και ήταν διευθυντής της πολιτείας της Φλόριντα.

Η Sorelle είπε ότι θυμάται ότι η Tarrio και μερικοί άλλοι ήταν στο γκαράζ όταν μπήκε με τη Rhodes και τη Gracia. Είπε ότι η Ρόδος έσφιξε το χέρι του Τάριο και οι δυο τους αντάλλαξαν ευχάριστα. Στη συνέχεια συζήτησε εν συντομία την ανάγκη του Tarrio για δικηγόρο στην ποινική υπόθεση του DC, για την οποία είχε συλληφθεί την προηγούμενη μέρα. Είπε ότι περίπου έξι άτομα ήταν εκεί. Οι Λατίνοι για τον Τραμπ δεν έχουν κατηγορηθεί για τη βία της 6ης Ιανουαρίου.

Σε επαφή με τον Ιανουάριο, η Gracia αρνήθηκε να συζητήσει τη συνάντηση του γκαράζ. Προηγουμένως, είπε στο Reuters ότι η ομάδα της είχε μια πρωινή συγκέντρωση στις 6 Ιανουαρίου κοντά στη Γερουσία των ΗΠΑ και ότι έφυγε στις 12:15 μ.μ., πήγε στο ξενοδοχείο της και κοιμήθηκε την εξέγερση. «Είμαστε μια πολύ πνευματική ομάδα και είμαστε προσγειωμένοι στον Θεό και μείναμε εκεί που έπρεπε να μείνουμε και προσευχηθήκαμε», είπε. Η SoRelle λέει ότι πήγε και αυτή στην πρωινή συγκέντρωση της 6ης Ιανουαρίου από τους Λατίνους για τον Τραμπ, όπου μίλησε, όπως είπαν οι Rhodes, SoRelle και Simmons.

Η φωτογράφος, Amy Harris, ήταν επίσης με τον Tarrio στη συνάντηση στο γκαράζ στις 5 Ιανουαρίου, ανέφεραν δύο πηγές. Ο Χάρις, ο οποίος αρχικά ειδικευόταν στη φωτογραφία μουσικών συναυλιών και φεστιβάλ, είχε στραφεί σε διαμαρτυρίες το 2020 και είχε αρχίσει να εστιάζει στο Tarrio and the Proud Boys. Η επιτροπή της Βουλής έχει κλητεύσει τα τηλεφωνικά αρχεία του Χάρις. μηνύει την επιτροπή της 6ης Ιανουαρίου για να εμποδίσει την κλήτευση. «Η δουλειά της Χάρις με την τεκμηρίωση του Tarrio για το υπόλοιπο του 2020 κέρδισε την εμπιστοσύνη της Tarrio ως δημοσιογράφου και, κατά συνέπεια, την εμπιστοσύνη των μελών της ομάδας του», ανέφερε το κοστούμι της.

Η Χάρις και οι δικηγόροι της αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Η SoRelle είπε ότι η συνάντηση στο γκαράζ την άφησε μπερδεμένη και λέει ότι δεν είναι σαφές γιατί πραγματοποιήθηκε. Είπε ότι η συνάντηση δεν ήταν απαραίτητη, καθώς είχε ήδη μοιραστεί πληροφορίες σχετικά με πιθανούς δικηγόρους με τον Tarrio και άλλους. «Δεν υπήρχε λόγος να εμφανιστεί και δεν υπήρχε λόγος να είμαι εκεί», είπε.

Το συνεργείο του ντοκιμαντέρ ήταν από μια εταιρεία που ονομαζόταν «Saboteur Media». Συγκέντρωσε ένα απόσπασμα που δείχνει τον Tarrio, τη Rhodes και την Gracia να στέκονται στο γκαράζ αλλά δεν έχει ήχο, σύμφωνα με μια πηγή που γνωρίζει. Το Reuters είδε μια φωτογραφία των συμμετεχόντων να στέκονται μαζί στο γκαράζ.

Το FBI έλαβε ένα αντίγραφο του βίντεο, είπε μια πηγή στο Reuters.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις