Οι ειδικοί προειδοποιούν «να μην γίνεστε πολύ αλαζονικοί» καθώς οι ΗΠΑ σκέφτονται τη ζωή μετά τον Covid

 Καθώς ορισμένες αμερικανικές εταιρείες αρχίζουν να ζητούν από τους ανθρώπους να επιστρέψουν στο γραφείο και οι κυβερνήτες άρουν τις εντολές για μάσκες, έχει εμφανιστεί λόγος για ζωή μετά την πανδημία Covid-19 στην Αμερική.



Ωστόσο, οι ειδικοί στις μολυσματικές ασθένειες δεν είναι έτοιμοι να δηλώσουν ότι είναι ασφαλές για τα άτομα, και όχι για τις κυβερνήσεις και τους αξιωματούχους υγείας, να καθορίσουν εάν είναι απαραίτητες προφυλάξεις όπως η κάλυψη σε εσωτερικούς χώρους.

«Πιστεύω ότι είναι πιθανώς λογικό να μην γίνουμε πολύ αλαζονικοί σε αυτό το σημείο», είπε η Jennifer Nuzzo, επιδημιολόγος στο Johns Hopkins Center for Health Security. «Χαιρετίζω τη μείωση των κρουσμάτων που βλέπουμε στις ΗΠΑ και σε ορισμένες άλλες χώρες και νομίζω ότι μπορείτε και οι δύο να γιορτάσετε την ηλιοφάνεια, κρατώντας παράλληλα μια ομπρέλα κοντά σας για την πιθανότητα βροχής».

Ο αριθμός των κρουσμάτων Covid και των νοσηλειών στις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκε κατά 67% και 38% τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με στοιχεία των New York Times.

Εν μέσω αυτής της παρακμής, οι Δημοκρατικοί κυβερνήτες στη Μασαχουσέτη, το Ιλινόις, τη Νέα Υόρκη, το Ρόουντ Άιλαντ, την Καλιφόρνια, το Κονέκτικατ, το Ντέλαγουερ, το Νιου Τζέρσεϊ και το Όρεγκον έχουν πρόσφατα άρει τουλάχιστον ορισμένα μέρη των εντολών συγκάλυψης.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσομ ανακοίνωσε την Πέμπτη ένα σχέδιο που βασίζεται στην ιδέα ότι εισερχόμαστε σε ενδημικό στάδιο, που σημαίνει ότι ο ιός δεν αποτελεί πλέον σημαντική απειλή σε ορισμένες περιοχές, παρά μια πανδημία, δηλαδή μια παγκόσμια επιδημία.

Αυτή η νέα προσέγγιση περιλαμβάνει εστίαση στην αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και της παραπληροφόρησης και μαζικές δοκιμές για τον εντοπισμό νέων παραλλαγών και αυξήσεων, σύμφωνα με το Associated Press.

Οι αμερικανικές εταιρείες, κυρίως η Microsoft, έχουν επίσης ανακοινώσει σχέδια να ανοίξουν ξανά τις εγκαταστάσεις τους και ζήτησαν από τους υπαλλήλους να επιστρέψουν. Και η Amazon, όπου πολλοί άνθρωποι εργάζονταν ήδη αυτοπροσώπως, ανακοίνωσε ότι δεν θα απαιτούσε από τους πλήρως εμβολιασμένους υπαλλήλους να φορούν μάσκες, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

«Ενώ ο κόσμος έχει αλλάξει, η αφοσίωσή μας στην ασφάλεια και την ευημερία των εργαζομένων μας παρέμεινε σταθερή», δήλωσε η Microsoft σε μια ανάρτηση ιστολογίου σχετικά με την επαναλειτουργία.

 «Καθώς πλοηγούμαστε σε αυτή τη νέα φάση εργασίας, θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε μια προσέγγιση βάσει δεδομένων στη λήψη αποφάσεων που ακολουθεί τις οδηγίες των αρχών δημόσιας υγείας».

Όμως, ο Justin Lessler, καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, λέει ότι ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων Covid, οι θάνατοι και οι νοσηλείες έχουν πέσει κατακόρυφα, το γεγονός ότι η αιχμή του Omicron ήταν πολύ υψηλότερη από τα προηγούμενα κύματα έχει παραπλανήσει τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι δεν χρειάζεται πλέον να φοράτε μάσκες ή να αποφεύγετε τις μαζικές συγκεντρώσεις. 

Ο ημερήσιος μέσος όρος των κρουσμάτων και των νοσηλειών στις ΗΠΑ στις 16 Φεβρουαρίου ήταν περίπου 124.000 και 81.000, σύμφωνα με τους Times.

Πριν καταργήσει τις προφυλάξεις, ο Λέσλερ είπε ότι θα ήθελε να δει επίπεδα Covid όπως στα τέλη Ιουνίου 2021 –πριν από το κύμα Δέλτα– όταν οι ημερήσιοι μέσοι όροι νέων περιπτώσεων και νοσηλειών ήταν περίπου 12.000 και 16.000.

Η μοντελοποίηση δείχνει ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να το πετύχουν γύρω στα τέλη Μαρτίου, είπε.

«Στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, τα κρούσματα, οι θάνατοι και οι νοσηλείες εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά υψηλά, και σίγουρα ελπίζω ότι αυτό δεν είναι το νέο φυσιολογικό και δεν πιστεύω ότι είναι το νέο φυσιολογικό», είπε ο Lessler. «Ανησυχώ ότι η αντίληψη ότι βρισκόμαστε ήδη εκεί θα οδηγήσει τους ανθρώπους να ενεργούν με τρόπους που θα το αναδείξουν περισσότερο από όσο χρειάζεται».

Ο William Schaffner, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Vanderbilt, πιστεύει επίσης ότι δεν μπορούμε ακόμη να αντιμετωπίσουμε τον ιό σαν να είναι ενδημικός.

«Κάποιοι κυβερνήτες πιστεύουν ότι είμαστε σχεδόν εκεί - καταργούν τις εντολές μάσκας - και η απάντησή μου είναι: καλή τύχη σε εσάς», είπε ο Σάφνερ. «Τα δάχτυλά μου είναι σταυρωμένα για λογαριασμό σου».

Ένας άνδρας περνά μπροστά από μια πινακίδα που υπενθυμίζει στους ανθρώπους να φορούν μάσκες προσώπου στη Νέα Υόρκη, στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Φεβ. 2022.
«Η επιλογή να μην νοιαζόμαστε δεν είναι επιλογή, αλλά το πώς προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τον ιό μπορεί και πρέπει να αλλάξει με τα δεδομένα», δήλωσε η επιδημιολόγος Jennifer Nuzzo.  

Σχεδόν ολόκληρη η χώρα παραμένει σε αυτό που τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ορίζουν ως υψηλή μετάδοση του ιού, που σημαίνει έναν ημερήσιο μέσο όρο περισσότερων από 100 νέων κρουσμάτων Covid ανά 100.000 κατοίκους.

Η Anna Bershteyn, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα υγείας του πληθυσμού στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, πιστεύει ότι περισσότερες εταιρείες θα ζητήσουν από τους υπαλλήλους να επιστρέψουν μόλις η γύρω κομητεία τους πέσει τουλάχιστον σε ένα επίπεδο «ουσιαστικής μετάδοσης», δηλαδή λιγότερα από 100 νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Οι εταιρείες θα εξετάσουν επίσης τα επίπεδα εμβολιασμού του εργατικού δυναμικού τους και τη σοβαρότητα μιας νέας παραλλαγής, μεταξύ άλλων παραγόντων, είπε ο Bershteyn.

Συνιστά στους εργοδότες να χρησιμοποιούν ένα πλαίσιο «πάντα μέτρα», όπως η αύξηση των ανταλλαγών καθαρού αέρα σε εσωτερικούς χώρους. και τη διασφάλιση ότι οι εργαζόμενοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι και μένουν σπίτι όταν είναι άρρωστοι· «μερικές φορές μέτρα», όταν ο αριθμός των κρουσμάτων είναι υψηλότερος, όπως η υποχρεωτική παρουσία μάσκες και η απόδειξη εμβολιασμού στις εγκαταστάσεις. και «σπάνια μέτρα», όπως το προσωρινό κλείσιμο μιας επιχείρησης.

Επίσης, «οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν μακροπρόθεσμα τον κίνδυνο για τον Covid-19 βελτιώνοντας τη γενική υγεία, επομένως εκμεταλλευόμενοι την ευκαιρία όταν η μετάδοση είναι χαμηλή για να καλύψουν τη διαφορά όποιας υγειονομικής περίθαλψης έχει χαθεί… παραμένοντας πάνω από το βάρος, την άσκηση και τη διατροφή ; και ανάκτηση οικονομικών και εκπαιδευτικών ζημιών· και πολύ σημαντικό, η αποκατάσταση ορισμένων από τις κοινωνικές συνδέσεις και εκείνες τις δραστηριότητες που είναι πραγματικά σημαντικές για την ευημερία ενός ατόμου», είπε ο Bershteyn.

Ο Nuzzo, ο επιδημιολόγος του Johns Hopkins, πιστεύει επίσης ότι η χώρα πρέπει να τερματίσει τη δυαδική σκέψη της σχετικά με τις προφυλάξεις, «ότι είτε νοιαζόμαστε για τον ιό και προσπαθούμε να κάνουμε κάτι για αυτόν - είτε όχι», είπε.

«Η επιλογή να μην νοιαζόμαστε δεν είναι επιλογή, αλλά το πώς προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τον ιό μπορεί και πρέπει να αλλάξει με τα δεδομένα», είπε. «Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη μετάβαση από τα υποχρεωτικά μέτρα στα συνιστώμενα μέτρα… Μπορεί να σημαίνει ότι βάζουμε μάσκες στο μπροστινό μέρος της εισόδου του καφενείου για να τις πάρουν οι άνθρωποι αν το επιλέξουν, αλλά δεν έχουμε τον φτωχό barista να φωνάζει σε κάποιον και καλέστε την αστυνομία εάν κάποιος δεν φοράει μάσκα».

Ο Nuzzo και άλλοι επιδημιολόγοι επίσης δεν θεωρούν δεδομένο ότι δεν θα εμφανιστεί μια νέα παραλλαγή που θα υπερνικήσει την ανοσία του πληθυσμού έναντι του ιού.

«Δεν είναι σαν να κατεβαίνεις σε ένα τρενάκι και απλώς θα συνεχίσεις την κρουαζιέρα. Θα μπορούσαμε να δούμε τα κρούσματα να αυξάνονται ξανά και νομίζω ότι πρέπει να είμαστε ψυχικά και κοινωνικά προετοιμασμένοι ότι εάν βιώνουμε μια άλλη έκρηξη, ίσως χρειαστεί να ξεσκονίσουμε ορισμένα μέτρα από τα οποία πήραμε για να κάνουμε ένα διάλειμμα», είπε.

Η Δρ Σελίν Γκάουντερ, λοιμωξιολόγος και επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, πιστεύει επίσης ότι η πανδημία θα διαμορφωθεί από την ανοχή των ατόμων στον κίνδυνο και το πόσο καλά προστατεύουμε δημογραφικά στοιχεία, όπως πληθυσμούς χαμηλού εισοδήματος και τους κατοίκους των εγκαταστάσεων μακροχρόνιας φροντίδας. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, τη διασφάλιση ότι όλοι σε ένα γηροκομείο είναι εμβολιασμένοι και ενισχυμένοι.

«Αντί να έχουμε συστάσεις από πάνω προς τα κάτω για όλους, εισερχόμαστε σύντομα σε μια φάση όπου αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να εξοπλίζουμε τους ανθρώπους με τις πληροφορίες και τα εργαλεία για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα», είπε. «Και σε αντίθεση με τις γενικές συστάσεις για ολόκληρο τον πληθυσμό, πρέπει πραγματικά να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας για τη δημόσια υγεία στους πιο ευάλωτους».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις