Ο μακροχρόνιος COVID είναι λιγότερο πιθανό να επηρεάσει τα εμβολιασμένα άτομα

15 Φεβρουαρίου (Reuters) - Ο μακροχρόνιος COVID είναι λιγότερο πιθανό να επηρεάσει τα εμβολιασμένα άτομα από τα μη εμβολιασμένα άτομα, κατέληξε μια νέα ανασκόπηση 15 μελετών από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη.



Το UKHSA είπε ότι τα άτομα που έλαβαν δύο δόσεις εμβολίου Pfizer-BioNTech (PFE.N) , , AstraZeneca (AZN.L) ή Moderna (MRNA.O) ή μία δόση του εμβολίου μίας δόσης J&J (JNJ.N) , είχαν περίπου τις μισές πιθανότητες να αναπτύξουν συμπτώματα μακράς διάρκειας COVID σε σύγκριση με τους μη εμβολιασμένους.

«Αυτές οι μελέτες προσθέτουν στα πιθανά οφέλη από τη λήψη ενός πλήρους κύκλου εμβολιασμού κατά του COVID-19», δήλωσε η Δρ Mary Ramsay, επικεφαλής του τμήματος ανοσοποίησης στο UKHSA.

«Ο εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από σοβαρά συμπτώματα όταν μολυνθείτε και μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του μακροπρόθεσμου αντίκτυπου».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον άρει τους περιορισμούς για τον COVID-19 στην Αγγλία, καθώς οι ενισχυτικές βολές και η χαμηλότερη σοβαρότητα της παραλλαγής Omicron αποδυναμώνουν τη σχέση μεταξύ κρουσμάτων και θανάτου.

Ωστόσο, η Βρετανία εξακολουθεί να έχει κατά μέσο όρο περίπου 50.000 κρούσματα κάθε μέρα και τα ήπια κρούσματα COVID-19 μπορούν ακόμα να οδηγήσουν σε εξουθενωτικό μακροχρόνιο COVID και συναφή συμπτώματα κόπωσης, προβλήματα μνήμης και ομίχλη του εγκεφάλου.

Το UKHSA ανέφερε ότι εκτιμάται ότι το 2% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου είχε αναφέρει συμπτώματα μακράς διάρκειας COVID, με τα πιο κοινά συμπτώματα να είναι κόπωση, δύσπνοια και πόνος στους μύες ή στις αρθρώσεις.

Από τέσσερις μελέτες που συνέκριναν μακρά συμπτώματα COVID πριν και μετά τον εμβολιασμό, τρεις πρότειναν ότι περισσότεροι άνθρωποι ανέφεραν βελτίωση στα μακροχρόνια συμπτώματα COVID παρά επιδείνωση μετά τον εμβολιασμό.

Τρεις ακόμη μελέτες διαπίστωσαν ότι τα μακροχρόνια συμπτώματα του COVID βελτιώθηκαν σε όσους εμβολιάστηκαν, σε σύγκριση με εκείνους που παρέμειναν ανεμβολίαστοι.

Σχόλια