Ο Τζόνσον του Ηνωμένου Βασιλείου θα καταργήσει τους περιορισμούς για τον COVID στην Αγγλία

 Reuters - Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα παρουσιάσει τη Δευτέρα σχέδια για άρση των περιορισμών του κορωνοϊού ως μέρος μιας στρατηγικής «ζωής με τον COVID» που στοχεύει στην επίτευξη ταχύτερης εξόδου από την πανδημία από άλλες μεγάλες οικονομίες.



Καθώς το Χονγκ Κονγκ χτίζει μονάδες απομόνωσης και η Ευρώπη διατηρεί τους κανόνες κοινωνικής απόστασης και εμβολιασμού, ο Τζόνσον θα ανακοινώσει την κατάργηση στην Αγγλία οποιωνδήποτε απαιτήσεων πανδημίας που θίγουν τις προσωπικές ελευθερίες, όπως η αυτοαπομόνωση όταν είναι θετική.

Μόλις μια μέρα αφότου η βασίλισσα Ελισάβετ βρέθηκε θετική στον ιό, ο Τζόνσον αναμένεται επίσης να καταργήσει τα δωρεάν τεστ για τον COVID-19 λόγω του κόστους, παρά τις προειδοποιήσεις από γιατρούς και επιστήμονες ότι θα αφήσει τη χώρα ευάλωτη σε μια νέα παραλλαγή. 

«Σήμερα θα σηματοδοτήσει μια στιγμή υπερηφάνειας μετά από μια από τις πιο δύσκολες περιόδους στην ιστορία της χώρας μας καθώς αρχίζουμε να μαθαίνουμε να ζούμε με τον COVID», είπε πριν κάνει μια δήλωση στο κοινοβούλιο.

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν οι νέοι κανόνες θα εφαρμοστούν στην Αγγλία ή σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά ο πρώτος υπουργός της Ουαλίας κατέστησε σαφές τη Δευτέρα ότι δεν συμφωνεί με την κατεύθυνση, περιγράφοντας οποιαδήποτε αλλαγή στις δοκιμές ως "πρόωρη και απερίσκεπτη".

«Οι δοκιμές έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στο σπάσιμο των αλυσίδων μετάδοσης και ως εργαλείο επιτήρησης που μας βοηθά να ανιχνεύουμε και να ανταποκρινόμαστε σε αναδυόμενες παραλλαγές», δήλωσε ο Mark Drakeford. «Είναι σημαντικό αυτό να συνεχιστεί».

Οι αποκεντρωμένες διοικήσεις της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας έχουν θέσει τους δικούς τους περιορισμούς για τον COVID-19.



Η κυβέρνηση είπε ότι θα διατηρήσει ορισμένα συστήματα επιτήρησης και σχέδια για μέτρα έκτακτης ανάγκης εάν εμφανιστεί μια νέα παραλλαγή, αφού Βρετανοί επιστήμονες εντόπισαν παλαιότερες παραλλαγές.

Σύμφωνα με τα σχέδια, τα οποία εκτελούνται εδώ και εβδομάδες, η Βρετανία θα γίνει η πρώτη μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα που θα επιτρέψει σε άτομα που γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί από τον COVID-19 να χρησιμοποιούν ελεύθερα καταστήματα, δημόσια μέσα μεταφοράς και να πηγαίνουν στη δουλειά. Διαβάστε περισσότερα

Σε ένδειξη πιθανής διαφωνίας σχετικά με τα βήματα, κυβερνητική πηγή είπε ότι η συνάντηση των κορυφαίων υπουργών του Τζόνσον είχε καθυστερήσει. Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι υπουργοί Υγείας και Οικονομικών συγκρούστηκαν για τη χρηματοδότηση ορισμένων μέτρων, αλλά η πηγή είπε ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί αργότερα μέσα στην ημέρα.

Η κατάργηση των νομικών απαιτήσεων για την αυτοαπομόνωση και η αντικατάστασή τους με εθελοντική καθοδήγηση θα ευθυγραμμίσει τα πρωτόκολλα COVID-19 με τον τρόπο με τον οποίο η Βρετανία αντιμετωπίζει τις περισσότερες άλλες λοιμώξεις.

Ο απολογισμός της Βρετανίας με περισσότερους από 160.000 θανάτους μέσα σε 28 ημέρες από τη μόλυνση είναι ο δεύτερος υψηλότερος στην Ευρώπη μετά τη Ρωσία και η πιο ολοκληρωμένη μελέτη COVID στη χώρα λέει ότι 1 στους 20 ανθρώπους είχε τον ιό στην Αγγλία στα τελευταία της στοιχεία.

Ο Τζόνσον είπε ότι δεν θέλει ο κόσμος να «προσέχει στον αέρα», αλλά η κυκλοφορία του εμβολίου σημαίνει ότι η κυβέρνηση θέλει να περάσει από την κρατική εντολή στην ενθάρρυνση της προσωπικής ευθύνης. Μεταξύ των ενηλίκων, το 81% έχει ενισχυθεί στην Αγγλία.

Ιατρικοί ηγέτες προέτρεψαν τον Τζόνσον να μην είναι «γκουνγκ-χο» με την υγεία του έθνους και οι κυβερνητικοί σύμβουλοι είπαν ότι η άρση των περιορισμών θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταχεία ανάπτυξη επιδημίας. 

Οι επιστήμονες λένε ότι δεν είναι σαφές πόσο γρήγορα θα αλλάξει η ανθρώπινη συμπεριφορά, ωστόσο, αφού η συντριπτική πλειοψηφία συνέχισε να αποφεύγει τις πολυσύχναστες περιοχές και να φορά μάσκες ακόμη και μετά τη χαλάρωση των προηγούμενων κανόνων.

Η ανάθεση του βάρους στους εργοδότες για τον καθορισμό κανόνων απομόνωσης και η απαίτηση από τους ανθρώπους να πληρώνουν για τεστ θα μπορούσε επίσης να πλήξει περισσότερο τους φτωχότερους, επειδή συχνά βρίσκονται σε θέσεις εργασίας που περιλαμβάνουν τη μεγαλύτερη αλληλεπίδραση με συναδέλφους ή πελάτες.

Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση έχει επιδιώξει να κρατήσει την οικονομία ανοιχτή συνδυάζοντας μαζικές γρήγορες δοκιμές με νομική απαίτηση για πέντε ημέρες αυτοαπομόνωσης, μια προσέγγιση που επέτρεψε στη χώρα να πλοηγηθεί στην εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Omicron.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις