Μητέρες και νεογέννητα χωρίστηκαν άσκοπα στο νοσοκομείο λόγω του Covid

 Οι μητέρες χωρίζονται άσκοπα από τα νεογνά τους σε ορισμένα νοσοκομεία λόγω των υπερβολικά αυστηρών κανόνων για τον Covid-19, προειδοποίησαν κορυφαίες φιλανθρωπικές οργανώσεις για τον τοκετό.

Λένε ότι οι ασυνεπείς πολιτικές από ορισμένα καταπιστεύματα σημαίνουν ότι οι γονείς αναγκάστηκαν να απομονωθούν μακριά από τα μωρά τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι ορίζει η εθνική καθοδήγηση - είτε μετά από Covid είτε ως επαφή θετικού κρούσματος.



Η φιλανθρωπική οργάνωση Birthrights έγραψε σε ένα καταπίστευμα για την υποστήριξη μιας γυναίκας της οποίας το μωρό λάμβανε φροντίδα στη μονάδα νεογνών στο Νοσοκομείο University College του Λονδίνου. Η Kate Ellis-Martin είπε ότι δεν μπορούσε να δει το μωρό της για 10 ημέρες επειδή ο σύζυγός της είχε βγει θετικός στον Covid-19 κατά την άφιξή τους για προγραμματισμένη καισαρική τομή στις 31 Ιανουαρίου.

Η Ellis-Martin είπε: «Είχα κάνει διπλό εμβόλιο και βγήκα αρνητικός, αλλά μου είπαν ότι δεν μπορούσα να πάω στη μονάδα για να κρατήσω το μωρό μου. Μετά τη γέννα τον κράτησα για περίπου 20 δευτερόλεπτα και μετά τον πήγαν κατευθείαν στη μονάδα γιατί είχε προβλήματα αναπνοής.

«Η μαμά μου μπορούσε να επισκεφτεί τη μονάδα και υπήρχε μια κάμερα web για να μπορώ να τον δω από το δωμάτιό μου, αλλά μετά από μερικές μέρες άρχισα να στενοχωριέμαι πολύ».

Μόνο μετά τη μεταφορά του σε άλλο νοσοκομείο, τέσσερις μέρες μετά τη γέννα, η Ellis-Martin μπόρεσε να αγκαλιάσει το μωρό της για πρώτη φορά.

Λέει: «Δεσμώνουμε καλά, αλλά 10 μέρες χωρισμού θα είχαν πραγματικά αρνητικό αντίκτυπο».

Η Maria Booker, διευθύντρια προγραμμάτων στο Birthrights, δήλωσε: «Κατά καιρούς βλέπουμε μια εστίαση στον έλεγχο των λοιμώξεων σε βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ψυχολογικής ασφάλειας και η ανησυχία μας είναι, δύο χρόνια μετά την πανδημία, πότε θα μάθουμε αυτό το μάθημα; ”

Αφού η φιλανθρωπική οργάνωση έγραψε στο καταπίστευμα λέγοντας ότι η καθοδήγησή της δεν φαίνεται να ακολουθεί τις τελευταίες εθνικές οδηγίες για μητέρες που βγήκαν αρνητικές, το καταπίστευμα είπε ότι θα ενημερώσει την πολιτική του.

Η Ellis-Martin είπε ότι ήταν χαρούμενη και ανακουφισμένη με τα νέα. «Δεν εκπλήσσομαι που άλλαξε καθώς ήταν ξεπερασμένο και λάθος. Πραγματικά ένιωθα για τις μαίες επειδή δεν έγραψαν την πολιτική και είχαν πολύ άγχος να αντιμετωπίσουν εξαιτίας αυτού. Δεν θα ήθελα άλλες μαμάδες να περάσουν το ίδιο πράγμα».

Μια άλλη γυναίκα που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της είπε ότι έμεινε τραυματισμένη μετά τον χωρισμό από το μωρό της που γεννήθηκε στο ίδιο νοσοκομείο στις αρχές Ιανουαρίου.

Εισήχθη τον Δεκέμβριο με επιπλοκές εγκυμοσύνης και αργότερα κόλλησε τον Covid-19 στον προγεννητικό θάλαμο. Η γυναίκα, η οποία είχε τριπλό εμβολιαστεί και βγήκε αρνητική πριν από τη γέννηση του μωρού της την όγδοη ημέρα της περιόδου απομόνωσής της είπε: «Μετά τη γέννηση το μωρό μου το πήραν πριν προλάβω να το κρατήσω, κάτι που ήταν πραγματικά ανησυχητικό».

Το μωρό που γεννήθηκε πρόωρα μεταφέρθηκε στη μονάδα νεογνών και βελτιώθηκε γρήγορα. Ωστόσο, η μητέρα δεν μπορούσε να τη δει επειδή η πολιτική εμπιστοσύνης ανέφερε ότι η περίοδος απομόνωσης για τους εσωτερικούς ασθενείς με Covid-19 ήταν 14 ημέρες.

Ένα νεογέννητο και οι γονείς του στο μαιευτήριο
Οι γονείς έχουν αναγκαστεί να απομονώνονται μακριά από τα μωρά τους για περισσότερο από όσο ορίζει η εθνική καθοδήγηση.

«Έχασα τις πρώτες τρεις μέρες της ζωής της. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν υπήρχε η ευκαιρία να την κρατήσω νωρίτερα. Ήμασταν και οι δύο αρνητικοί.

«Αυτή ήταν μια από τις πιο τραυματικές εμπειρίες της ζωής μου. Στο τέλος έβγαλα εξιτήριο πριν νιώσω σωματικά έτοιμος, ώστε να μπορέσω να επισκεφτώ το μωρό μου ως εξωτερικός ασθενής, επειδή η απομόνωση για τους εξωτερικούς ασθενείς ήταν μόνο 10 ημέρες».

Είπε ότι όταν τελικά πήγε να συναντήσει το μωρό της δεν της επέτρεψαν να την κρατήσει στην αγκαλιά της και έμεινε σοκαρισμένη. Κατά τη δεύτερη επίσκεψή της στη μονάδα είπε ότι «έκλαψε υστερικά» έως ότου το προσωπικό της επέτρεψε να έρθει σε επαφή.

«Υπήρχε προσωπικό που δούλευε πολύ σκληρά σε δύσκολες συνθήκες και καταλαβαίνω ότι το νοσοκομείο χρειάζεται πολιτικές για να κρατήσει όλους ασφαλείς. Αλλά ένιωσα ότι υπήρχε μια τεράστια έλλειψη συμπόνιας στην εφαρμογή των πολιτικών τους για τον Covid που είναι εξαιρετικά δρακόντειες».

Η απογοήτευσή της επιδεινώθηκε από την προφανή αντίφαση με την καθοδήγηση για το προσωπικό που μπορούσε να έρθει στη δουλειά μετά από επτά ημέρες, αν είχε βγει αρνητικό.

Η Βρετανική Ένωση Περιγεννητικής Ιατρικής υποστηρίζει σθεναρά την άποψη ότι οι γονείς είναι σύντροφοι στη φροντίδα του μωρού τους και όχι επισκέπτες και συνιστά να ισχύουν για αυτούς οι ίδιοι κανόνες όπως το προσωπικό που εργάζεται σε μονάδες νεογνών.

Η φιλανθρωπική οργάνωση Bliss είπε ότι είχε ειδοποιηθεί για ζητήματα σχετικά με την καθοδήγηση απομόνωσης σε άλλα καταπιστεύματα. Η διευθύνουσα σύμβουλος, Carline Lee-Davey, είπε στον Observer : «Τους τελευταίους μήνες έχουμε ακούσει για μια σειρά από περιπτώσεις όπου τα νοσοκομεία είπαν στις μητέρες που ήταν θετικές στον Covid να απομονωθούν για περισσότερο από ό,τι ορίζει η τρέχουσα καθοδήγηση, με παραδείγματα ασυνεπών κανόνων που εφαρμόζονται και ασαφής επικοινωνία με τους γονείς.

«Όταν ένα μωρό εισάγεται σε νεογνική φροντίδα, η πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η διευκόλυνση όσο το δυνατόν πιο έγκαιρης επαφής μεταξύ του μωρού και των γονιών του, δεδομένου του πόσο σημαντικό είναι αυτό για την υγεία του μωρού και το δέσιμο και την προσκόλληση της οικογένειας. Είναι ζωτικής σημασίας οι κανόνες να κοινοποιούνται ξεκάθαρα στους γονείς και να είναι σύμφωνοι με τις πιο πρόσφατες οδηγίες».

Ένας εκπρόσωπος του UCLH είπε: «Λυπούμαστε πολύ για την αγωνία που προκλήθηκε στις δύο μαμάδες μας κατά τη γέννηση των μωρών τους. Αυτή θα έπρεπε να ήταν μια χαρούμενη στιγμή ανθρώπινης επαφής και εγγύτητας και οι κανόνες απομόνωσής μας δεν το έκαναν αυτό δυνατό.

«Γνωρίζουμε ότι η ασφάλεια πρέπει να εξισορροπείται με τη συμπόνια και πιστεύουμε ότι το προσωπικό μας έκανε πάντα το καλύτερο δυνατό σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Αναγνωρίζουμε, ωστόσο, ότι ως οργανισμός, δεν έχουμε πάντα τη σωστή ισορροπία.

«Έχουμε ενημερώσει τώρα την πολιτική απομόνωσής μας για τις μητρικές ασθενείς σύμφωνα με τις εθνικές κατευθυντήριες γραμμές και προσκαλέσαμε τις μαμάδες να συναντηθούν μαζί μας, ώστε να μπορέσουμε να καταλάβουμε εάν μπορούμε να αντλήσουμε περαιτέρω μαθήματα».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις