Το Χονγκ Κονγκ χαρτογραφεί τους όρους της άδειας εμβολίου για τον COVID εν μέσω κρουσμάτων ρεκόρ

 Reuters - Το Χονγκ Κονγκ θα επεκτείνει τη φούσκα εμβολίων του για να συμπεριλάβει εμπορικά κέντρα και σούπερ μάρκετ, επιβεβαίωσαν οι αρχές τη Δευτέρα, αλλά πρόσθεσαν ότι θα υπάρξουν εξαιρέσεις και τυχαίες επιθεωρήσεις σε ορισμένα μέρη, καθώς αντιμετωπίζουν ένα νέο κύμα ρεκόρ στον COVID -19 περιπτώσεις.

Η επιδημία έχει κατακλύσει τις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης στον παγκόσμιο οικονομικό κόμβο, με νέο ημερήσιο υψηλό 7.533 μολύνσεων και 13 θανάτους, ανάμεσά τους ένα παιδί 11 μηνών, δημιουργώντας πιέσεις στην κυβέρνηση.

Καθώς οι περισσότερες μεγάλες πόλεις μαθαίνουν να ζουν με τον ιό, το Χονγκ Κονγκ έχει επιβάλει τους πιο σκληρούς περιορισμούς του μέχρι τώρα, με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να λέει ότι η χαλιναγώγηση της νόσου είναι η «επιβλητική αποστολή» της πόλης.

Οι πολιτικές του Χονγκ Κονγκ για το «δυναμικό μηδέν-COVID», που αντικατοπτρίζουν αυτές στην ηπειρωτική Κίνα, έχουν συμβάλει στα δεινά του και είναι μη βιώσιμες, λένε ορισμένοι ειδικοί. 

Η κυβέρνηση θα κυκλοφορήσει ένα αμφιλεγόμενο «εμβολιαστικό διαβατήριο» την Πέμπτη που επιτρέπει μόνο σε εμβολιασμένα άτομα να εισέρχονται σε χώρους όπως σούπερ μάρκετ και κλαμπ, μια κίνηση που ορισμένοι επικριτές λένε ότι εγείρει ανησυχίες για την ιδιωτικότητα.

Το σχέδιο απαιτεί από οποιονδήποτε ηλικίας 12 ετών και άνω να έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου για να εισέλθει σε συγκεκριμένους χώρους, εκτός από αυτούς με ιατρικές εξαιρέσεις, αν και οι επιθεωρήσεις θα είναι τυχαίες σε ορισμένες τοποθεσίες, λόγω περιορισμένων πόρων.

«Το να φέρετε το εμβόλιο σας είναι το φυσικό πράγμα που πρέπει να κάνετε», είπε ο Kevin Choi, αναπληρωτής γραμματέας τροφίμων και υγείας.

Οι άνθρωποι κάνουν ουρά το σούρουπο σε ένα αυτοσχέδιο κέντρο δοκιμών για τη νόσο του κοροναϊού (COVID-19) στο Χονγκ Κονγκ, Κίνα, 20 Φεβρουαρίου 2022. REUTERS/Lam Yik

Οι λειτουργικές δυσκολίες σε ορισμένα μέρη, όπως εμπορικά κέντρα, σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα, καθιστούσαν δύσκολη τη διασφάλιση ενεργών ελέγχων, πρόσθεσε.

Το τελικό στάδιο του προγράμματος, μέχρι τα τέλη Ιουνίου, θα δει ότι όσοι είναι άνω των 18 ετών θα πρέπει να έχουν κάνει τρεις δόσεις εμβολίου, δήλωσαν οι αρχές.

Τα δημόσια νοσοκομεία στο Χονγκ Κονγκ έχουν επεκταθεί σοβαρά, με πληρότητα άνω του 95%, καθώς αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τη ροή των ασθενών, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων, πολλοί από τους οποίους έχουν αντισταθεί στους εμβολιασμούς. 

Το Χονγκ Κονγκ έχει ξεκινήσει μια «ολοκληρωτική μάχη» για το ξέσπασμα της επιδημίας, δήλωσε την Κυριακή ο Νο. 2 αξιωματούχος της πόλης, Τζον Λι.

Καθώς ο επείγων χαρακτήρας αυξάνεται, τα ιδιωτικά νοσοκομεία θα αρχίσουν σύντομα να δέχονται ασθενείς από δημόσια νοσοκομεία, ενώ έχουν ξεκινήσει οι κατασκευαστικές εργασίες στο νησί Lantau σε περίπου 10.000 μονάδες κοινότητας και απομόνωσης, ανέφεραν οι αρχές σε δήλωση.

Οι αρχές παρακολουθούν επίσης στενά τα κρούσματα σε οίκους φροντίδας, με λοιμώξεις να αναφέρουν περίπου 250 κέντρα στα οποία συμμετέχουν περίπου 700 κάτοικοι.

Το πέμπτο κύμα της νόσου είναι «θηριώδες» και η κυβέρνηση πρέπει να διαθέσει επαρκή κονδύλια για να βοηθήσει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Πολ Τσαν, ο οποίος θα αποκαλύψει τον ετήσιο προϋπολογισμό την Τετάρτη, σε μια ανάρτηση στο blog το Σαββατοκύριακο.

Αν ο προϋπολογισμός δεν παρέχει πρωτοφανή μέτρα ανακούφισης, λένε οι οικονομολόγοι, θα είναι δύσκολο να δούμε πώς η οικονομία μπορεί να αποφύγει ξανά τη συρρίκνωση αφού μόλις πέρυσι βγήκε από την πιο παρατεταμένη ύφεση, η οποία διήρκεσε από το 2019 έως το 2020.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις