Οι ασθενείς με ψυχικές διαταραχές χρειάζονται μια δίκαιη απεικόνιση στα μέσα ενημέρωσης

 Στις 23 Δεκεμβρίου 2021, η Mind China, ένας οργανισμός δημόσιας πρόνοιας που ασχολείται με την ψυχική υγεία, ο οποίος ιδρύθηκε από φοιτητές από διαφορετικά πανεπιστήμια (π.χ. Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, Πανεπιστήμιο Κολούμπια στην πόλη της Νέας Υόρκης, University College London, Πανεπιστήμιο Fudan και East China University of Political Science and Law) σε συνεργασία με άλλους δημόσιους οργανισμούς πρόνοιας, κυκλοφόρησε τις πρώτες κατευθυντήριες γραμμές αναφοράς ειδήσεων σχετικά με άτομα με ψυχιατρικές διαταραχές στην Κίνα.



Μια μελέτητο 2009, έδειξε ότι οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης σχετικά με άτομα με ψυχιατρικές διαταραχές στην Κίνα είναι ως επί το πλείστον αρνητικές. 
Τα άτομα με ψυχικές διαταραχές βιώνουν στίγμα και συνακόλουθη απομόνωση, διακρίσεις, περιορισμένα κοινωνικά δίκτυα, ανεργία και φτώχεια. 
Ως εκ τούτου, μπορούν να περιθωριοποιηθούν κοινωνικά και να απομονωθούν από τις οικογένειές τους, την κοινότητα και την ευρύτερη κοινωνία. 
Σπάνια αναφέρονται ιστορίες ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας που επιβίωσαν από τις δυσκολίες που σχετίζονται με ψυχικές ασθένειες και επανεντάχθηκαν στην κοινωνία. 
Αντίθετα, βίαια γεγονότα που σχετίζονται με άτομα με ψυχικές διαταραχές αναφέρονται συχνά λεπτομερώς, χρησιμοποιώντας γλώσσα που εισάγει διακρίσεις, όπως «τρελός» και «παραφροσύνη».
Επιπλέον, πληροφορίες σχετικά με το εν λόγω γεγονός παρέχονται σχεδόν πάντα από τρίτους.
Εθνικό Σχέδιο Εργασίας Ψυχικής Υγείας 2015–20,υποστήριξε ότι το Τμήμα Προπαγάνδας της κινεζικής κυβέρνησης θα πρέπει να διαδώσει τη βασική γνώση για την ψυχική υγεία χρησιμοποιώντας παραδοσιακά και νέα μέσα. 
Ωστόσο, το σχέδιο δεν έθεσε σαφείς στόχους και πρακτικές για τη ρύθμιση των αναφορών για ψυχικές ασθένειες, παρά μόνο ενθάρρυνε τα μέσα ενημέρωσης να κάνουν αλλαγές.
 Επιπλέον, τα μέσα ενημέρωσης θα πρέπει να παρουσιάζουν παραδείγματα ανθρώπων που έχουν βιώσει ψυχικές διαταραχές και έχουν επανενταχθεί στην κοινωνία.
 Τέτοιες εκθέσεις θα επέτρεπαν στο κοινό να κατανοήσει τις ψυχικές διαταραχές και τα ψυχολογικά προβλήματα συμπεριφοράς και θα βοηθούσαν στη μείωση των διακρίσεων σε βάρος των ατόμων με αυτές τις διαταραχές. 
Το Time to Change είναι ένα έργο αποστιγματισμού που χρηματοδοτείται από το Βρετανικό Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας. 
Το 2020, το έργο εξέδωσε έναν οδηγό εργασίας σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα μέσα ενημέρωσης πρέπει να καλύπτουν τις ψυχικές διαταραχές,
Οι νέες κινεζικές οδηγίεςδεν εκδίδονται από επίσημα ιδρύματα, αλλά είναι αναμφίβολα μεγάλης σημασίας για τη βελτίωση των ειδήσεων που σχετίζονται με άτομα με ψυχικές διαταραχές.
 Οι κατευθυντήριες γραμμές είναι ιδιαίτερα πολύτιμες επειδή δίνουν προσοχή στη φωνή των ανθρώπων με βιωμένη εμπειρία ψυχικών διαταραχών, των οποίων οι σκέψεις έχουν συχνά αγνοηθεί από την κοινωνία μέχρι τώρα.
Ελπίζουμε ειλικρινά ότι τα άτομα με ψυχικές διαταραχές θα λάβουν μια δίκαιη απεικόνιση στα μέσα ενημέρωσης, η οποία θα ενθάρρυνε το κοινό να δώσει προσοχή και συμπάθεια και να επαινέσει τους αγώνες εκείνων με ψυχικές ασθένειες. 
Ζητούμε από την κινεζική κυβέρνηση να εκδώσει πληρέστερες οδηγίες για τη δημοσίευση ειδήσεων. 
Με συντονισμένες προσπάθειες, πιστεύουμε ότι οι προκαταλήψεις, οι παρεξηγήσεις και οι διακρίσεις σε βάρος των ατόμων με ψυχικές διαταραχές θα εξαφανιστούν τελικά.
Δεν δηλώνουμε ανταγωνιστικά συμφέροντα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις