Αποκλειστικό: Η ΕΕ θέλει συνθήκη πανδημίας για απαγόρευση αγορών άγριας ζωής, επιβράβευση ανίχνευσης ιών

 ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, 9 Φεβρουαρίου (Reuters) - Η Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζει για μια παγκόσμια συμφωνία με στόχο την πρόληψη νέων πανδημιών που θα μπορούσε να περιλαμβάνει απαγόρευση στις αγορές άγριας ζωής και κίνητρα για τις χώρες να αναφέρουν νέους ιούς ή παραλλαγές, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ στο Reuters.

Οι διεθνείς διαπραγματευτές θα συναντηθούν για πρώτη φορά την Τετάρτη για να προετοιμάσουν συνομιλίες για μια πιθανή συνθήκη, δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος δεν είναι εξουσιοδοτημένος να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης και έτσι αρνήθηκε να κατονομαστεί.

Στόχος είναι να επιτευχθεί μια προκαταρκτική συμφωνία μέχρι τον Αύγουστο.

Ωστόσο, οι Βρυξέλλες έχουν αγωνιστεί μέχρι στιγμής να λάβουν πλήρη υποστήριξη για μια νέα συνθήκη από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες μεγάλες χώρες, ορισμένες από τις οποίες θέλουν οποιαδήποτε συμφωνία να είναι μη δεσμευτική. Διαβάστε περισσότερα

Ένας εκπρόσωπος του Charles Michel, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πρότεινε τον Νοέμβριο του 2020 μια νέα συνθήκη για τις πανδημίες, είπε ότι δεν είχε κανένα νέο σχόλιο για το θέμα.

Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Σύμφωνα με την πιο ευρέως αποδεκτή θεωρία, η πανδημία COVID-19 ξεκίνησε με τη μετάδοση του ιού SARS-CoV-2 από ένα ζώο στον άνθρωπο σε μια αγορά άγριας ζωής στην Κίνα.

Αν και το Πεκίνο αρχικά επαίνεσε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για την ταχεία ειδοποίησή του για τον νέο ιό, οι Ηνωμένες Πολιτείες ειδικότερα κατηγόρησαν την Κίνα ότι συγκρατεί πληροφορίες σχετικά με την πιθανή προέλευση της επιδημίας.

Μεταξύ των μέτρων που θέλει η ΕΕ να συμπεριληφθεί στη συνθήκη είναι το σταδιακό κλείσιμο των αγορών άγριας ζωής, είπε ο αξιωματούχος της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που αναμένεται να διαπραγματευτεί εξ ονόματος των κρατών της ΕΕ, είπε ότι η εντολή της δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί από τις κυβερνήσεις της ΕΕ και συγκεκριμένες προτάσεις σε άλλους διεθνείς διαπραγματευτές θα γίνουν σε μεταγενέστερο στάδιο.

Η ΕΕ θέλει να εισαγάγει νομικά δεσμευτικές υποχρεώσεις για την πρόληψη και την αναφορά νέων εστιών ιών, αναφέρει το προσχέδιο διαπραγματευτικής εντολής της ΕΕ που είδε το Reuters, χωρίς να διευκρινίζει συγκεκριμένες προτάσεις.

Τα κίνητρα για τις χώρες να αναφέρουν νέους ιούς θεωρούνται επίσης ζωτικής σημασίας για να βοηθήσουν στον γρήγορο εντοπισμό και στην αποφυγή συγκαλύψεων, είπε ο αξιωματούχος.

Πέρυσι, τα έθνη της Νότιας Αφρικής επλήγησαν με τιμωρητικούς περιορισμούς πτήσεων αφού εντόπισαν την παραλλαγή του κορωνοϊού Omicron, για την οποία κάποιοι φοβούνται ότι θα μπορούσε να αποτρέψει την αναφορά μελλοντικών κρουσμάτων εάν τα κίνητρα δεν είναι αρκετά ελκυστικά.

ΕΜΒΟΛΙΑ ΓΙΑ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΩΝ

Ο αξιωματούχος είπε ότι τα κίνητρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν εγγυημένη πρόσβαση σε φάρμακα και εμβόλια που αναπτύχθηκαν κατά των νέων ιών, τους οποίους οι φτωχότερες χώρες προσπάθησαν να αποκτήσουν γρήγορα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19 καθώς τα πλουσιότερα κράτη έσπευσαν να εξασφαλίσουν προμήθειες.

Τα κράτη που ανιχνεύουν και αναφέρουν έναν νέο ιό θα μπορούσαν επίσης να λάβουν άμεση υποστήριξη, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει αποστολές ιατρικού εξοπλισμού από ένα παγκόσμιο απόθεμα.

Οι συνομιλίες θα προεδρεύονται από αντιπροσώπους από έξι χώρες, που εκπροσωπούν τις κύριες περιοχές του κόσμου - Ιαπωνία, Ολλανδία, Βραζιλία, Νότια Αφρική, Αίγυπτος και Ταϊλάνδη, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Η Βραζιλία, η οποία θα εκπροσωπεί τις χώρες της Βόρειας και Νότιας Αμερικής, τάσσεται υπέρ μιας μη δεσμευτικής συνθήκης. Διαβάστε περισσότερα

Εάν επιτευχθεί συμφωνία, η συνθήκη αναμένεται να υπογραφεί τον Μάιο του


2024.

Ως μέρος της αναθεώρησης των παγκόσμιων κανόνων υγείας, οι χώρες διαπραγματεύονται επίσης αλλαγές στους Διεθνείς Κανονισμούς Υγείας, ένα σύνολο παγκόσμιων κανόνων για την πρόληψη της εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να ενισχύσουν τους κανόνες για να ενισχύσουν τη διαφάνεια και να παραχωρήσουν στον ΠΟΥ γρήγορη πρόσβαση σε τοποθεσίες εστίας, ανέφεραν στο Reuters δύο πηγές μετά τις συζητήσεις.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις