Οι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν τις μισές πιθανότητες να αναπτύξουν αναπηρία σε μεγαλύτερη ηλικία

 Τα άτομα που έχουν σκύλο έχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο αναπηρίας σε μεγαλύτερη ηλικία – αλλά οι ιδιοκτήτες γατών δεν φαίνεται να προστατεύονται με τον ίδιο τρόπο. 

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι το όφελος χάνεται αν δεν βγάζετε βόλτα τον σκύλο σας – ή δεν συμμετέχετε σε άλλη μορφή άσκησης – περισσότερες από μία φορά την εβδομάδα.



Ο Yu Taniguchi στο Εθνικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Μελετών στην Τσουκούμπα της Ιαπωνίας και οι συνάδελφοί του ρώτησαν περίπου 11.000 άτομα ηλικίας 65 έως 84 ετών εάν είχαν αυτή τη στιγμή ή στο παρελθόν γάτα ή σκύλο. Στη συνέχεια, οι ερευνητές παρακολούθησαν την έναρξη της γνωστικής και σωματικής αναπηρίας στους συμμετέχοντες για 3,5 χρόνια μεταξύ 2016 και 2020.

Διαπίστωσαν ότι οι σημερινοί ιδιοκτήτες σκύλων που ασκούνταν περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα είχαν περίπου τις μισές πιθανότητες να αναπτύξουν αναπηρία σε σύγκριση με άτομα που δεν είχαν ποτέ σκύλο, ακόμη και όταν έλεγχαν την ηλικία, το φύλο, το εισόδημα και τους παράγοντες υγείας όπως το κάπνισμα, η διατροφή και καρδιαγγειακή νόσο.

Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι οι άνθρωποι που είχαν σκυλιά στο παρελθόν είχαν περίπου 10 τοις εκατό χαμηλότερο κίνδυνο αναπηρίας σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν ποτέ σκύλο.

«Το περπάτημα σκύλου είναι μια μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα που φαίνεται να έχει προστατευτική επίδραση στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης αναπηρίας», λέει ο Taniguchi.

Περίπου το 13 τοις εκατό των σκύλων στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν περπατούν καθημερινά, σύμφωνα με έρευνα του 2019 από την κτηνιατρική φιλανθρωπική οργάνωση, το People's Dispensary for Sick Animals, θέτοντας τα ζώα σε κίνδυνο παχυσαρκίας και κακής ψυχικής υγείας.

Εν τω μεταξύ, οι σημερινοί και πρώην ιδιοκτήτες γατών ήταν εξίσου πιθανό με άτομα που δεν είχαν ποτέ γάτα να αναπτύξουν αναπηρία.

Όμως, η κατοχή ενός σκύλου δεν είχε καμία επίδραση στην πιθανότητα θανάτου των ανθρώπων κατά την περίοδο της μελέτης – ούτε και η κατοχή γάτας.

Καθώς η αυξημένη κοινωνικοποίηση έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο αναπηρίας, η ομάδα ερεύνησε επίσης εάν το επίπεδο κοινωνικής αλληλεπίδρασης μεταξύ των ιδιοκτητών σκύλων και των γειτόνων τους είχε επίδραση – αλλά δεν το έκανε. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι η συντροφιά που προσφέρει ένας κατοικίδιος σκύλος βοηθά στην ενίσχυση της γνωστικής υγείας και αντισταθμίζει την περιορισμένη ανθρώπινη αλληλεπίδραση, προτείνει η ομάδα.

Αναφορά περιοδικού: PLoS One , DOI: 10.1371/journal.pone.0263791

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις