Οι αθλητές χρησιμοποιούν το άγχος για να ενισχύσουν την ευεξία τους – Δείτε πώς μπορείτε και εσείς
Σχεδόν όλοι θέλουν να μάθουν πώς να μειώσουν το άγχος.
Άλλωστε, το άγχος μπορεί να έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική μας υγεία.
Ένας αυξανόμενος όγκος στοιχείων δείχνει ότι η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο σκεφτόμαστε το άγχος μπορεί πραγματικά να μας βοηθήσει να το διαχειριστούμε καλύτερα. Αυτό όχι μόνο μπορεί να βελτιώσει την ευημερία μας, συμπεριλαμβανομένης της ψυχικής μας υγείας, αλλά μπορεί επίσης να μας κάνει να ευδοκιμούμε καλύτερα σε στρεσογόνες καταστάσεις στο μέλλον.
Και ο τρόπος που μπορείτε να μάθετε να το κάνετε αυτό είναι από αθλητές.
Ο τρόπος με τον οποίο ένα άτομο σκέφτεται για το άγχος γενικά ονομάζεται «νοοτροπία άγχους». Μερικοί άνθρωποι βλέπουν το άγχος ως κάτι αρνητικό και πιστεύουν ότι πρέπει να αποφευχθεί εντελώς. Άλλοι βλέπουν το άγχος πιο θετικά και πιστεύουν ότι θα έχει οφέλη για την υγεία, την απόδοση ή την παραγωγικότητά τους.
Μελέτες στις ΗΠΑ και την Αυστραλία έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που βλέπουν το άγχος ως ενίσχυση βιώνουν μεγαλύτερη παραγωγικότητα στην εργασία, καλύτερη ψυχική υγεία και ακαδημαϊκές επιδόσεις. Υπάρχουν επίσης δεσμοί μεταξύ μιας θετικής νοοτροπίας και του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι βλέπουν τις αγχωτικές καταστάσεις – όπως το να βλέπουν τις δύσκολες εργασίες ως πρόκληση αντί για απειλή.
Αλλά μέχρι τώρα, λίγα ήταν γνωστά για τη νοοτροπία του άγχους και τους αθλητές. Δεδομένου ότι οι αθλητές αντιμετωπίζουν καθημερινά αγχωτικές καταστάσεις τις οποίες συχνά έχουν ελάχιστο έλεγχο – όπως από τα μέσα ενημέρωσης ή κατά τη διάρκεια ενός αγώνα ή αγώνα – η ερευνητική μας ομάδα ήθελε να διερευνήσει πώς οι πεποιθήσεις τους για το άγχος επηρεάζουν την ψυχική τους υγεία.
Συλλέξαμε δεδομένα από περισσότερους από 400 αθλητές από όλο τον κόσμο. Οι συμμετέχοντες προέρχονταν από μια ποικιλία διαφορετικών αθλημάτων και κυμαίνονταν από ψυχαγωγικούς έως ελίτ αθλητές. Χρησιμοποιήσαμε ερωτηματολόγια για να μετρήσουμε τη νοοτροπία του στρες των αθλητών και την ψυχική τους υγεία. Στη συνέχεια, αναλύσαμε πώς αυτά τα δύο σχετίζονται μεταξύ τους, παράλληλα με το αν συνέβαλαν η ηλικία, το φύλο και το ανταγωνιστικό επίπεδο.
Διαπιστώσαμε ότι οι αθλητές που έβλεπαν το άγχος ως θετικό ή ενισχυτικό
είχαν περισσότερες πιθανότητες να δουν τις αγχωτικές καταστάσεις ως πρόκληση. Αυτό συνδέθηκε επίσης με καλύτερη ψυχική υγεία κατά μέσο όρο, συμπεριλαμβανομένης περισσότερης ενέργειας και λιγότερων συμπτωμάτων κατάθλιψης.
Φυσικά, το χρόνιο στρες συνδέεται με ένα πλήθος αρνητικών συνθηκών υγείας, επομένως είναι σημαντικό να μην απεικονίζεται το άγχος ως μόνο θετικό πράγμα. Αλλά αν υπογραμμίσουμε ότι οι απαντήσεις στο οξύ στρες μπορεί πραγματικά να είναι χρήσιμες , οι αθλητές είναι πιο πιθανό να δουν καλύτερες επιδόσεις και ψυχική υγεία. Για παράδειγμα, εάν ένας αθλητής βλέπει το άγχος του ανταγωνισμού ως χρήσιμο, μπορεί να τον οδηγήσει να έχει καλύτερη εστίαση και κίνητρο για να πετύχει.
Νοοτροπία στρες
Βέβαια, οι αθλητές είναι λίγο διαφορετικοί από τον μέσο άνθρωπο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε επίσης να μάθουμε να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας για το άγχος για να ενισχύσουμε την ψυχική μας υγεία. Μελέτες έχουν δείξει ότι στον μέσο άνθρωπο, η παρακολούθηση βίντεο που εξηγούν τις θετικές επιπτώσεις του στρες και γιατί συμβαίνει το άγχος μπορεί να τον βοηθήσει να αλλάξει τη νοοτροπία του στρες .
Μελέτες έχουν δείξει ακόμη ότι η παρακολούθηση τέτοιων βίντεο μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να έχουν καλύτερες επιδόσεις όταν αντιμετωπίζουν μια ψευδή συνέντευξη για δουλειά και να έχουν καλύτερη εστίαση. Μια άλλη μελέτη έδειξε επίσης ότι το να σκέφτεστε τις απαντήσεις σας στο στρες ως θετική (και όχι αρνητική) αντίδραση μπορεί να βελτιώσει την ευημερία και τις ακαδημαϊκές επιδόσεις. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ένα άτομο σκέφτεται το νευρικό του στομάχι ως σημάδι ότι είναι ενθουσιασμένο αντί για άγχος.
Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό στην πράξη είναι να οραματιστείτε την αγχωτική σας κατάσταση και πώς θα ανταποκριθείτε σε αυτήν, παρόμοια με αυτό που μπορεί να κάνει ένας αθλητής. Για παράδειγμα, φανταστείτε ότι πρόκειται να κάνετε μια παρουσίαση στη δουλειά. Πρώτα, αναγνωρίστε τυχόν συμπτώματα άγχους που μπορεί να νιώθετε – όπως αυξημένο καρδιακό ρυθμό. Δεύτερον, καλωσορίστε αυτά τα συναισθήματα, αναγνωρίζοντας ότι έχουν σχεδιαστεί για να σας βοηθήσουν να εστιάσετε και να αυξήσετε την ενέργειά σας.
Τέλος, οραματιστείτε τον εαυτό σας να κάνει την επιλογή να δει το άγχος ως χρήσιμο και χρησιμοποιήστε αυτές τις απαντήσεις για να ευδοκιμήσετε υπό πίεση. Αυτό μπορεί να φαίνεται δύσκολο στην αρχή, αλλά με την εξάσκηση, όλοι μπορούμε να μάθουμε να χρησιμοποιούμε την οπτικοποίηση για να ερμηνεύσουμε ξανά το άγχος ως χρήσιμο.
Το άγχος δεν είναι πάντα αγωνία. Εάν επιλέξουμε να αποδεχτούμε και να αγκαλιάσουμε τα θετικά του άγχους, μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία, την απόδοση και την παραγωγικότητά μας.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου